Μπορεί η Σουηδία να μην είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στον κόσμο, αλλά προχωρά με ταχεία βήματα στην εγκατάσταση αποδοτικών φωτοβολταϊκών πάρκων σε μια προσπάθεια να αποκτήσει μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια και να κινηθεί σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας.

Ήδη στα νότια της χώρας έχουν ξεκινήσει ή θα ξεκινήσουν μεγάλα τέτοια έργα με στόχο να αυξηθεί η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ηλιακά πάρκα στα 2 γιγαβάτ φέτος. Με τον τρόπο αυτό η Σουηδία ελπίζει να πλησιάσει στον τομέα αυτό τη Δανία η οποία είναι από τους πρωτοπόρους στην Ευρώπη στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, περιλαμβανομένων και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Το νότιο κομμάτι της χώρας εκτός του ότι έχει περισσότερη ηλιοφάνεια από το βόρειο, είναι το πιο πυκνοκατοικημένο και η βάση για μεγάλες βιομηχανίες της Σουηδίας, από τα χαλυβουργεία SSAB AB μέχρι τα τεράστια εργοστάσια επεξεργασίας και παραγωγής χάρτου της Stora Enso Oyj.

Αξιοποίηση

Το στοίχημα είναι μεγάλο. Η αξιοποίηση της όποιας ηλιοφάνειας έχει η χώρα αναδεικνύεται ως η πιο γρήγορη λύση για να καλυφθεί μέρος του κενού στην παραγωγή ενέργειας που δημιουργείται από το κλείσιμο δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στη νότιο κομμάτι της Σουηδίας όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες πόλεις και βιομηχανίες αναφέρει το Bloomberg. Με τις ελλείψεις σε ενέργεια να έχουν κάνει την εμφάνισή τους λόγω της γενικότερης κατάστασης στην Ευρώπη, περιλαμβανομένων και των προκλήσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, στόχος είναι να διασφαλιστεί για τους καταναλωτές ενέργεια σε σταθερές και υπολογίσιμες τιμές –ενέργεια η οποία έχει επιπλέον το πλεονέκτημα ότι είναι πράσινη.

Στη Σουηδία η ηλιακή ενέργεια αρχίζει να πλησιάζει σε χρήση την αιολική καθώς εταιρείες και νοικοκυριά αρχίζουν να τοποθετούν περισσότερα πάνελ σε στέγες ή να εκμεταλλεύονται για την εγκατάσταση πάνελ γη σε κατοικημένες ή μη περιοχές που δεν είχε σήμερα άλλη χρήση.

Οι μελέτες

Η Σουηδία δεν έχει τόσο ήλιο όσο έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο αυτές στο Νότο όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, αλλά και στο Βορρά όπως η Γερμανία. Όμως μελέτες που έχουν κάνει στη χώρα δείχνουν ότι η κατασκευή νέων αιολικών πάρκων στη νότια Σουηδία όπου η ηλιοφάνεια είναι μεγαλύτερη από το βόρειο κομμάτι της χώρας θα μειώσει ακόμη κι έτσι σημαντικά τις εισαγωγές ενέργειας από την Ευρώπη όπου οι τιμές διαμορφώνονται πλέον σε υψηλά επίπεδα.

Βασικό στοιχείο στην προσπάθεια αυτή επίσης είναι ότι τα έργα για φωτοβολταϊκά πάρκα μπορούν να προχωρήσουν πολύ γρήγορα επειδή οι εταιρείες που τα κατασκευάζουν συνάπτουν απευθείας συμφωνίες πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με τους καταναλωτές και δεν εξαρτώνται από την κρατική υποστήριξη, ανέφερε στο Bloomberg ο Harald Overholm, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κολοσσού του κλάδου Alight AB. Η εταιρεία αυτή ήδη έχει ξεκινήσει αυτό το μήνα την κατασκευή  του μεγαλύτερου ηλιακού πάρκου της Σουηδίας, στο Skurup, με χωρητικότητα 18 μεγαβάτ. Έργα στη χώρα ετοιμάζουν επίσης και εταιρείες όπως οι Helios Nordic Energy AB, OX2 AB και European Energy A/S.

Προτιμούν περισσότερο τα ηλιακά πάρκα από τα αιολικά

Η Σουηδία είναι από τις χώρες που τοπική αυτοδιοίκηση και νοικοκυριά προτιμούν κατά πολύ τα ηλιακά πάρκα από τα αιολικά με αποτέλεσμα να δίνονται έτσι περισσότερες άδειες. Δήμοι και ιδιώτες δεν αποδέχονται εύκολα την εγκατάσταση μεγάλων ανεμογεννητριών για αιολικά πάρκα καθώς αλλάζουν μόνιμα το τοπίο και κάνουν θόρυβο ιδιαίτερα στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές. Αντίθετα, οι εταιρείες κατασκευής ηλιακών πάρκων δεν αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα. Τοποθετούν πάνελ ακόμη και σε στέγες σπιτιών με αποτέλεσμα να ενοποιούνται αυτά με το υπόλοιπο τοπίο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα