Την αλλαγή της ορθογραφίας του ονόματός της από από Turkey σε Türkiye ζητεί επισήμως από τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς η Τουρκία.

Η Άγκυρα θα στείλει σήμερα επίσημη επιστολή σε όλα τα σχετικά διεθνή μέρη και αναμένει την επίσημη αλλαγή του ονόματός της επισήμως μετά την τρέχουσα  εβδομάδα, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Έτοιμος ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ είναι «έτοιμος» για την αλλαγή και η Άγκυρα έχει προωθήσει την αλλαγή σε Türkiye από την αγγλική ονομασία Turkey στο μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς αλληλογραφίας της, περιλαμβανομένης της κάλυψης των εξωτερικών ειδήσεων, πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός.

Η κίνηση για τη μετονομασία πραγματοποιείται έπειτα από ένα διάταγμα που εξέδωσε το Δεκέμβριο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  για να αλλάξει σε Türkiye η ονομασία στα  αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά, μεταξύ άλλων γλωσσών, και στις ετικέτες των προϊόντων εξαγωγής.

Η αλλαγή

Ο όρος Türkiye «αντιπροσωπεύει και εκφράζει την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις αξίες του τουρκικού έθνους με τον καλύτερο τρόπο», αναφερόταν στο διάταγμα του Ερντογάν, σύμφωνα με το Anadolu.

Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως ο ακριβής λόγος πίσω από  αυτή την απόπειρα μετονομασίας, καθώς και ο χρόνος στον οποίο γίνεται αυτή δεν είναι σαφής.

Η κρατική ραδιοτηλεόραση TRT επικαλέστηκε το Δεκέμβριο «μη κολακευτικές» συνεκδοχές της λέξης Turkey στα αγγλικά, λέγοντας πως αναφέρεται είτε για να περιγράψει «ένα μεγάλο πτηνό ιθαγενές της Βόρειας Αμερικής» (γαλοπούλα) είτε «κάτι που αποτυγχάνει άσχημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ