Η αστυνομία πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας, σώμα που ειδικεύεται στον εντοπισμό κλεμμένων αντικειμένων πολιτιστικής αξίας, εντόπισε ένα σπουδαίο πορτρέτο του αναγεννησιακού δασκάλου Τιτσιάνο που είχε κλαπεί το 2004.

Ο πίνακας που ανακάλυψε το τμήμα του Τορίνο έχει τίτλο «Πορτρέτο ενός άνδρα με μπερέ», θεωρήθηκε ότι είχε εξαχθεί παράνομα στην Ελβετία.

Σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, οι αστυνομία τέχνης της Ιταλίας βρήκε το αναγεννησιακό πορτρέτο σε ένα εργαστήριο στην περιοχή Άστι του Πιεμόντε, όπου είχε μεταφερθεί για αποκατάσταση. Οι αρχές εξέδωσαν διάταγμα κατάσχεσης και το αριστούργημα έχει πλέον επιστραφεί στο ιταλικό κράτος με επίσημη τελετή.


Η αστυνομία διεξάγει έρευνα σε βάρος δύο Ελβετών για την εξαφάνιση του πίνακα.

Το πορτρέτο, που απεικονίζει έναν κύριο με κόκκινη γενειάδα και μαύρο καπέλο, αποδίδεται στον Tiziano Vecellio, γνωστό στα αγγλικά ως Titian, έναν από τους πιο εξέχοντες καλλιτέχνες της περιόδου της Αναγέννησης. Η αξία του πίνακα ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια δολάρια.

Η εξειδικευμένη αστυνομική μονάδα για την τέχνη, ιδρύθηκε το 1969 στην Ιταλία και έκτοτε βοήθησε τη χώρα να παραμείνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του παράνομου εμπορίου έργων τέχνης, όπως αναφέρει το Forbes. Η ομάδα αριθμεί τώρα περίπου 280 ερευνητές που προστατεύουν τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ιταλίας από φυσικές απειλές όπως πλημμύρες και σεισμούς, καθώς και λεηλασίες και εμπορία ανθρώπων.

Τον Μάρτιο, οι Ιταλοί αστυνομικοί τέχνης βοήθησαν στη διεθνή ανάκτηση σχεδόν 10.000 αρχαίων αντικειμένων από 28 διαφορετικές χώρες. Πέρυσι, κατάσχεσαν 500 πλαστά έργα του Φράνσις Μπέικον και διέλυσαν το κύκλωμα πλαστογραφίας που ευθύνεται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Tέχνη και Ζωή |

«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη

Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.