H 1η Ιουνίου δεν σηματοδοτεί μόνο την έναρξη του καλοκαιριού, σηματοδοτεί επίσης την έναρξη της εποχής των τυφώνων στα ανοιχτά των αμερικανικών ακτών και την Καραϊβική, με τους ειδικούς αναλυτές να περιμένουν μια ακόμη, εξαιρετικά, δύσκολη χρονιά που θα έρθει να επιβεβαιώσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την αύξηση του αριθμού, αλλά και την ενδυνάμωση της καταστροφικής ισχύος των τυφώνων.

Από ρεκόρ σε ρεκόρ

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ εκτιμά πως η φετινή σεζόν θα σηματοδοτήσει την έβδομη συνεχόμενη χρονιά περαιτέρω ενδυνάμωσης των τροπικών καταιγίδων και τυφώνων, με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που επιφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία των περιοχών που βρίσκονται στο πέρασμα τους. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακόμη θλιβερό ρεκόρ που φέρνει η κλιματική αλλαγή.

Η αμερικανική υπηρεσία προβλέπει την δημιουργία 21 τυφώνων, ήτοι δηλαδή αρκετά πάνω από τον θεωρητικό μέσο όρο των 14. Το πανεπιστήμιο του Κολοράντο σε δική του έκθεση, τον Απρίλιο, προέβλεψε την δημιουργία 19 τυφώνων.

«Υπάρχουν οι προοπτικές για μια κακή χρονιά» εκτιμά ο Πολ Γουόκερ, μετεωρολόγος του AccuWeather Inc. που από την πλευρά του αναμένει την δημιουργία 16 έως 20 τυφώνων στον Ατλαντικό.

Στους ενισχυτικούς παράγοντες για την δημιουργία ακραίων φαινομένων είναι η αύξηση της θερμοκρασίας στα νερά του Ατλαντικού, αλλά και η εμφάνιση της La Nina, ήτοι του αντίστροφου φαινομένου του El Nino, που ευνοεί την δημιουργία τροπικών κυκλώνων.

Πάντως, το μέχρι τώρα ρεκόρ παραμένει στη σεζόν του 2020, όταν στις ακτές του Ατλαντικού δημιουργήθηκε ο αριθμός ρεκόρ των 30 τυφώνων, με ταχύτητα ανέμων πολύ πάνω από το όριο των 39 μιλίων (ήτοι 63 χλμ) την ώρα. Αν και με την πάροδο των ετών καταγράφονται ολοένα πιο συχνά πολύ ισχυροί τυφώνες με ταχύτητα ανέμων που αγγίζει τα 111 μίλια την ώρα.

Συναγερμός για πετρέλαιο και τρόφιμα

Με την ενίσχυση της δριμύτητας των φαινομένων αυξάνονται αναλόγως και οι οικονομικές συνέπειες. Από το 1980, οι τυφώνες και οι ισχυρές τροπικές καταιγίδες έχουν προκαλέσει ζημιές και απώλειες συνολικού ύψους 1,16 τρισ. δολαρίων, συνιστώντας ουσιαστικά και το πιο ισχυρό φυσικό φαινόμενο που πλήττει την αμερικανική οικονομία. Τα νεότερα χρόνια, με την αύξηση των υπερ-τυφώνων οι ζημιές ξεπέρασαν ανά σεζόν το 1 δισ. δολάρια.

Ειδικά φέτος το πρόβλημα είναι πως οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί (πέρα από τα σπίτια και τα καταστήματα) σε καλλιέργειες θα έρθει να προστεθεί στην ήδη εξαιρετικά δύσκολη χρονιά που καταγράφει η αγορά των τροφίμων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των πιέσεων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Και βέβαια θα αποτελέσει μια ακόμη αφορμή για περαιτέρω άνοδο των τιμών.

Αναλόγως θα είναι ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, σε ένα διάστημα που η τιμή του μαύρου χρυσού βρίσκεται στο… ταβάνι. Κι αυτό με δεδομένο πως οι υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού και τα διυλιστήρια στον αμερικανικό νότο υποχρεώνονται να προχωρήσουν σε αναστολή της παραγωγής τους για μέρες, ειδικά αν έχουν υποστεί και ζημιές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Πλημμύρες: Φαινόμενα ανάλογα της Βαλένθια θα εμφανίζονται πολύ συχνότερα – Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα
Green |

Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια – Το μοτίβο που φοβίζει τους επιστήμονες στην Ελλάδα

Οι πλημμύρες όπως της Βαλένθια είναι εικόνα από το μέλλον προειδοποιούν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή