
Κατέβασε ταχύτητα η ανάπτυξη της παγόσμιας βιομηχανικής δραστηριότητας τον Μάιο καθώς οι αυστηροί περιορισμοί της Κίνας για τον κορωνοϊό και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσαν νέες διακοπές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και μείωσαν τη ζήτηση, προσθέτοντας προβλήματα στις επιχειρήσεις που ήδη δίνουν μάχη με τις αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας.
Η ανάπτυξη της μεταποίησης επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα σε οικονομίες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, από τη Γαλλία και την Ιαπωνία, μέχρι τη Μαλαισία, όπως έδειξαν διάφορες έρευνες για την επιχειρηματικότητα την Τετάρτη, καταδεικνύοντας την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού χωρίς να περιορίζουν την αναιμική οικονομική δραστηριότητα.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην ευρωζώνη (PMI) υποχώρησε στις 54,6 μονάδες τον Μάιο από 55,5 μονάδες τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, αν και λίγο πιο πάνω από την προκαταρκτική μέτρηση των 54,4 μονάδων. Να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε μέτρηση είναι πάνω από τις 50 μονάδες σηματοδοτεί ανάπτυξη.
Στη Βρετανία, η μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε τον περασμένο μήνα με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2021, καθώς οι παραγωγοί καταναλωτικών αγαθών δίνουν μάχη με την επιδείνωση του κόστους ζωής.
«Ο πληθωρισμός αυξάνει το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας και μειώνει τη ζήτηση των καταναλωτών», δήλωσε ο Simon Jonsson στην KPMG.
«Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει προκαλέσει νέες και επιδείνωσε τις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ οι περιορισμοί κατά της COVID-19 στην Κίνα, ενώ αρνητικά έχει επηρεαστεί και η βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου».
Περαιτέρω συρρίκνωση στην Κίνα
Ο κινεζικός δείκτης Caixin/Markit Manufacturing PMI παρουσίασε περαιτέρω συρρίκνωση στη χώρα, και διαμορφώθηκε στις 48,1 μονάδες τον Μάιο, αν και βελτιώθηκε ελαφρώς από το επίπεδο των 46,0 μονάδων του Απριλίου, όπως έδειξε μια ιδιωτική έρευνα.
Ενώ οι περιορισμοί του κορωνοϊού υποχωρούν σε ορισμένες κινεζικές πόλεις, υποδηλώνοντας ότι η ύφεση της μεταποίησης στη χώρα έχει φτάσει στο κατώτατο σημείο της, οι αναλυτές δεν αναμένουν ταχεία ανάκαμψη όπως στις αρχές του 2020, εκτιμώντας ότι οι φόβοι για νέες εστίες της πανδημίας θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τη ζήτηση.
«Οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στη διακίνηση των αγαθών μπορεί σταδιακά να χαλαρώσουν καθώς τελειώνει το lockdown στη Σαγκάη. Αλλά δεν είμαστε ‘’έξω από το δάσος’’ καθώς η Κίνα δεν έχει εγκαταλείψει εντελώς την πολιτική της για μηδενικό COVID-19», δήλωσε ο Toru Nishihama, επικεφαλής οικονομολόγος της Dai-ichi Life, ενός ερευνητικού ινστιτούτου του Τόκιο.
«Ο αυξανόμενος πληθωρισμός αναγκάζει ορισμένες κεντρικές τράπεζες της Ασίας να αυστηροποιήσουν τη νομισματική πολιτική τους. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος αστάθειας της αγοράς από τις αυξήσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ. Δεδομένων τέτοιων επιπέδων κινδύνων, η οικονομία της Ασίας μπορεί να παραμείνει αδύναμη για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους».
Πλήγμα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες
Τα lockdown στην Κίνα έχουν πλήξει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και logictics, με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να αναφέρουν απότομη πτώση στην παραγωγή.
Η μεταποιητική δραστηριότητα της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με τον πιο αδύναμο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών,τον Μάιο, και ο βιομηχανικός κλάδος ανέφερε εκ νέου αύξηση του κόστους εισροών, όπως έδειξε η έρευνα PMI, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις των περιορισμών στην Κίνα και της σύγκρουσης στην Ουκρανία πίεσαν την οικονομία.
Ο δείκτης au Jibun Bank Japan PMI υποχώρησε στην εποχικά προσαρμοσμένη τιμή των 53,3 μονάδων τον Μάιο, σημειώνοντας τον χαμηλότερο ρυθμό του από τον Φεβρουάριο.
Πιο αισιόδοξα κινήθηκαν τα πράγματα στη Νότια Κορέα, καθώς οι εξαγωγές της αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό τον Μάιο από ό,τι τον Απρίλιο και η αύξηση των αποστολών προς την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες υπεραντιστάθμισαν τις επιπτώσεις από τα lockdown της Κίνας.
Επίσης και στην Ινδία η βιομηχανική δραστηριότητα αναπτύχθηκε με υψηλότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό τον Μάιο, με τη ζήτηση να είναι ανθεκτική παρά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.


Latest News

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Εξαίρεση του καφέ απο τους δασμούς ζητά η βιομηχανία απο τον Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο