Από τη μία πλευρά, η πλειονότητα των δανείων που έχουν χορηγήσει είναι κυμαινόμενου επιτοκίου. Που σημαίνει ότι όλη η αύξηση που θα καταγράψουν οι διατραπεζικοί δείκτες euribor θα περάσει απευθείας στους πελάτες.
Μικρό πρόβλημα θα υπάρξει μόνο στα στεγαστικά δάνεια, καθώς τα τελευταία 1 – 2 χρόνια οι νέες χρηματοδοτήσεις έχουν δοθεί με σταθερό επιτόκιο. Άρα οι τράπεζες θα χάσουν από το αυξημένο κόστος δανεισμού στις αγορές, ενώ οι πελάτες τους θα συνεχίζουν να τους καταβάλλουν δόση με βάση τα χαμηλά σταθερά επιτόκια που έχουν κλειδώσει.
Ανησυχία πάντως δεν υπάρχει, καθώς η νέα παραγωγή δανείων της κατηγορίας ήταν πολύ χαμηλή το προηγούμενο διάστημα. Μην σας ξεγελούν οι ρυθμοί ανάπτυξης του 30%. Εξάλλου, οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει τις προς τα πάνω αναπροσαρμογές επιτοκίων για τις χορηγήσεις από εδώ και στο εξής.
Ως προς τις υποχρεώσεις, οι τραπεζικές διοικήσεις στις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων του α΄ τρίμηνου 2022 ανέφεραν ότι στην πλειονότητά τους εμφανίζουν χαμηλή ευαισθησία στις μεταβολές των ευρωπαϊκών επιτοκίων.
Το θέμα βέβαια είναι με τι επιτόκια θα καταφέρουν να εκδώσουν ομόλογα, στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους (MREL) για αύξηση του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CAD) τα επόμενα 3,5 χρόνια. Αναμφίβολα σημαντικό στήριγμα σε αυτήν την προσπάθεια θα προσφέρει η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, που αυτόματα θα ρίξει τα επιτόκια για τις ελληνικές τράπεζες. Ο δρόμος πάντως ως το τέλος του 2025 είναι μακρύς. Από 16% περίπου σήμερα, ο CAD πρέπει να ανέβει στο 27%.
Οι αυξήσεις μισθών και οι εκλογές
«Αν οι εκλογές γίνουν την Άνοιξη του 2023, ο κατώτατος μισθός – στις αρχές του νέου έτους – θα διαμορφωθεί στα 751 ευρώ, όσο δηλαδή ήταν πριν την οικονομική κρίση, πριν την μείωσή του τον Φεβρουάριο του 2012».
Η πρόβλεψη ανήκει στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλο, και διατυπώθηκε κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας για την οικονομία και την απασχόληση το 2022.
Η κυβέρνηση «φλερτάρει με την ιδέα», να πάει στις εκλογές έχοντας επαναφέρει τις κατώτατες αμοιβές στα προ της κρίσης επίπεδα.
Προσοχή όμως. Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας η πρόβλεψη ισχύει εφόσον οι εκλογές γίνουν την ερχόμενη Άνοιξη και όχι το ερχόμενο Φθινόπωρο. Κι αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνει νέα αύξηση εντός του 2022. Ενώ στις αρχές του επομένου έτους, είναι εφικτή η πραγματοποίησή της.
Πάντως, ο κ. Παναγόπουλος έδωσε περισσότερες πιθανότητες να στηθούν κάλπες τον ερχόμενο Οκτώβριο παρά την Άνοιξη του 2023.
Το παράδειγμα της Ισπανίας
Ο κ. Παναγόπουλος είναι ανοιχτό στο να συζητήσει ένα χρονοδιάγραμμα επαναφοράς του κατώτατου μισθού, αλλά ταυτόχρονα πρότεινε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας. Δηλαδή στην ύπαρξη ενός είδους «κοινωνικής συμφωνίας» μεταξύ κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων, αφού είχε προηγηθεί διάλογος. Στην Ισπανία η συμφωνία προβλέπει την επαναφορά του εργατικού δικαίου, σε ο, τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις (μετενέργεια, επεκτασιμότητα κλπ), όπως και την υποχρεωτική κάλυψη του 70% των εργαζομένων από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης είχαμε και στην Ισπανίας άρση εργασιακών και συλλογικών δικαιωμάτων, παρότι η χώρα δεν εντάχθηκε σε πρόγραμμα σταθεροποίησης με την υπογραφή Μνημονίων.
Το χάσμα
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που εξελίσσεται. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το ενεργειακό (τι άλλο…).
Κατά τη διάρκεια της αναμένεται να βγει στην επιφάνεια ό,τι υποβόσκει εδώ και καιρό: το χάσμα βορρά – νότου στο πλαίσιο της ΕΕ.
Όλες οι ελπίδες για μια συμφωνία – ανακωχή εναποτίθενται στην πρόταση που θα «κατεβάσει» ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι.
Δυσκολίες
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθότι τα πράγματα με την ακρίβεια ζορίζουν. Οι επιτελείς της οδού Νίκης γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά και πως οι δυνατότητες για νέα μέτρα είναι περιορισμένες και δε φαίνονται στον ορίζοντα πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, κάτι το οποίο έχουν παραδεχτεί δημόσια τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής Θεόδωρος Σκυλακάκης. Για αυτό άλλωστε και ο πρωθυπουργός ζητά δημοσίως και μετ’ επιτάσεως μια ευρωπαϊκή λύση, η οποία δε διαφαίνεται στον ορίζοντα. Γι’ αυτό άλλωστε και στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι ο χρόνος των εκλογών τοποθετείται στις αρχές φθινοπώρου, αν και η κυβέρνηση το διαψεύδει.
Επίσκεψη
Πού θέλει να πάει προσεχώς ο Έλληνας πρωθυπουργός; Στο Κίεβο. Με την πρώτη ευκαιρία. Έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία του στον Ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος και τον περιμένει.
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: Πόσο ακόμα εκτιμούν οι ίδιοι οι Ουκρανοί ότι θα διαρκέσει ο πόλεμος με τη Ρωσία; Τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα, είναι η εκτίμησή τους.
Στο Κίεβο ετοιμάζουν νέα επιστράτευση.
Πρόσκληση
Μπορεί και την ερχόμενη εβδομάδα να επισκεφθεί την Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Αποδεχόμενη σχετική πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου της.
Θα είναι η πρώτη κορυφαίου στελέχους της γερμανικής κυβέρνησης, από την ημέρα που έγινε η αλλαγή φρουράς στο Βερολίνο.
Συμφωνία
Φέρεται να είναι οριστικό: Το Ισραήλ θα εξάγει φυσικό αέριο στην ΕΕ μέσω… Αιγύπτου. Το πώς έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Το αέριο θα πηγαίνει μέσω αγωγού στα σύνορα με την Αίγυπτο, εκεί θα υγροποιείται και έτσι θα μεταφέρεται με ειδικά βαπόρια στην ΕΕ. Η λύση κρίθηκε ως η πιο οικονομική. Κι έτσι λύνονται όλα τα (γεωπολιτικά κι άλλα) προβλήματα.
Χαράς ευαγγέλια για τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες, δηλαδή.
Latest News
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»
Η εκδίκηση των μηχανικών, την «έριξε» την Κασκανιώτη ο Μαρινάκης, ο «άσσος» του Θεοδωρικάκου, μπαίνουν τα θεμέλια της Data4, η μητέρα του Ευτύχη Βασιλάκη, «παγωμένη» η αγορά του λαδιού
Η «εκδίκηση» των μηχανικών
Ο νέος πονοκέφαλος των ελληνικών τραπεζών, το «χέρι» Τραμπ στο χρηματιστήριο, η αναφορά Εξάρχου, το μισό τρισ. του Τζιτζικώστα, οι φαιδρότητες στη Ραφήνα
Όλα συνδέονται
Ο Τραμπ στηρίζει (;) Ελλάδα, έρχεται κύμα Made in USA, Κωστέτσος… συνδικαλιστής, η κρυμμένη αξία της Μπάρμπα Στάθης, τα σχέδια των εκπαιδευτηρίων Δούκα, ο «ενοχλητικός» Αυτιάς, ο “άπειρος” ΕΟΠΥΥ
Χρυσή εποχή
Ακούει αλήθειες πλέον η κυβέρνηση, το πυροτέχνημα του ΦΠΑ, έρχονται νέες παραχωρήσεις, χωρίς… εγγυητικές και πτυχία, αποφασισμένοι οι Ρώσοι στη Θεσσαλονίκη, οι γνώριμοι των προμηθειών
Έχει μήνυμα(τα) η κυβέρνηση
«Ναυαγούν» οι προσδοκίες του CVC, η Ideal, η «Μπάρμπα Στάθης» και τα σενάρια, το χαρτί της Goldair για τον Βόλο, το πριβέ δείπνο της Αθήνας
Το «ναυάγιο» του CVC
Αμερικανική σκιά στο ΧΑ, τα ραντεβού της Lamda στο Μονακό τα νέα project της ΔΕΗ, το δίωρο Κοντόπουλου – Γεράρδου, τα ΙΧ των ξένων μάνατζερ
Αμερικανικές εκλογές
Η χρηματιστηριακή «μεταμόρφωση», το μέτωπο των τραπεζών, παράλυση στους ΟΤΑ, ο πονοκέφαλος του Τζιτζικώστα, το καμπανάκι για τον τουρισμό της Αθήνας, οι αλλαγές στην Coca Cola HBC
Ο… άλλος Νοέμβριος
Το σινιάλο στις τράπεζες, ο «εξαφανισμένος» τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα «σύννεφα» της ακρίβειας, αλλαγή ρόλων στον ΟΤΕ, τι περιμένουμε από Aktor
DTCs σε fast track