Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών ξέσπασαν σήμερα γύρω από την κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την επέτειο των πανεθνικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν πριν από εννέα χρόνια στο κοντινό πάρκο Γκεζί.

Οι διαδηλώσεις του 2013 ήταν η μεγαλύτερη λαϊκή πρόκληση για την κυριαρχία του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος, έχει εξισώσει τους διαδηλωτές με τους Κούρδους μαχητές και όσους κατηγορούνται για την ενορχήστρωση της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.

Καταδίκες

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένου του φιλάνθρωπου Καβαλά, σε φυλάκιση τον περασμένο μήνα, κρίνοντάς τα ένοχα για την οργάνωση και τη χρηματοδότηση του λεγόμενου «κινήματος του Γκεζί» το 2013.

Οι καταδικασθέντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν αυθόρμητα σε εθνικό επίπεδο και προστατεύονταν από συνταγματικά δικαιώματα.

Περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε δρόμο κοντά στην πλατεία Ταξίμ σήμερα το απόγευμα, κρατώντας φωτογραφίες εκείνων που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

Κρατούσαν επίσης φωτογραφίες όσων πέθαναν όταν επενέβη η αστυνομία το 2013, καθώς και ένα πανό που έγραφε «Το σκοτάδι θα φύγει, το Γκεζί θα παραμείνει».

Επέμβαση της αστυνομίας

Οι διαδηλωτές εμποδίστηκαν από την αστυνομία που έφερε ασπίδες όταν επιχείρησαν να περπατήσουν προς την πλατεία Ταξίμ και την κεντρική λεωφόρο Ιστικλάρ. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου χρησιμοποίησαν επίσης δακρυγόνα για να διαλύσουν τα συγκεντρωμένα πλήθη.

«Ο Ερντογάν θα φύγει. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Νωρίτερα, μικρότερες ομάδες ανθρώπων συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε άλλες περιοχές κοντά στο Ταξίμ, καθώς προσπαθούσαν να περπατήσουν προς την πλατεία.

Πληροφορίες για συλλήψεις

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε την αστυνομία να συλλαμβάνει δεκάδες ανθρώπους. Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης δεν σχολίασε αμέσως τον αριθμό όσων τέθηκαν υπό κράτηση.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, μέλη του κοινοβουλίου του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας (TIP) κρέμασαν ένα γιγάντιο πανό σε μία από τις γέφυρες στο Βόσπορο.

Μετά μια συμπλοκή, η αστυνομία κατέβασε το πανό που έγραφε «Παντού Ταξίμ, παντού αντίσταση» – ένα δημοφιλές σύνθημα κατά τις διαδηλώσεις του 2013.

Protesters clash with police as they commemorate 9th anniversary of Gezi park protests, in which hundreds of thousands marched in Istanbul and elsewhere in Turkey in 2013 as demonstrations against plans to build a replica Ottoman barracks in the city’s Gezi Park and grew into nationwide protests against President Tayyip Erdogan’s government, in Istanbul, Turkey May 31, 2022. REUTERS/Umit Bektas

Πολιτικά κίνητρα

Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας, οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων και το Ανώτατο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρώπης τονίζουν ότι η δικαστική απόφαση του περασμένου μήνα και οι φυλακίσεις είχαν πολιτικά κίνητρα και είχαν σκοπό να εκφοβίσουν τους αντιπάλους του Ερντογάν.

Οι επικριτές λένε ότι η ετυμηγορία είχε ως στόχο την ποινικοποίηση του κινήματος Γκεζί και τη δημιουργία της αντίληψης ότι οι διαδηλωτές χρηματοδοτούνταν από ξένες δυνάμεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ