Εντυπωσιακό ποδαρικό στο 2022 έκανε η εγχώρια αγορά στεγαστικής πίστης, με τις νέες εκταμιεύσεις να διαμορφώνονται σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Ειδικότερα, οι χορηγήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο α΄ τετράμηνο της χρονιάς προσέγγισαν τα 350 εκατ. ευρώ, επίπεδα αυξημένα κατά 90% σε ετήσια βάση, τα οποία μάλιστα αντιστοιχούν ήδη στο 40% της παραγωγής ολόκληρου του 2021.

Το γεγονός αυτό καθιστά αισιόδοξες τις τραπεζικές διοικήσεις ότι θα επιτευχθεί με άνεση ο στόχος που έχει τεθεί για νέα στεγαστικά δάνεια πάνω από 1,2 δισ. ευρώ εφέτος έναντι 900 εκατ. ευρώ το 2021 (αύξηση 35% περίπου), παρά την πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών λόγω πληθωρισμού.

Η εκτίμησή τους είναι ότι η διατήρηση των ρυθμών ανάκαμψης της οικονομίας στα ικανοποιητικά επίπεδα του 3% – 3,5%, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 20 δισ. ευρώ τη διετία 2020 – 2021, θα τροφοδοτήσει τη ζήτηση για απόκτηση στέγης, κυρίως για ιδιοκατοίκηση και δευτερευόντως για εκμετάλλευση.

Διαβάστε επίσης: Η ακτινογραφία των στεγαστικών δανείων

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως ενώ οι τράπεζες προσφέρουν χρηματοδότηση έως και το 80% της εμπορικής αξίας του εκάστοτε μεταβιβαζόμενου ακινήτου, το ποσοστό αυτό σήμερα κινείται κατά μέσο όρο στο 65%, καθώς οι δανειολήπτες επιλέγουν να συμμετάσχουν στην αγορά ενός σπιτιού με αυξημένη ιδία συμμετοχή, κάνοντας χρήση των αποταμιεύσεών τους.

Πρόκειται για επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα της δεκαετίας του 2000, κατά τη διάρκεια της οποίας σε πολλά δάνεια οι τράπεζες χορηγούσαν ακόμη και ποσά μεγαλύτερα του 100% της αξίας των ακινήτων, προς κάλυψη συμπληρωματικών εξόδων, όπως πχ. η επίπλωση ή οι συμβολαιογραφικές δαπάνες.

Αυξημένη ζήτηση

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Καμπούρη, Partner της IMS, της πρώτης εταιρείας που έλαβε στην Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα από την Τράπεζα της Ελλάδος άδεια διαμεσολάβησης για έκδοση στεγαστικών δανείων, «η άνοδος των μεγεθών είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης της ζήτησης από αξιόχρεους πελάτες και δεν σχετίζεται με χαλάρωση των κριτηρίων πιστοληπτικής αξιολόγησης».

Αυτός είναι κατά τον ίδιο και ένας από τους κυριότερους λόγους που το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτήσεων που διαχειρίζεται η IMS ξεπερνά το 90%. Πρόκειται για ένα ποσοστό αντιπροσωπευτικό της αγοράς, δεδομένου ότι η εταιρεία διαμεσολαβεί σταθερά τα τελευταία χρόνια για το 10% των χρηματοδοτήσεων των τραπεζών στη στεγαστική πίστη.

Με βάση τα στοιχεία από τις εργασίες της εταιρείας, η πλειονότητα των ενδιαφερόμενων είναι νέοι και ζευγάρια ηλικίας 35-45 ετών, με εισόδημα της τάξης των 25.000 – 30.000 ευρώ.

Ως προς τη μέση χορήγηση που εκταμιεύεται, ο κ. Καμπούρης επεσήμανε πως «διαμορφώνεται σε επίπεδα 4 φόρες πάνω από τα ετήσια εισοδήματα των δανειοληπτών, ήτοι πέριξ των 100.000 ευρώ.

Ζήτηση από το εξωτερικό

Κατά τα άλλα, σημείωσε ότι σημαντικό είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στην εγχώρια αγορά ακινήτων και από το εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 10% περίπου των χορηγήσεων για τις οποίες διαμεσολάβησε η IMS το 2021, αφορούσε χρηματοδοτήσεις κατοίκων εκτός Ελλάδος.

Μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση τα χορηγούμενα ποσά είναι σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τα δάνεια των Ελλήνων. Ξεκινούν από τις 250.000 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 1 εκατ. ευρώ.

Κατά τον κ. Καμπούρη τα επόμενα χρόνια αναμένεται σημαντική ενίσχυση της ζήτησης από ιδιώτες που δεν ζουν στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε είναι σημαντικό να αναπτυχθεί ο θεσμός της διαμεσολάβησης στη στεγαστική πίστη.

Όπως εξηγεί, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως του Βορρά, αλλά και στις ΗΠΑ, οι εργασίες που εκτελούνται μέσω των εταιρειών διαμεσολάβησης, φτάνουν ακόμη και το 90% επί των συνολικών δανείων που χορηγούν οι τράπεζες.

Μείωση λειτουργικού κόστους

Αυτό έχει βοηθήσει τα πιστωτικά ιδρύματα να απαλλαγούν από λειτουργικά κόστη που συνδέονται με τη διαδικασία διαχείρισης μίας αίτησης.

Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να διευκολυνθεί η εφαρμογή των σχεδίων μετασχηματισμού των ελληνικών ομίλων, που στοχεύουν στη μείωση των δαπανών λειτουργίας, μέσω δράσεων εθελουσίας εξόδου και αναδιάρθρωσης του δικτύου τους.

Επί της ουσίας, με τη διαμεσολάβηση απαλλάσσονται από το μόνιμο λειτουργικό κόστος για το προσωπικό και τα σημεία παρουσίας που πρέπει να διατηρήσουν για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους που ενδιαφέρονται για στεγαστικό δάνειο.

Κι αυτό διότι εάν τη διαχείρισή του αναλάβει μία εταιρεία του χώρου, το σχετικό κόστος είναι μεταβλητό (1,2% επί του ποσού του δανείου) και καταβάλλεται μόνο εφόσον προχωρήσει η εκταμίευση. Γλυτώνουν δηλαδή ακόμη και τις δαπάνες για αιτήματα που τελικά δεν προχωρούν μέχρι το τέλος.

Με τον τρόπο αυτό, απελευθερώνονται εργατοώρες που μπορούν να αξιοποιηθούν για την προώθηση άλλων προγραμμάτων με υψηλά περιθώρια κέρδους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Kaizen Gaming: 2024 – Μια χρονιά ορόσημο που επιβεβαιώνει την έννοια της συνεχούς εξέλιξης
Επιχειρήσεις |

Kaizen Gaming: 2024 – Μια χρονιά ορόσημο που επιβεβαιώνει την έννοια της συνεχούς εξέλιξης

Είσοδος σε νέες αγορές, χορηγικές συνεργασίες παγκόσμιας εμβέλειας, χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και η ίδρυση του Kaizen Foundation ανάμεσα στα «highlights» της χρονιάς για την εταιρεία