![Κοινωνικός Τουρισμός: Τι αλλάζει και για ποιους σε σχέση με πέρυσι – Πού αποσκοπούν τα έξτρα μπόνους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/tourismos_ar.jpg)
Πλησιάζει η ημερομηνία για την έναρξη των αιτήσεων για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2022-2023 του ΟΑΕΔ καθώς πλέον είναι ζήτημα ημερών η έκδοση της ΚΥΑ για τις δωρεάν διακοπές σε 300.000 δικαιούχους του προγράμματος του ΟΑΕΔ.
Ωστόσο, οι πολίτες οφείλουν να προσέξουν καθώς θα προβλέπεται «πέναλτι» για όσους δεν έλαβαν το voucher της προηγούμενης περιόδου του προγράμματος.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΑ π. ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, «ο «Κοινωνικός Τουρισμός» είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιεί ο πρώην ΟΑΕΔ, νυν ΔΥΠΑ με μεγάλη επιτυχία εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το οποίο και φέτος θα είναι πολύ ενισχυμένο με νέες παροχές και νέα κίνητρα, διότι εξασφαλίστηκαν επιπλέον 5 εκατομμύρια, φτάνοντας τον προϋπολογισμό στα 35 εκατ. ευρώ»
Μια τετραμελής οικογένεια θα πάει τον Αύγουστο διακοπές σε ξενοδοχείο 3 αστέρων με πρωινό, με τον ΟΑΕΔ θα συμβάλλει με 806 ευρώ και οι δικαιούχοι θα πληρώσουν 96 ευρώ, είπε χαρακτηριστικά.
Αύξηση των voucher
Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε ότι «αποφασίσαμε αντί να αυξήσουμε τον αριθμό των επιταγών (voucher) που είναι 300.000, να βάλουμε αυτούς τους έξτρα πόρους για να κάνουμε πιο ελκυστικό το πρόγραμμα, μειώνοντας τη συμμετοχή των πολιτών και αυξάνοντας τις τιμές που πληρώνουμε στα ξενοδοχεία, έτσι ώστε να συμμετάσχουν περισσότερα ξενοδοχεία, να είναι περισσότερα δωμάτια διαθέσιμα και έτσι να είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα ανταποκρίνεται στο αυξημένο κόστος φέτος λόγω της ενέργειας».
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2022/05/ImgSrc-15-22-600x400.jpg)
Αυξημένη διαθεσιμότητα
Τα προηγούμενα χρόνια, στο πρόγραμμα μετείχαν περίπου 700 τουριστικά καταλύματα τον χρόνο και πέρσι έφτασαν τα 1.800, με συνέπεια να υπάρχει αυξημένη διαθεσιμότητα. «Πέρσι βοήθησε πολύ ότι για τον μήνα Αύγουστο που είναι ο μήνας με τη μεγαλύτερη ζήτηση, δώσαμε ένα «μπόνους» 20% στα ξενοδοχεία όσο αφορά τις τιμές που τους πληρώνουμε έτσι ώστε να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο» σημείωσε.
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής
Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, για να συμμετάσχει κάποιος στο πρόγραμμα πρέπει να έχει το έτος 2021, 50 ημέρες είτε ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, είτε παροχής προστασίας της μητρότητας είτε επιδότησης της ανεργίας είτε συνδυασμός των παραπάνω. Η μόνη εξαίρεση είναι οι ΑΜΕΑ που είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό μητρώο των ανέργων του ΟΑΕΔ και μπορούν να κάνουν αίτηση κάθε χρόνο χωρίς άλλη προϋπόθεση.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2022/05/ImgSrc-16-15-600x400.jpg)
Εξι διανυκτερεύσεις
Ο δικαιούχος έχει 6 διανυκτερεύσεις με πολύ μικρή συμμετοχή σε όλη την Ελλάδα ή 10 διανυκτερεύσεις με καθόλου ιδιωτική συμμετοχή σε Σάμο, Λέρο, Χίο, Κω και νομό Έβρου και 12 διανυκτερεύσεις χωρίς καμία συμμετοχή στη βόρεια Εύβοια.
Το «πέναλτι»
Οσοι έχουν επιταγές από το περσινό πρόγραμμα πρέπει να τις χρησιμοποιήσουν έως το τέλος του Ιουλίου, καθώς δεν μεταφέρεται χρονικά η επιταγή πέρα της λήξης του προγράμματος. Ο δικαιούχος μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα χρόνο παρά χρόνο. Εάν κάποιος δεν την αξιοποιήσει δεν μπορεί να συμμετάσχει ξανά στο πρόγραμμα για 2 χρόνια.
«Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια υπάγονται στο πρόγραμμα και μάλιστα φέτος αυξήθηκε η επιδότηση που δίνει ο ΟΑΕΔ για να αντιμετωπιστεί η αύξηση στις τιμές, συνεπώς ένας δικαιούχος θα συμμετέχει με το 25% της τιμής, ένας πολύτεκνος με 20% και οι ΑΜΕΑ δεν έχουν καμία συμμετοχή, ταξιδεύουν δωρεάν» επισήμανε ο κ. Πρωτοψάλτης.
Τα κριτήρια μοριοδότησης
Το πρόγραμμα είναι 12μηνης διάρκειας και αυτός είναι ο στόχος, να χρησιμοποιείται όλο τον χρόνο, καθώς είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν 300.000 επιταγές μόνο τον Αύγουστο. Ο πιο δημοφιλής προορισμός του «Κοινωνικού Τουρισμού» είναι η Χαλκιδική.
«Υπάρχουν διαθέσιμα καταλύματα παντού. Δεν υπάρχει οικονομικός κόφτης, οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει αίτηση, αλλά η μοριοδότηση σταματά στα 30.000 ευρώ. Η μοριοδότηση γίνεται με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, δηλαδή όσα περισσότερα παιδιά υπάρχουν στην οικογένεια και όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα, αυτοί θα πάρουν περισσότερα μόρια.
Οικογένειες
«Πολλές οικογένειες το εκμεταλλεύονται γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσαν να πάνε διακοπές, είναι ο μόνος τρόπος που μπορούν να πάνε. Αυτό το πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα σε χιλιάδες ανθρώπους να πάνε διακοπές, είναι πολλοί αυτοί που είναι πολύ ευχαριστημένοι, κυρίως πηγαίνουν σε ξενοδοχεία 3 αστέρων αλλά είναι και οι ξενοδόχοι ευχαριστημένοι με το πρόγραμμα.
Κάντε καταγγελία
Όπου υπάρχει πρόβλημα εμείς καλούμε τους πολίτες να κάνουν καταγγελία» ανέφερε ο κ. Πρωτοψάλτης. Διευκρίνισε ακόμα, ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά προγράμματα, το «Τουρισμός για όλους» που είναι πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού και υπάρχει και ο «Κοινωνικός Τουρισμός» που είναι πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΟΑΕΔ) εδώ και μια δεκαετία.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Συνταξιούχοι: Πώς θα πληρωθούν τα αναδρομικά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/syntaxeis-anadromika8-1-600x370.jpg)
Πώς θα πληρωθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους
Η κυβέρνηση εξετάζει την εφάπαξ καταβολή, αναζητώντας 450 εκατ. ευρώ από τον κουμπαρά του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγύης Γενεών
![Τεκμήρια: Δέκα κρυφές παγίδες για νέους ιδιοκτήτες ακινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/akinita2-768x512-1-600x400.jpeg)
Οι κρυφές παγίδες των τεκμηρίων για τα ακίνητα - Ποιοι κινδυνεύουν
Περιπέτειες με την Εφορία θα έχουν όσοι έχουν ακίνητα και δεν καταφέρουν να καλύψουν το τεκμήριο απόκτησης της κατοικίας
![Βραχυχρόνια μίσθωση: Έως 28 Φεβρουαρίου η οριστικοποίηση των δηλώσεων – Τα πρόστιμα για τους ασυνεπείς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/airbnb2-1024x810-1-600x475.jpg)
Airbnb: Εκπνέει η προθεσμία για τις δηλώσεις -Τα πρόστιμα για τους ασυνεπείς
Οι διαχειριστές ακινήτων που νοικιάζουν μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία που υπέβαλαν στο Μητρώο της ΑΑΔΕ για το 2024
![e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι θα λάβουν επιδόματα και εφάπαξ έως 21 Φεβρουαρίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/atm_euros_shutterstock_24748327-768x432-600x338.jpg)
e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι θα λάβουν επιδόματα και εφάπαξ έως 21 Φεβρουαρίου
Συνολικά 74 εκατομμύρια ευρώ θα καταβληθούν σε περίπου 95.000 δικαιούχους από τον e- ΕΦΚΑ και την ΔΥΠΑ
![Δημόσιο: «Φρένο» Χατζηδάκη για επιστροφή 13ου και 14ου μισθού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/xatzidakis-600x384.jpg)
Φρένο στην επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο - Τι είπε ο Χατζηδάκης
«Τρέχουν» οι εξελίξεις για 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο - Στις 6 Ιουνίου θα κριθεί η καταβολή των επιδομάτων
![ΕΝΦΙΑ: Ξεκινάει η αποστολή των νέων εκκαθαριστικών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/akin1-600x400.jpg)
Πότε αναρτώνται τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
Η ΑΑΔΕ ενημερώνει ότι από 20 Φεβρουαρίου ξεκινάνε οι εργασίες για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ - Θα καταβληθεί σε 12 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται στο τέλος Μαρτίου 2025
![ΕΝΦΙΑ: Τέλος χρόνου για έκπτωση έως 20%](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/11/enfia-1-600x400.jpg)
Τέλος χρόνου για έκπτωση έως 20% στον ΕΝΦΙΑ - Τι πρέπει να κάνετε
Οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν το ίδιο ποσό που κατέβαλαν το 2024
![ΕΦΚΑ: Διαγωνισμοί για τρία νεκοκλασικά στην Αθήνα με σκοπό τη δημιουργία ξενοδοχείων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/kolokotroni-4-600x390.jpg)
Τρία νεοκλασσικά του ΕΦΚΑ αναζητούν ξενοδόχους... - Οι διαγωνισμοί
Ο ΕΦΚΑ προκήρυξε τρεις διαγωνισμούς για τη μίσθωση τριών νεοκλασσικών κτιρίων αλλάζοντας την χρήση τους ως τουριστικά καταλύματα
![Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι τα δικαιούνται και πότε θα καταβληθούν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/synta23-600x338.jpg)
Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται τα αναδρομικά – Πότε θα πληρώσει ο ΕΦΚΑ
Αργόσυρτη η διαδικασία για τα αναδρομικά – Ποιοι θα πρέπει να ξεχάσουν την απόδοση των συντάξεων
![Εφορία: Μπλόκο στις «φουσκωμένες» δαπάνες των επαγγελματιών – Νέος κωδικός για φιλοδωρήματα στο Ε3](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_aade4_forol-1-1024x600-1-600x352.png)
Στο Ε3 τα φιλοδωρήματα - Στην τσιμπίδα της εφορίας οι φουσκωμένες δαπάνες των επαγγελματιών
Η εφορία δεν αναγνωρίζει δαπάνες προς έκπτωση αν τα παραστατικά στα οποία στηρίζονται, δεν έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myDATA