Ενενήντα εννέα ετών πλέον ο γνωστός μας Χένρι Κίσιντζερ, δεν τα βάζει κάτω και ήλθε για μία ακόμη φορά να ταράξει τα νερά στην πιο κρίσιμη φάση του πολέμου στην Ουκρανία, όπου η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει για το πώς θα τελειώσει αυτή η ιστορία, με σωρεία απόψεων να προβάλλονται, χωρίς όμως να διαγράφεται, προς το παρόν τουλάχιστον, η ελπίδα ειρήνευσης. Σε διαδικτυακή σύνδεση με το Φόρουμ του Νταβός πρότεινε ούτε λίγο ούτε πολύ η Δύση να εγκαταλείψει τον στόχο της για συντριπτική ήττα των ρωσικών δυνάμεων, θεωρώντας ότι αυτό θα έχει μακροπρόθεσμα καταστροφικές συνέπειες για τη σταθερότητα της Ευρώπης. Οπως εξήγησε, ο κίνδυνος η συνέχιση του πολέμου να εξελιχθεί σε έναν πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας θα αποξενώσει τη χώρα αυτή από την Ευρώπη της οποίας «υπήρξε ουσιαστικό κομμάτι εδώ και πάνω από τέσσερις αιώνες» και θα την οδηγήσει σε μια μόνιμη συμμαχία με την Κίνα.
Αυτό όμως που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του προέδρου Ζελένσκι ήταν η επίμαχη πρόταση να πείσει η Δύση την Ουκρανία να δεχθεί διαπραγματεύσεις που να περιλαμβάνουν εδαφικές παραχωρήσεις από μέρους της, με στόχο η διαχωριστική γραμμή να σηματοδοτεί την επιστροφή στο status quo ante (δηλαδή στην προηγούμενη κατάσταση). Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά η Ουκρανία θα μετατραπεί σε μια «ουδέτερη ζώνη» μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, αφαιρώντας τις ρωσικές βολικές αιτιολογίες για την εισβολή. Και πρέπει εδώ να επισημανθεί ότι ανάλογη ήταν και η πρόταση 4 σημείων του ιταλού πρωθυπουργού που υποβλήθηκε προ ημερών. Ο κ. Ντράγκι μάλιστα υπήρξε απόλυτα συγκεκριμένος σε αυτά που πρότεινε, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για συμβιβαστική λύση.
Το σχέδιο αυτό καλεί για τοπικές καταπαύσεις του πυρός που θα επιτρέψουν την ασφαλή μεταφορά των πολιτών και την αποστρατιωτικοποίηση των γραμμών του πυρός. Το δεύτερο σημείο του σχεδίου συμφωνεί με τον Κίσιντζερ και προτείνει η Ουκρανία να καταστεί ουδέτερη χώρα με την εγγύηση χωρών που θα προταθούν σε μια μελλοντική διάσκεψη ειρήνης. Αφού θα έχει προηγηθεί μια διμερής συμφωνία Ουκρανίας – Ρωσίας για το μέλλον της Κριμαίας και του Ντονμπάς, με στόχο την αυτονομία. Και όταν αυτά επιτευχθούν, να υπάρξει μια γενικότερη συμφωνία ειρήνης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ρωσίας για την ταυτόχρονη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία με την άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Πολύ ωραία βέβαια όλα αυτά, αλλά μένει να φανεί αν θα μπορέσουν να γίνουν αποδεκτά ή θα αποτελέσουν όνειρα θερινής νυκτός μετά από έναν απίστευτα καταστροφικό πόλεμο που έχει ήδη συμπληρώσει πάνω από τρεις μήνες, με χιλιάδες αθώα θύματα και έχει οδηγήσει 6 εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Για να μη μιλήσουμε για τις γνωστές σε όλους μας ευρύτερες αρνητικές του επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό χώρο.
Latest News
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση
Η αγορά ενός σπιτιού
Καλό το πρόγραμμα «Σπίτι μου» με κονδύλια πολλά ευρωπαϊκά, αλλά αφορά λίγους, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι μεγάλες
Πόσο ισχυρός θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ
Παρά τη θεαματική νίκη του ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα έχει τα χέρια του τόσο ελεύθερα όσο νομίζει για να κάνει αυτό που έχει υποσχεθεί.
Τα ευρωπαϊκά εμπορικά αυτογκόλ με τη σοκολάτα
Την περασμένη εβδομάδα οι κολοσσοί της σοκολάτας ξεσηκώθηκαν κατά της Κομισιόν
Οικονομίες του ήλιου
Οι απαισιόδοξοι, φοβούνται τα χειρότερα
Οποιοσδήποτε εκτός από…
Η λογική του μικρότερου κακού συνήθως δεν λειτουργεί στην πολιτική
Η νέα αμερικανική πραγματικότητα
Οι αγορές και οι επιχειρήσεις έχουν μάθει να παίρνουν τοις μετρητοίς όσα λένε οι πολιτικοί
Χυλός Βρυξελλών…
Ο μόνος οικονομικός σχηματισμός που σφυρίζει αδιάφορα, την ώρα που τα πάντα γύρω του κλυδωνίζονται είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση