H συμφωνία της Ε.Ε. για έστω και μερικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ήταν αρκετό για να δώσει νέα ώθηση στις τιμές του μαύρου χρυσού σήμερα. Όμως, το εύλογο ερώτημα του που θα σταματήσει το ράλι αυτό προσπάθησε να απαντήσει, με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα, σφυγμομέτρηση του πρακτορείου Reuters.
Πραγματικά, σφυγμομέτρηση μεταξύ 33 οικονομολόγων και αναλυτών εκτιμά πως το Brent θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 101,89 δολάρια φέτος, πρόβλεψη που μεταφράζεται σε μικρή άνοδο σε σχέση με τα 100,16 δολάρια που ήταν η μέση πρόβλεψη στην προηγούμενη δημοσκόπηση του πρακτορείου, τον περασμένο μήνα.
Σήμερα το Brent έχει ξεπεράσει και τα 123 δολάρια το βαρέλι και αυτή την ώρα κινείται στα 123,78. Αναλόγως βραχυπρόθεσμα η ανοδική του πορεία θα συνεχιστεί. «Πιστεύουμε πως όταν το τελικό κείμενο του ευρωπαϊκού εμπάργκο γίνει σαφές τις επόμενες ημέρες, ήτοι το χρονοδιάγραμμα και το εύρος του, οι τιμές θα κινηθούν πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι» υποστηρίζει ο Σούβρο Σαρκάρ, ενεργειακός αναλυτής της DBS Bank.
Αποσυμπίεση από το γ’ τρίμηνο
Στην σφυγμομέτρηση του Reuters οι αναλυτές εκτιμούν πως, κατά το δεύτερο τρίμηνο, η τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 107,37 δολάρια και πως σταδιακά προς τα τέλη της χρονιάς θα υποχωρήσει, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος, κατά το τελευταίο τρίμηνο, να είναι στα 99,52 δολάρια.
Το αμερικανικό αργό εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στα 97,82 δολάρια το βαρέλι το 2022, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη που το τοποθετούσε στα 96,21 δολάρια. Σήμερα το αμερικανικό WTI κινείται λίγο πάνω από τα 118 δολάρια.
«Με την Ρωσία να μην έχει πρόθεση να αποσύρει τα στρατεύματα της (από την Ουκρανία) σύντομα, περιμένουμε πως οι εντάσεις στην περιοχή θα επιλυθούν μόλις προς τα τέλη του τρίτου τριμήνου, κάτι που θα παρατείνει την αστάθεια στις τιμές για τα επόμενα τρίμηνα» σχολίασε ο Χετάλ Γκάντι, της CRISIL Research.
Με το μερικό ευρωπαϊκό εμπάργκο να έχει προστεθεί στο εμπάργκο που εφαρμόζουν ήδη οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ουσιαστικά η Μόσχα προσπαθεί να διοχετεύσει όλες τις εξαγωγές της προς την Ασία. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η αντίδραση του Ρώσου πρεσβευτή Μιχαήλ Ουλιάνοφ στην είδηση της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής.
Ασυγκίνητος ο ΟΠΕΚ+
Εξάλλου, η ομάδα του ΟΠΕΚ+, στην οποία μετέχει και η Ρωσία, δεν δείχνει καμία διάθεση να αλλάξει ρότα, επιμένοντας στην στρατηγική των σταδιακών μετριοπαθών αυξήσεων στα επίπεδα παραγωγής, έτσι ώστε να μην υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στις αγορές, αλλά συνάμα οι τιμές να μην υποχωρούν. Αυτό αναμένεται να επιβεβαιώσει το καρτέλ και κατά την επικείμενη σύνοδο του, την Πέμπτη 2 Ιουνίου.
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium