Τα…ναι με αλλά της αγοράς εργασίας και της ανεργίας, καταγράφονται στην έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ δίνοντας το στίγμα και την «διπλή εικόνα» της αγοράς.
Έτσι το 2021 έχουμε αύξηση του ποσοστού απασχόλησης κατά 57,2% (σε σχέση με το 2020) αλλά το ποσοστό αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο έναντι όλων των υπόλοιπων οικονομιών της Ευρωζώνης.
Ανεργία και ακρίβεια
Τον Δεκέμβριο το 2021 το ποσοστό ανεργίας αποκλιμακώθηκε φτάνοντας στο 12,8%, αλλά συνεχίζει να είναι υψηλό και σε συνάρτηση με το κύμα ακρίβειας ασκεί αρνητικές πιέσεις στην αγορά εργασίας.
Ως προς την ανεργία η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι φαίνεται η αγορά να ανέκαμψε από τη διαταραχή της πανδημίας, καθώς τους τελευταίους μήνες του 2021 το ποσοστό ανεργίας συνέχισε να μειώνεται ακολουθώντας την τάση που επικρατούσε πριν το 2020.
Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2022 υπήρξε μια μικρή πτώση της απασχόλησης με παράλληλη αύξηση των οικονομικά μη ενεργών, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να αυξηθεί σε 13% από 12,8% τον Δεκέμβριο του 2021.
Τον Φεβρουάριο αυξήθηκε ο αριθμός των απασχολουμένων και των ανέργων και ταυτόχρονα μειώθηκε ο αριθμός των οικονομικά μη ενεργών. Η αύξηση των απασχολουμένων ήταν μεγαλύτερη από των ανέργων, οπότε το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε 12,7%.
Τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε περαιτέρω σε 12,2%. Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό ανεργίας όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά αντιθέτως αυξήθηκε σε 12,9%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τουλάχιστον από το 2010, είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τόσο μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ.
Όπως αναφέρει η έκθεση του ΙΝΕ, οι αποκλίσεις μεταξύ των εκτιμήσεων των δύο στατιστικών υπηρεσιών είναι συνηθισμένες, αλλά κυμαίνονται πάντα μεταξύ -0,1% και 0,1%. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η απόκλιση είναι της τάξης του 0,7%.
Οι ροές απασχόλησης
Η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας αποτυπώνεται στο ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο στο σύνολο του έτους ήταν θετικό και διαμορφώθηκε σε 133.082.
Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κυρίως η θετική επίδοση που καταγράφηκε τους πρώτους επτά μήνες του έτους και ιδιαίτερα το διάστημα Απρίλιος-Ιούλιος, όταν το ισοζύγιο διαμορφώθηκε σε 226.273.
Το πεντάμηνο Αύγουστος-Δεκέμβριος του 2021 το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα επανήλθε σε αρνητικό επίπεδο και διαμορφώθηκε σε -141.923, αποτυπώνοντας αφενός την έντονη εποχικότητα που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας λόγω, κυρίως, της υψηλής εξάρτησής της από δραστηριότητες που σχετίζονται με τον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού.
Τέλος, τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2022 το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας παρέμεινε θετικό και ανήλθε σε 148.123, καταγράφοντας ωστόσο πτώση κατά 66.181 συγκριτικά με το διάστημα Ιανουάριος-Απρίλιος του 2021.
Όσον αφορά τις προσλήψεις το 2021, ανήλθαν σε 2.395.429, αυξημένες κατά 408.987 ή 20,6% έναντι του 2020. Από το σύνολο αυτό, οι 993.596 (ή το 41,5%) πραγματοποιήθηκαν το α΄ εξάμηνο του έτους, ενώ οι υπόλοιπες 1.401.833 το β΄ εξάμηνο, γεγονός που, με δεδομένη την εποχικότητά της, αποτυπώνει μια τάση ανάκαμψης της αγοράς εργασίας τουλάχιστον όσον αφορά τις προσλήψεις σε θέσεις μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
Αναφορικά με τις αποχωρήσεις, αυτές στο σύνολο του έτους ανήλθαν σε 2.262.347 (έναντι 1.893.439 το 2020), με τις περισσότερες εξ αυτών (1.519.361 ή 67,2% του συνόλου) να πραγματοποιούνται το β΄ εξάμηνο του 2021. Από το σύνολο των αποχωρήσεων, οι 1.287.005 (ή το 56,9%) οφείλονται σε καταγγελίες ή λήξεις συμβάσεων, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Αντίστοιχα, τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022 οι προσλήψεις ανήλθαν σε 789.235, ενώ οι αποχωρήσεις σε 641.112.
Latest News
Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις το 2025 ανά κατηγορία, κλιμάκιο και Ταμείο
Οι συντάξεις πληρώνονται τέλη Δεκεμβρίου - Τι θα ισχύσει για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και τις κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις
Ερχεται σοκ και... ΔΕΟΣ στη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο
Ειδικοί «Ράμπο» για μεγάλες υποθέσεις και δύσκολες αποστολές - Ποιες είναι οι Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών της ΑΑΔΕ για την φοροδιαφυγή
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Τα τέσσερα νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής - Τι πιστεύουν οι πολίτες [γραφήματα]
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025 - Τι θα γίνει με το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο
Τα νέα εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής - Εκδήλωση της ΑΑΔΕ με τον πρωθυπουργό [live]
Ειδική εκδήλωση της ΑΑΔΕ στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία Μητσοτάκη με θέμα «Σύγχρονα - Δίκαια- Αποτελεσματικά»
Νέα διετής συλλογική σύμβαση εργασίας στην Πειραιώς - Ποιες παροχές αυξάνονται
Ποιες θα είναι οι παροχές στην τράπεζα Πειραιώς - Διεύρυνση και ενίσχυση του ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού προγράμματος,
ΔΥΠΑ: Πότε λήγουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας
Πάνω από 20.000 νέοι έχουν ήδη ξεκινήσει την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσω της πρώτης δράσης του νέου ΕΣΠΑ της ΔΥΠΑ
Μέσω IRIS οι πληρωμές στον ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες - Η διαδικασία
Η πληρωμή οφειλών μέσω IRIS προσφέρει άμεση πίστωση των οφειλών, χωρίς την καθυστέρηση ενός έως τεσσάρων ημερών
Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής: «Σήμα» για νέες μόνιμες μειώσεις φόρων
Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής έφερε 1,8 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία το 2024 - Ανοίγει ο δρόμος για νέες μειώσεις φόρων με επίκεντρο τα μεσαία εισοδήματα
Προϋπολογισμός: Οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2025 - Πώς θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Τι δείχνει ο προϋπολογισμός - Από πού θα προέλθει η αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ των φορο-εσόδων το επόμενο έτος - ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία