
«Διαβεβαιώσεις» στις ΗΠΑ ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα νέα πυραυλικά συστήματα για να πλήξει στόχους σε ρωσικό έδαφος, έδωσε το Κίεβο.
Αυτό δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος στα πυραυλικά συστήματα που υποσχέθηκαν να χορηγήσουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.
«Είναι η Ρωσία που επιτίθεται στην Ουκρανία, όχι το αντίστροφο. Για να είμαστε σαφείς, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση είναι να τερματίσει η Ρωσία την επιθετικότητα και τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει», είπε σε εκπροσώπους του Τύπου, απαντώντας στις κατηγορίες της Μόσχας που επέκρινε την προμήθεια αυτών των νέων αμερικανικών όπλων.
Οργή Λαβρόφ: «Κίνδυνος εμπλοκής τρίτης χώρας στη σύγκρουση»
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι η αποστολή προηγμένων εκτοξευτήρων ρουκετών από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία εγείρει τον κίνδυνο εμπλοκής μιας «τρίτης χώρας» στη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απάντησε κατ’ αυτόν τον τρόπο όταν ρωτήθηκε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Σαουδική Αραβία, για τα σχέδια των ΗΠΑ να παραδώσουν στην Ουκρανία αυτά τα συστήματα που θα μπορούσαν να πλήξουν με ακρίβεια ρωσικούς στόχους.

Και άλλες διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ
Νωρίτερα, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν αυτά τα συστήματα για να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία στην άμυνά της απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, αλλά όχι και για πλήγματα εντός του ρωσικού εδάφους. Ο Τζόναθαν Φάινερ, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι Ουκρανοί ζητούσαν το σύστημα αυτό και η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι θα καλύψει τις ανάγκες τους.
«Ζητήσαμε από τους Ουκρανούς εγγυήσεις ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν (στόχους) εντός της Ρωσίας. Οι Ουκρανοί πολεμούν σε έναν αμυντικό πόλεμο. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι στο έδαφός τους», είπε ο Φάινερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.
«Θα κάνει τη διαφορά»
Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί στόχοι τους οποίους οι Ουκρανοί δεν μπορούν να πλήξουν με τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν σήμερα και το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα «θα κάνει τη διαφορά» στις συγκρούσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου έχουν επικεντρωθεί οι ρωσικές δυνάμεις.
«Κάνουμε αυτό που είπαμε»
Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι η Μόσχα βλέπει «πολύ αρνητικά» αυτήν την εξέλιξη. Ο Φάινερ όμως είπε ότι ο Μπάιντεν είχε δηλώσει με σαφήνεια στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας εισβολής στην Ουκρανία. «Κάνουμε ακριβώς αυτό που είπαμε. Η Ρωσία το προκάλεσε η ίδια στον εαυτό της, εξαπολύοντας επίθεση σε μια κυρίαρχη χώρα», πρόσθεσε.
Ο ίδιος ο Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι οι Αμερικανοί «δεν θα στείλουν στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα που (μπορούν να πλήξουν) τη Ρωσία».
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Τραμπ: Η ειρηνευτική συμφωνία είναι κοντά αλλά την εμποδίζει ο Ζελένσκι
«Είμαστε πολύ κοντά σε μια Συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που «δεν έχει χαρτιά να παίξει» θα πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ»

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων για τον διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου
Το όνομα, η καταγωγή και η ηλικία του επόμενου πάπα γίνονται αφορμή για έντονο διαδικτυακό παιχνίδι στοιχημάτων

Το γραφείο του Μακρόν διαψεύδει τα περί πρόωρων εκλογών
Σε διάψευση των δημοσιευμάτων για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο προέβη το Ελυζέ , μέσω ανάρτησης στο «X»

Πωλείται το ιστορικό αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου
Το αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου βρίσκεται στην Αθήνα, στα χέρια ενός συλλέκτη που δε θέλει να εμφανίζεται το όνομά του
![Μόσχα: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης [βίντεο]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/54656-600x432.jpg)
Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Μόσχας [βίντεο]
Ένα αυτοκίνητο εξερράγη σε υπόγειο πάρκινγκ στη Μόσχα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για περισσότερες εκρήξεις

Ναυάγησαν οι συνομιλίες στο Λονδίνο για το ουκρανικό - Το μήνυμα Βανς
Γιατί ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του στις συζητήσεις για την τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη με επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Πενθήμερο εθνικό πένθος στην Ιταλία – Eκτακτα μέτρα για την κηδεία του Πάπα
Ο Πάπας Φραγκισκος θα κηδευτεί το Σάββατο – Πόσο κόστισαν στην κυβέρνηση Μελόνι τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας

H «τελική πρόταση» Τραμπ για την ειρήνη στην Ουκρανία - Πού τραβά τη γραμμή των συνόρων
Η Ουκρανία αναμένεται να δώσει σήμερα την απάντησή της στην «πρόταση» των ΗΠΑ που ζητά από το Κίεβο να παραδώσει τις κατειλημμένες περιοχές στον ρωσικό έλεγχο

Παραμένουν τα 25άρια - Πού θα σημειωθούν καταιγίδες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού