
Κατέβασε ταχύτητα η ανάπτυξη της παγόσμιας βιομηχανικής δραστηριότητας τον Μάιο καθώς οι αυστηροί περιορισμοί της Κίνας για τον κορωνοϊό και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσαν νέες διακοπές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και μείωσαν τη ζήτηση, προσθέτοντας προβλήματα στις επιχειρήσεις που ήδη δίνουν μάχη με τις αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας.
Η ανάπτυξη της μεταποίησης επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα σε οικονομίες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, από τη Γαλλία και την Ιαπωνία, μέχρι τη Μαλαισία, όπως έδειξαν διάφορες έρευνες για την επιχειρηματικότητα την Τετάρτη, καταδεικνύοντας την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού χωρίς να περιορίζουν την αναιμική οικονομική δραστηριότητα.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην ευρωζώνη (PMI) υποχώρησε στις 54,6 μονάδες τον Μάιο από 55,5 μονάδες τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, αν και λίγο πιο πάνω από την προκαταρκτική μέτρηση των 54,4 μονάδων. Να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε μέτρηση είναι πάνω από τις 50 μονάδες σηματοδοτεί ανάπτυξη.
Στη Βρετανία, η μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε τον περασμένο μήνα με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2021, καθώς οι παραγωγοί καταναλωτικών αγαθών δίνουν μάχη με την επιδείνωση του κόστους ζωής.
«Ο πληθωρισμός αυξάνει το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας και μειώνει τη ζήτηση των καταναλωτών», δήλωσε ο Simon Jonsson στην KPMG.
«Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει προκαλέσει νέες και επιδείνωσε τις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ οι περιορισμοί κατά της COVID-19 στην Κίνα, ενώ αρνητικά έχει επηρεαστεί και η βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου».
Περαιτέρω συρρίκνωση στην Κίνα
Ο κινεζικός δείκτης Caixin/Markit Manufacturing PMI παρουσίασε περαιτέρω συρρίκνωση στη χώρα, και διαμορφώθηκε στις 48,1 μονάδες τον Μάιο, αν και βελτιώθηκε ελαφρώς από το επίπεδο των 46,0 μονάδων του Απριλίου, όπως έδειξε μια ιδιωτική έρευνα.
Ενώ οι περιορισμοί του κορωνοϊού υποχωρούν σε ορισμένες κινεζικές πόλεις, υποδηλώνοντας ότι η ύφεση της μεταποίησης στη χώρα έχει φτάσει στο κατώτατο σημείο της, οι αναλυτές δεν αναμένουν ταχεία ανάκαμψη όπως στις αρχές του 2020, εκτιμώντας ότι οι φόβοι για νέες εστίες της πανδημίας θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τη ζήτηση.
«Οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στη διακίνηση των αγαθών μπορεί σταδιακά να χαλαρώσουν καθώς τελειώνει το lockdown στη Σαγκάη. Αλλά δεν είμαστε ‘’έξω από το δάσος’’ καθώς η Κίνα δεν έχει εγκαταλείψει εντελώς την πολιτική της για μηδενικό COVID-19», δήλωσε ο Toru Nishihama, επικεφαλής οικονομολόγος της Dai-ichi Life, ενός ερευνητικού ινστιτούτου του Τόκιο.
«Ο αυξανόμενος πληθωρισμός αναγκάζει ορισμένες κεντρικές τράπεζες της Ασίας να αυστηροποιήσουν τη νομισματική πολιτική τους. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος αστάθειας της αγοράς από τις αυξήσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ. Δεδομένων τέτοιων επιπέδων κινδύνων, η οικονομία της Ασίας μπορεί να παραμείνει αδύναμη για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους».
Πλήγμα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες
Τα lockdown στην Κίνα έχουν πλήξει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και logictics, με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να αναφέρουν απότομη πτώση στην παραγωγή.
Η μεταποιητική δραστηριότητα της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με τον πιο αδύναμο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών,τον Μάιο, και ο βιομηχανικός κλάδος ανέφερε εκ νέου αύξηση του κόστους εισροών, όπως έδειξε η έρευνα PMI, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις των περιορισμών στην Κίνα και της σύγκρουσης στην Ουκρανία πίεσαν την οικονομία.
Ο δείκτης au Jibun Bank Japan PMI υποχώρησε στην εποχικά προσαρμοσμένη τιμή των 53,3 μονάδων τον Μάιο, σημειώνοντας τον χαμηλότερο ρυθμό του από τον Φεβρουάριο.
Πιο αισιόδοξα κινήθηκαν τα πράγματα στη Νότια Κορέα, καθώς οι εξαγωγές της αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό τον Μάιο από ό,τι τον Απρίλιο και η αύξηση των αποστολών προς την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες υπεραντιστάθμισαν τις επιπτώσεις από τα lockdown της Κίνας.
Επίσης και στην Ινδία η βιομηχανική δραστηριότητα αναπτύχθηκε με υψηλότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό τον Μάιο, με τη ζήτηση να είναι ανθεκτική παρά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.


Latest News

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011
![ΔΝΤ: Ηχηρό καμπανάκι για γήρανση πληθυσμού – Πλήγμα σε ανάπτυξη και συντάξεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_demographic22-600x352.png)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού - «Πλήγμα» σε ανάπτυξη και... συντάξεις
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»