Να παραλείπουν γεύματα ενδέχεται να αναγκαστούν πολλές οικογένειες στο προσεχές μέλλον, λόγω του αχαλίνωτου πληθωρισμού και της εκτίναξης των τιμών τροφίμων και ενέργειας.
Η δυσοίνωνη αυτή εκτίμηση έρχεται από την βασίλισσα της Ολλανδίας Μαξίμα, η οποία υπό την ιδιότητά της ως Ειδική Συνήγορος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης Χωρίς Αποκλεισμούς (UNSGSA) δήλωσε στο CNBC ότι η πανδημία έχει ωθήσει πολλούς πολίτες σε ακραία επίπεδα φτώχειας. Παράλληλα, πρόσθεσε, οι αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων θα μπορούσαν να έχουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών. Αυτό συμβαίνει, όπως υποστηρίζει η ίδια, διότι εάν δεν υπάρχουν λιπάσματα δεν είναι εφικτή η αύξηση της παραγωγής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διαταράξει την παγκόσμια παραγωγή, καθώς οι δύο χώρες εκτός από μεγάλοι παραγωγοί τροφίμων και ενέργειας παράγουν επίσης και τεράστιες ποσότητες λιπασμάτων. Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις προοπτικές των αγορών εμπορευμάτων, οι τιμές ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν σε περισσότερο από 50% και οι τιμές σιταριού σε περισσότερο από 40%.
Κορωνοϊός και τεχνολογία
Περνώντας στο ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού, η Μαξίμα υποστήριξε ότι παρά τις διάφορες αρνητικές συνέπειες υπήρχε και μία θετική πτυχή.
Πρόκειται για τη στροφή στην ψηφιοποίηση κατά τη διάρκεια των lockdowns, που οδήγησε πολλές κυβερνήσεις να ανακαλύψουν τη σημασία της τεχνολογίας – όπως τα κινητά τηλέφωνα, ώστε να προσεγγίσουν όσους είχαν ανάγκη από βοήθεια. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει και την οικονομία: Η τεχνολογία αποτελούσε τον μόνο τρόπο για τις κυβερνήσεις ώστε να ενισχύσουν οικονομικά τις περισσότερο ευάλωτες ομάδες και τους φτωχότερους πολίτες οι οποίοι, για παράδειγμα, δεν μπορούσαν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά.
Fintech και οικονομική ανάπτυξη
Η ίδια, σε δηλώσεις της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τόνισε ότι ο κλάδος του fintech παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ένταξη. Προσέθεσε ακόμη ότι οι γυναίκες, οι μικροκαλλιεργητές, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι φτωχότεροι ή περισσότερο ευάλωτοι πολίτες έχουν περισσότερη ανάγκη από ψηφιακές λύσεις, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση που τους παρέχεται.
Μετά την πανδημία, ωστόσο, παρατηρείται το φαινόμενο όλο και λιγότερες γυναίκες, ιδίως από τα φτωχότερα στρώματα, να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο: Ευρισκόμενες στο δίλημμα να δώσουν χρήματα για να αγοράσουν ένα κινητό ή να ξοδέψουν για φαγητό, επιλέγουν πάντα το δεύτερο.
Επομένως η οικονομική κατάσταση των πολιτών επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη δυνατότητα πρόσβασής τους στα ψηφιακά μέσα. Κατ’ επέκταση, περιορίζεται η δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν για να λάβουν την κατάλληλη οικονομική βοήθεια και, γενικότερα, για την επίτευξη του στόχου της οικονομικής ένταξης.
Latest News
Χωρίς... «ταραμασαλάτα» τα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία - Τι έχει συμβεί
Η απεργία που έχει ξεκινήσει σε εργοστάσιο παραγωγής σαλτσών και ντιπ στην Αγγλία, έχει αφαιρέσει την νοστιμιά από το αγγλικό τραπέζι!
Η απεργία έληξε, τα δύσκολα έμειναν για την Boeing
Η Boeing έλυσε τα εύκολα - Τώρα έρχονται τα πιο σκληρά, υπαρξιακά προβλήματα
Στα 50 δισ. δολ. η αξία των Rolex Submariner που έχουν κατασκευαστεί
Δεκάδες μοντέλα της Rolex διαπραγματεύονται πάνω από τις τιμές λιανικής τους στη δευτερογενή αγορά
Θέλει ο Τραμπ εμπορικό πόλεμο;
Μετά την επανεκλογή Τραμπ πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες ανησυχούν. Ορισμένες φοβούνται ακόμη και έναν εμπορικό πόλεμο. Θα πρέπει η ΕΕ να θωρακιστεί καλύτερα;
Ηχηρή προειδοποίηση ΔΝΤ για την παραγωγικότητα στην Ευρώπη [γράφημα]
Η μεγάλη διαφορά στο κατά κεφαλήν εισόδημα της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες αντανακλά πρωτίστως το αυξανόμενο έλλειμμα παραγωγικότητα υποστηρίζει το ΔΝΤ
Η Ευρώπη στο... χακί – Το 1/3 του προϋπολογισμού της ΕΕ για αμυντικές δαπάντες
Η ΕΕ αλλάζει πολιτική μετά την εκλογή Τραμπ - Σχεδόν 400 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια θα δαπανηθούν για άμυνα και ασφάλεια
Η Wall Street καλωσορίζει την επιστροφή των παχυλών μπόνους
Μετά από δύο χρόνια ισχνών ή και καθόλου μπόνους, τα golden boys της Wall Street έχουν κάθε λόγο να χαίρονται
Η Volkswagen αυξάνει την επένδυση στη Rivian σε 5,8 δισ. δολάρια - Στα σκαριά η κοινοπραξία
Πόσο αυξάνει την επένδυσή της στη Rivian η Volkswagen - Η συμμετοχή της μητρικής εταιρείας και οι βλέψεις για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών μοντέλων
Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου
Ο πλουσιότερος άνδρας της Ευρώπης πηγαίνει στα δικαστήρια τον Μασκ
Ο Μπερνάρ Αρνό ετοιμάζει τη δικαστική διαμάχη των δύο πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως - Τι γίνεται με τα ΜΜΕ της LVMH