Με τον πληθωρισμό που καλπάζει να βρίσκεται στο επίκεντρο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει συνάντηση αργότερα σήμερα με τον επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ.

Όπως ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η συνάντηση έχει οριστεί για την Τρίτη, και οι δύο άντρες θα συζητήσουν για την οικονομία, την ώρα που η κεντρική τράπεζα αγωνίζεται να συγκρατήσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών

Ο Μπάιντεν επέλεξε τον Πάουελ να υπηρετήσει για δεύτερη τετραετή θητεία ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας τον Νοέμβριο και ο κ. Πάουελ κέρδισε την επιβεβαίωση της Γερουσίας στις 12 Μαΐου.

Πρωινός καφές

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός Τραπεζίτης έχει κάθε εβδομάδα έναν πρωινό καφέ με την Υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και το συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας με έδρα την Ουάσιγκτον γευματίζει μηνιαία με το Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου. Ωστόσο, οι Αμερικανοί Πρόεδροι συναντώνται με τους επικεφαλής της Fed σε λιγότερο συχνή βάση.

Η Fed βρίσκεται στη διαδικασία αύξησης των επιτοκίων με τον ταχύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1980. Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση πολιτικής της Fed στις 3-4 Μαΐου, που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα, δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς, που επί του παρόντος κυμαίνεται μεταξύ 0,75% και 1%, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Ο κ. Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι δεν θα πει στη Fed τι να κάνει, αλλά έχει υποστηρίξει ευρέως τα σχέδια της Fed να αποσύρει τα μέτρα τόνωσης. «Πιστεύω ότι ο πληθωρισμός είναι η κορυφαία οικονομική μας πρόκληση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν στις 10 Μαΐου.

Τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δύο άντρες στον Λευκό Οίκο ήταν στις 4 Νοεμβρίου.

Τι υποστηρίζει ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει την πρωταρχική ευθύνη για τον έλεγχο του πληθωρισμού και δεσμεύθηκε να μην επιδιώξει «να επηρεάσει ανάρμοστα τις αποφάσεις της» ενόψει της συνάντησης με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας την Τρίτη.

Σε άρθρο γνώμης της Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν είπε ότι ο κύριος ρόλος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Ο Μπάιντεν είπε ότι «ο προκάτοχός του υποτίμησε τη Fed και οι προηγούμενοι πρόεδροι προσπάθησαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ακατάλληλα σε περιόδους αυξημένου πληθωρισμού. Δεν θα το κάνω».

Υπογράμμισε ότι συμφωνεί με την εκτίμηση της Fed «ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι η κορυφαία οικονομική μας πρόκληση αυτή τη στιγμή».

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει «να κάνει κάθε πρακτικό βήμα για να κάνει τα πράγματα πιο προσιτά για τις οικογένειες αυτή τη στιγμή της οικονομικής αβεβαιότητας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή