Στον πόλεμο στην Ουκρανία και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων αναφέρθηκαν ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου.
«Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να αποδεχτούμε ότι στην Ουκρανία εξελίσσεται ένας ανηλεής πόλεμος», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ότι «την αποκλειστική ευθύνη (για τον πόλεμο) φέρει ο Ρώσος πρόεδρος», και διαβεβαιώνοντας εκ νέου για τη στήριξη της Γερμανίας στον αγώνα των Ουκρανών για την υπεράσπιση της χώρας τους.
«Είναι πολύ σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει ενωμένη απέναντι στον επιτιθέμενο και να δείξει στη Ρωσία τις συνέπειες των πράξεών της με έξι σκληρά πακέτα κυρώσεων», δήλωσε ο κ. Σολτς και επανέλαβε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία οικονομικά, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά, παρέχοντας οπλικά συστήματα και πυρομαχικά. Αναφερόμενος στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, ο κ. Σολτς έκανε λόγο για άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών και στο ίδιο πλαίσιο ευχαρίστησε τον κ. Πλένκοβιτς για τη συμμετοχή της Κροατίας στην υποδοχή των προσφύγων. «Αυτή είναι η ζωντανή αλληλεγγύη της ΕΕ», δήλωσε.
Ενότητα, ταχύτητα, αποφασιστικότητα
Ο Κροάτης πρωθυπουργός από την πλευρά του σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε στην πολιτική καταδίκη της ρωσικής εισβολής και στο γεγονός ότι αυτές τις 100 ημέρες από την έναρξη του πολέμου είδαμε την ενότητα, την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα της ΕΕ, αλλά και ολόκληρου του δυτικού κόσμου, με τις κυρώσεις και την ισχυρή κινητοποίηση στήριξης».
Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση για εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, ο καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι ο στόχος είναι «η μείωση της εξάρτησης από την εισαγόμενη ενέργεια, η διατήρηση των τιμών υπό έλεγχο και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».
Να «τρέξει» η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων
Σημαντικό σημείο στην ατζέντα των συνομιλιών αποτελεί η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ανέφερε ο Όλαφ Σολτς, επαναλαμβάνοντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων η ένταξη των χωρών της περιοχής στην ΕΕ, καθώς θα ενισχύσει την Ένωση και θα σταθεροποιήσει τα Βαλκάνια. Θεωρεί επομένως σημαντικό – «και για την αξιοπιστία της ίδιας της ΕΕ» – να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. «Είναι πολύ σημαντικό η εδώ και πολλά χρόνια υπόσχεση μιας ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων, ότι μπορούν να ανήκουν στην ΕΕ, να υλοποιηθεί», πρόσθεσε ο καγκελάριος και σημείωσε ότι στην περίπτωση της «πρόκλησης» στις σχέσεις Βόρειας Μακεδονίας – Βουλγαρίας θα πρέπει να καταστεί εφικτό να γίνει ό,τι και στην περίπτωση της πρόκλησης στις σχέσεις Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας. «Διακρίνω καλή θέληση και για αυτό είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Προσπαθούμε να εργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους, σε όλες τις διαθέσιμα πεδία. Δεν είναι εύκολο, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει αρκετή καλή θέληση ώστε να είναι εφικτό», δήλωσε.
«Όπως λύθηκε το θέμα με την Ελλάδα, έτσι και με τη Βουλγαρία»
Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο κ. Πλένκοβιτς, ο οποίος, αναφερόμενος στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, χαρακτήρισε «κακό και παράλογο» μια χώρα με ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και με την στήριξη του λαού της σε αυτό να περιμένει 17 χρόνια για την έναρξη διαπραγματεύσεων. «Είμαστε ικανοποιημένοι που λύθηκε το 2019 το ζήτημα με την Ελλάδα, τώρα υπάρχουν ανοιχτά θέματα με την Βουλγαρία», δήλωσε και τόνισε ότι «οι φίλοι μας στη Βόρεια Μακεδονία έχουν κερδίσει» το δικαίωμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Ο Κροάτης πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην προοπτική ένταξης της χώρας του στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2023 και διαβεβαίωσε ότι όλα είναι έτοιμα για τη μετάβαση. Εφόσον η χώρα ενταχθεί στην Ευρωζώνη την 1.1.2023, από τις 5 Σεπτεμβρίου θα αναφέρονται οι τιμές σε ευρώ και σε κούνα, ενώ η επίσημη μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και από τις 15 Ιανουαρίου οι συναλλαγές θα γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ, τόνισε.
Την πεποίθησή του ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά εξέφρασε για το θέμα και ο Γερμανός καγκελάριος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Κινηματογραφική σύλληψη του προέδρου της Νότιας Κορέας - Τι θα ακολουθήσει
Ο Γιουν είπε ότι ότι συμφώνησε να πάει για ανάκριση προκειμένου να αποφευχθεί η «αιματοχυσία» στη Νότια Κορέα
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ