Μια ατμόσφαιρα γενικευμένης ευφορίας επικρατεί στο Λονδίνο και όχι μόνο, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ζει, αυτές τις ημέρες, στο ρυθμό των μεγάλων εορτασμών για τον Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ. Είναι χαρακτηριστικό πως, αν και επισήμως ο εορτασμός θα λάβει χώρα από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου, προσφέροντας μια διευρυμένη αργία σε επιχειρήσεις, ακόμη και πανεπιστήμια, οι εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι πως οι πολλαπλές εκδηλώσεις και το κλίμα… χαράς που επικρατεί αναμένεται να προσφέρει μια απρόσμενη ώθηση στην αγορά και το εμπόριο που τελικά θα ωφελήσει την οικονομία συνολικά.

Ορδές τουριστών

Μόνο στο Λονδίνο, η εμπορική αγορά αναμένει μία αύξηση στις δαπάνες που θα φτάσει τα 100 εκατ. στερλίνες, καθώς τουρίστες από το εξωτερικό αλλά και επισκέπτες από την υπόλοιπη χώρα θα βρεθούν στην πρωτεύουσα για να δουν και να βιώσουν τους εορτασμούς. Υπολογίζεται πως πέρα από το επίσημο πρόγραμμα των εορτασμών και των παρελάσεων που έχει οργανώσει το παλάτι σε συνεργασία με τις αρχές, σε όλη την πόλη θα διοργανωθούν πάνω από 1.000 street parties και εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις προφανώς έχουν οργανωθεί και σε όλες τις γωνιές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με έρευνα της Co-op, τουλάχιστον 39 εκατ. Βρετανοί έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν σε κάποιες από τις εκδηλώσεις των ημερών.

Την ίδια ώρα, τουριστικοί πράκτορες μιλούν για την μεγαλύτερη εισροή που έχει δει η βρετανική πρωτεύουσα εδώ και πάνω από δύο χρόνια, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Για το τετραήμερο των επίσημων εκδηλώσεων (Πέμπτη με Κυριακή) υπολογίζεται πως θα φτάσουν στο Λονδίνο πάνω από 2,6 εκατ. επισκέπτες.

Μεταξύ των ξένων τουριστών, η κυριότερη χώρα προέλευσης είναι οι ΗΠΑ, καθώς οι Αμερικανοί είναι γνωστό πως… παθιάζονται με το βασιλικό ρεπορτάζ και τα τεκταινόμενα στο Παλάτι του Μπάκινγκαμ και την βασιλική οικογένεια.

Τα ξενοδοχεία, όπως και τα καταλύματα βραχύβιας μίσθωσης, παρουσιάζουν πολύ υψηλές πληρότητες που φτάνουν και ξεπερνούν τα προ της πανδημίας επίπεδα του 2019, κάτι που προφανώς έχει ανεβάσει και τις τιμές. Ο μέσος όρος διανυκτέρευσης υπολογίζεται στις 202 στερλίνες το βράδυ, ποσό που μεταφράζεται σε αύξηση 10% σε σχέση με το 2021 και 38% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Χρυσές δουλειές στα μαγαζιά 

Η εικόνα αυτή προφανώς θα αποτυπωθεί και στο λιανεμπόριο του Λονδίνου. Οι προβλέψεις για τον κλάδο κάνουν λόγο για αύξηση του τζίρου κατά τουλάχιστον 8% μέσα στην εβδομάδα, ποσοστό που μεταφράζεται σε επιπλέον 80 εκατ. στερλίνες. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν τα τουλάχιστον 20 εκατ. στερλίνες που υπολογίζεται πως θα αποκομίσουν τα ρεστοράν και τα μπαρ, πολλά από τα οποία έχουν οργανώσει θεματικές βραδιές όλη την εβδομάδα για να προσελκύσουν το κοινό.

Σύμφωνα με έκθεση της Barclays, οι παμπ, τα μπαρ και τα εστιατόρια του Λονδίνου θα έχουν μια επιπλέον εισροή εσόδων της τάξεως των 9,4 εκατ. στερλίνων κατά τις αργίες της Πέμπτης και της Παρασκευής, ένα ποσό που θα εκτιναχθεί στα 20 εκατ. αν προστεθεί ο τζίρος του Σαββατοκύριακου. Κι αυτό παρά το γεγονός πως οι τιμές θα είναι αρκετά… τσουχτερές.

Θετικός παράγοντας αναμένεται να αποδειχτεί και ο καιρός, καθώς οι προβλέψεις από την Πέμπτη, οπότε θα ξεκινήσουν οι επίσημες εκδηλώσεις, κάνουν λόγο για λιακάδα και ήπιες θερμοκρασίες.

Πάντως, ο θετικός αντίκτυπος για τον τουρισμό, την εστίαση και το λιανεμπόριο δεν θα περιοριστεί μόνο στο Λονδίνο. Έρευνα του VisitEngland έδειξε πως 5,3 εκατ. Βρετανοί σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν την τετραήμερη αργία για μια μικρή ανάπαυλα, ταξιδεύοντας στο εσωτερικό της χώρας. Η μετακίνηση αυτή μεταφράζεται σε μια ευπρόσδεκτη ώθηση για την βρετανική οικονομία που θα αγγίξει τα 1,2 δισ. στερλίνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία
Διεθνή |

Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία

Η ΕΚΤ επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι δύο τράπεζες από τη λειτουργία τους σε μια χώρα στην οποία δεν έχουν πλέον αποτελεσματικό έλεγχο των δραστηριοτήτων του