Συνάντηση ανάμεσα σε ανώτατους αξιωματούχους της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας ανακοίνωσε πως θα οργανώσει τις επόμενες ημέρες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προκειμένου να βρεθεί λύση στους προβληματισμούς που έχει προβάλει η Άγκυρα σε σχέση με την ένταξη τους στη Συμμαχία. Πάντως, από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν, ξεκαθάρισε πως οι τουρκικές ενστάσεις δεν έχουν καμία σχέση με το ζήτημα της απόκτησης των αμερικανικών F16, καθώς τα δύο θέματα δεν συνδέονται!

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης που είχε νωρίτερα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον, ο κ. Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε πως έχει σκοπό να πετύχει πρόοδο στο θέμα της ενταξιακής πορείας Φινλανδίας-Σουηδίας και μάλιστα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας, στη Μαδρίτη, στις 28 Ιουνίου.

Συμφωνία πριν την Σύνοδο Κορυφής 

«Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν καταστήσει σαφές πως είναι έτοιμες να καθίσουν κάτω και να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες που εκφράζει η Τουρκία» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως και οι δύο χώρες λαμβάνουν «πολύ σοβαρά υπόψη» το ζήτημα του PKK. «Γνωρίζουμε πως καμία άλλη συμμαχική χώρα του ΝΑΤΟ δεν έχει υποφέρει από τόσες τρομοκρατικές επιθέσεις, όσο η Τουρκία».

Πάντως, στις ενστάσεις που επιμένει να εκφράζει η Άγκυρα, ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο, έχει υποστηρίξει πως η χώρα του εκπληρώνει όλα τα κριτήρια που θέτει το ΝΑΤΟ αναφορικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δείχνοντας απρόθυμος να συναινέσει με την απαίτηση της Τουρκίας να εκδοθούν από τη χώρα του, όπως και από τη Σουηδία, Κούρδοι ακτιβιστές και Γκιουλενιστές που έχουν βρει καταφύγιο εκεί.

«Είμαι πεπεισμένος πως θα βρούμε τρόπους να προχωρήσουμε. Είμαι πεπεισμένος διότι όλες οι συμμαχικές χώρες συμφωνούν πως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα είναι μεγάλη επιτυχία» επέμεινε ο κ. Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας πως, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν «ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ, θα καταλήξει να έχει περισσότερο ΝΑΤΟ».

Δεν υπάρχει σύνδεση με τα F16

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε σε μεγάλο βαθμό με τις απόψεις που εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για την διεύρυνση της Συμμαχίας. Όμως, στάθηκε ιδιαίτερα και στα σενάρια που θέλουν τα παρασκηνιακά παζάρια της Άγκυρας να συνδέονται και με το θέμα της αγοράς των F16.

«Πρόκειται για διαφορετικά ερωτήματα» ξεκαθάρισε ο Αμερικανός υπουργός, αρνούμενος πως τα δύο θέματα συνδέονται. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τις υποθέσεις αυτές όπως προκύπτουν στην πορεία αναφορικά με τα (οπλικά) συστήματα που επιζητά να αποκτήσει η Τουρκία».

Σχολίασε, πάντως, λακωνικά πως «έχουμε μια μακρά και συνεχιζόμενη αμυντική σχέση με την Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα