Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε στο ποσοστό ρεκόρ του 8,1% για το Μάιο, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,6% και ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως και της UBS, που περίμεναν μικρότερη αύξηση στο 7,8%.
Η UBS αναλύοντας τα νέα δεδομένα επισημαίνει πως, σε αντίθεση με τους προηγούμενους μήνες, όταν η ενέργεια ήταν ο βασικός παράγοντας ώθησης του δείκτη, η αύξηση τον Μάιο οφειλόταν τόσο στην αύξηση των τιμών στην ενέργεια (39,2% σε ετήσια βάση) όσο επίσης στην αύξηση των τιμών των τροφίμων (7,5% σε ετήσια βάση) και του δομικού πληθωρισμού. Στον δομικό πληθωρισμό, ο πληθωρισμός των προϊόντων και των υπηρεσιών ήταν αυξημένος στο 4,2%(άνοδος κατά 0,4 μονάδες βάσης) και 3,5% (άνοδος κατά 0,2 μονάδες βάσης) αντιστοίχως. Αν και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ήταν πιθανότατα πίσω από την αύξηση του πληθωρισμού των προϊόντων, η άνοδος του πληθωρισμού στον τομέα των υπηρεσιών πιθανότατα συνδέεται με μη-εποχιακά στοιχεία.
Νέα αύξηση στις ενεργειακές τιμές
Σε κάθε περίπτωση, οι ενεργειακές τιμές έχουν σίγουρα πάρει και πάλι την ανιούσα. Μέσα στις τελευταίες ημέρες, όσο «έτρεχαν» οι ευρωπαϊκές συζητήσεις για το πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Ρωσίας, η τιμή του μαύρου χρυσού πλησίασε τα 124 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση κατά 11,5% σε σχέση με τον μέσο όρο του Απριλίου. Αντιθέτως, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν μέσα στο μήνα λόγω των αυξημένων εισαγωγών LNG που αντιστάθμισαν τις μειωμένες ροές από την Ρωσία.
Αν και οι σχετικά σταθερές τιμές του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τα προσωρινά μέτρα στήριξης που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις σε πολλές χώρες της περιοχής θα πρέπει να περιορίσουν τις αυξήσεις των ενεργειακών τιμών, οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου σηματοδοτούν ένα σημαντικό ανοδικό ρίσκο για τις τιμές των καυσίμων.
Ιστορικά για κάθε αύξηση των πετρελαϊκών τιμών κατά 10% προστίθεται μια επιβάρυνση κατά 0,25 μονάδες βάσης στον βασικό πληθωρισμό, κάτι που υπονοεί ένα ανοδικό ρίσκο ύψους 0,3 μονάδων βάσης στα επίπεδα του πληθωρισμού δεδομένης της πρόσφατης αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Πάντως, η συνολική επίδραση στον βασικό πληθωρισμό πιθανότατα θα είναι μικρότερη λόγω της προσωρινής μείωσης του φόρου στα καύσιμα από την Γερμανία, που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα.
Το ρίσκο του πληθωρισμού των τροφίμων
Με την ενέργεια να αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την ανοδική κίνηση του πληθωρισμού τον τελευταίο χρόνο, η σημασία των τιμών των τροφίμων, η βαρύτητα των οποίων είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τις τιμές της ενέργειας (21% σε σχέση με 10,9%) δεν έχει λάβει την πρέπουσα προσοχή. Ιστορικά για κάθε αύξηση ύψους 1% στις διεθνείς τιμές των commodities των τροφίμων ο βασικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανεβαίνει κατά 8 μονάδες βάσης μετά από έξι μήνες. Ωστόσο δεδομένου του μεγέθους του σοκ (τα commodities τροφίμων έχουν εκτιναχθεί σχεδόν κατά 40% από τον Ιανουάριο), υπάρχει αυξημένη πιθανότητα η επίδραση να μην είναι αναλογική με τα ιστορικά στοιχεία και να οδηγήσει σε μια ισχυρότερη αύξηση των τιμών των τροφίμων.
Στα στοιχεία του Μαΐου, αν και η άνοδος των τιμών των τροφίμων ήταν πιο μετριοπαθής (1,3% σε μηνιαία βάση) συγκριτικά με την κάθετη αύξηση τον Απρίλιο (1,9% σε μηνιαία βάση), βλέπουμε ένα ρίσκο περαιτέρω αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων, μέσα στη χρονιά δεδομένου πως και οι τιμές των λιπασμάτων κινούνται σε επίπεδα που η αγορά δεν έχει δει από το 2008.
Ανοδική αναθεώρηση
Τελικά η επίδοση του Μαΐου, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα, οδηγεί και την UBS να προχωρήσει σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της για την συνολική πορεία του πληθωρισμού το 2022. Η νέα πρόβλεψη της είναι πως ο δείκτης θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 7% (σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του 6,8%) και στο 2,5% το 2023 (σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του 2,4%).
Βραχυπρόθεσμα περιμένει τον πληθωρισμό να υποχωρήσει στο 7,9% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο και να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 7,5% κατά το τρίτο τρίμηνο, πριν κατέβει στο 6,2% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Όπως επισημαίνεται, ο ρυθμός ανάπτυξης των μισθών στην Ευρωζώνη παραμένει σημείο κλειδί. Με τον δείκτη να παρουσιάζει επίσης τάσεις ανόδου και με δεδομένη την «σφιχτή» εικόνα στις αγορές εργασίας, η UBS «βλέπει» ένα ανοδικό ρίσκο και στην πορεία του ρυθμού ανάπτυξης των μισθών (μια άνοδος κατά 1,9% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο στο 3% μέχρι τα τέλη του 2023).
Latest News
Ο Γουόρεν Μπάφετ μείωσε και άλλο το ποσοστό του στην Apple - Τι εικάζει η αγορά
Συνολικά, το ποσοστό συμμετοχής του Μπάφετ στην Apple μειώθηκε κατά 67,2% από το τέλος του τρίτου τριμήνου πέρυσι
Νέα αναβάθμιση της Τουρκίας από την S&P - Τι διαπίστωσε ο οίκος αξιολόγησης
Η S&P αναθεώρησε επίσης την προοπτική για την Τουρκία σε «σταθερή» από «θετική»
Η IKEA αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας
Η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συνεισφέρει έξι εκατομμύρια ευρώ στις οικονομικές αποζημιώσεις πρώην κρατουμένων στις φυλακές της Ανατολικής Γερμανίας που συμμετείχαν σε καταναγκαστική εργασία προς όφελος εταιρειών της Δύσης. Η σουηδική εταιρεία πρόκειται να εκπληρώσει έτσι μία υπόσχεση που είχε δώσει ήδη από το 2012, όταν είχε δημοσιευθεί η πρώτη σχετική έκθεση. Σύμφωνα με αυτήν […]
Νέο κανόνι στην εστίαση - Τα TGI Friday's κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης
Το TGI Friday's είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση casual εστιατορίων που αναζητά δικαστική προστασία
Το αστρονομικό ποσό στο οποίο πουλάει η Ίνγκριντ Μάικλσον το σπίτι της
Η τραγουδοποιός βγάζει στο σφυρί το σπίτι που αγόρασε το 2019
Το σχέδιο της Amazon για να αντιμετωπίσει Temu και Shein κρύβεται στην...οδοντόκρεμα
Η Amazon διαθέτει ολοένα και περισσότερα καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να προσελκύσει πελάτες
Ζημίες παρά το άλμα στις πωλήσεις για τη Selfridges - Στη δίνη των εξαγορών
Η αλυσίδα πολυτελών πολυκαταστημάτων Selfridges έχει επιβιώσει από μια σειρά εξαγορών - Πώς έφτασε στα χέρια του Central Group
Η Κίνα... ψωνίζει από αλλού αγροτικά προϊόντα - Θωρακίζεται έναντι των αμερικανικών δασμών
Οι traders στην Κίνα έχουν ενισχύσει τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων της αμερικανικής σόγιας και του καλαμποκιού
Οι εργοδότες στη Γερμανία χτυπούν καμπανάκι για το... φιλάσθενο προσωπικό
Αρκετοί εργοδότες στη Γερμανία έχουν παραπονεθεί για τη χρονιά ρεκόρ όσον αφορά στις απουσίες εργαζομένων λόγω ασθένειας
Το Περού παραμένει η χώρα της Λατινικής Αμερικής με τον χαμηλότερο πληθωρισμό
Ο πληθωρισμός στο Περού συνεχίζει να κινείται κοντά στο κέντρο του επιθυμητού εύρους - στόχου που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα της χώρας