Αξιωματούχοι από την Ελλάδα και την Κύπρο, στελέχη επιχειρήσεων και ειδικοί αναλυτές συμμετείχαν στο συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη με θέμα «επενδύοντας για τη σταθερότητα και την πλουραλιστική ανάπτυξη: Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ». Στο επίκεντρο βρέθηκε η αναβάθμιση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται, οι επενδύσεις, η δυναμική της Κύπρου και οι επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας.
Ρεβυθούσα, TAP, IGB και FSRU
Στις συνέπειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας ότι πρέπει να αναληφθεί άμεση δράση προκειμένου να εξασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός και να υπάρξουν προσιτές τιμές για τους καταναλωτές, ιδίως τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θα πρέπει να συνεχιστεί η απανθρακοποίηση.
Ο υπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά από σημαντικά ενεργειακά projects και υποδομές στη χώρα μας, όπως είναι η Ρεβυθούσα, ο TAP, ο διασυνδετήριος αγωγός με τη Βουλγαρία (IGB) –ο οποίος, όπως είπε, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στο τέλος του επόμενου μήνα– και η υπό ανάπτυξη FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Αναφέρθηκε, επίσης, στην αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), κάτι που χαρακτήρισε κρίσιμο για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Τέλος, ο κ. Σκρέκας έκανε λόγο για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων και της προώθησης της ηλεκτροκίνησης.
Κύπρος όπως Ουκρανία
Η Κύπρος αντιμετώπισε το 1974 την ίδια κατάσταση με αυτήν που αντιμετωπίζει τώρα η Ουκρανία, επεσήμανε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης. Αναφέρθηκε στον ρόλο της διεθνούς συνεργασίας όσον αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τα έθνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να έρθουν πιο κοντά, αλλά πρέπει να ευθυγραμμίσουμε τα περιφερειακά συμφέροντα με τα εθνικά συμφέροντα, τόνισε, ενώ σημείωσε ότι μια ασφαλής Ανατολική Μεσόγειος συμβάλλει σε μια ασφαλή Ευρώπη. Ο κ. Πετρίδης επεσήμανε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη διαφοροποίησης των ενεργειακών της πηγών. Αναφέρθηκε στις παραβιάσεις της Τουρκίας όσον αφορά την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και τον εναέριο χώρο της Κύπρου, ενώ μίλησε για «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού ζητήματος από την Τουρκία. Μίλησε, τέλος, για μια ταχέως αναπτυσσόμενη αμυντική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ.
Το EastMed Gas Forum
Οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και να πετύχει τους στόχους της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, τόνισε η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και πρόεδρος του EastMed Gas Forum Νατάσα Πηλείδου. Αναφέρθηκε διεξοδικά στην ενεργειακή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου στο πλαίσιο του EastMed Gas Forum. Ανέφερε ότι η Κύπρος την επόμενη δεκαετία θα μπορεί να προμηθεύει την Ευρώπη με 15-20 bcm φυσικού αερίου ετησίως και μίλησε για τη δυνατότητα ανάπτυξης κοινής υποδομής μεταξύ των τριών χωρών καθώς και μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου. Τέλος, η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε στα κοινά «πράσινα» projects της Κύπρου με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, όπως είναι ο EuroAsia και ο EuroAfrica Interconnector.
«Σημαντικός εταίρος σε μια δύσκολη περιοχή»
Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ σε μια πολύ δύσκολη περιοχή του κόσμου, επεσήμανε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ Νίκος Παπαθανάσης. Παίζουμε έναν ρόλο στα Βαλκάνια, έχουμε καλές διασυνδέσεις στη Μέση Ανατολή, γινόμαστε ένας περιφερειακός κόμβος ενέργειας και έχουμε μια ισχυρή γεωπολιτική θέση, υπογράμμισε ο υπουργός. Έδωσε επίσης έμφαση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για το επιχειρείν στη χώρα. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί 3,5% το 2022 και 3,1% το 2023, πρόσθεσε ο κ. Παπαθανάσης. Σημείωσε ότι η Ελλάδα επανέρχεται με μια ισχυρή τουριστική χρονιά μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Αναφέρθηκε στα κίνητρα που έχει δώσει η κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεων, μεταξύ άλλων ψηφιακών και «πράσινων» επενδύσεων, όπως και επενδύσεων από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες του τεχνολογικού τομέα (Microsoft, Pfizer, Cisco, Amazon κ.ά.). Τέλος, ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε σε εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα (FSRU-Αλεξανδρούπολη κ.ά.) που καθιστούν την Ελλάδα περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, όπως είπε.
Επενδύσεις
Στην προσέλκυση επενδύσεων και την αλλαγή του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα εστίασε την ομιλία του ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας της Ελλάδας Χρίστος Δήμας. Αναφέρθηκε στη μεγάλη αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων (FDI) στη χώρα και έδωσε έμφαση στην έννοια της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, παραθέτοντας ως παραδείγματα την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% και τη μείωση της ανεργίας, ιδίως της ανεργίας των νέων. Έδωσε επίσης έμφαση στις επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης (R&D), αναφερόμενος σε σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του Elevate Greece και στις προσπάθειες που έχουν γίνει για τη σύνδεση της έρευνας με την αγορά και την αντιστροφή του brain drain.
«Ένα από τα πιο ελκυστικά επενδυτικά περιβάλλοντα στον κόσμο»
«Η Ελλάδα και η Μεσόγειος είναι για εμάς αυτήν τη στιγμή ένα από τα πιο ελκυστικά επενδυτικά περιβάλλοντα στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο global head για θέματα καινοτομίας και εταιρικής ανάπτυξης της JP Morgan Chase Jeremy Balkin. Αναφερόμενος στην εξαγορά της ελληνικής Viva Wallet, μίλησε για «σημαντική, ιστορική επένδυση» της JP Morgan, υπό την έννοια ότι αναγνώρισε στην περιοχή ιδιαίτερα καταρτισμένο προσωπικό και άφθονο τεχνολογικό ταλέντο. Δήλωσε μάλιστα εντυπωσιασμένος με την ανθεκτικότητα χωρών όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ μπροστά στα διάφορα και διαφορετικά σοκ των τελευταίων ετών. Περιγράφοντας τις τάσεις που διακρίνει στην τεχνολογία και τις επιχειρήσεις, ο Jeremy Balkin παρατήρησε ότι θα δούμε όλο και πιο ψηφιακές συναλλαγές με όλο και λιγότερα σύνορα ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες πλατφόρμες.
«Δεν αρκεί ο τουρισμός»
«Στην Ελλάδα χρειάζονται σκληρές στρατηγικές αποφάσεις. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε μια ανεπτυγμένη χώρα βασισμένη στον τουρισμό», τόνισε ο ερευνητής και διευθυντής πληροφορικής του ΜΙΤ Media Lab Μιχάλης Μπλέτσας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ζω για τη μέρα που οι Ισραηλινοί θα έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν αμυντική τεχνολογία και οι Έλληνες θα ταξιδεύουν στο Ισραήλ για τουρισμό».
Τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος
Κάτι ενδιαφέρον και άξιο προσοχής συμβαίνει τώρα στην Κύπρο, και αυτό είναι ότι η Κύπρος αναδύεται ως ένας τεχνολογικός κόμβος, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της PwC Κύπρου Φίλιππος Σώσειλος. Πρόσθεσε ότι αυτό υποστηρίζεται από μια στιβαρή εθνική στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Επεσήμανε ότι η κυπριακή οικονομία αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ανθεκτική και ότι η επιτάχυνση του μετασχηματισμού της κυπριακής οικονομίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια απαιτεί καινοτομία, καλύτερη ηγεσία και συνεργασία. Ο κ. Σώσειλος αναφέρθηκε σε θετικές εξελίξεις για την κυπριακή οικονομία, μεταξύ άλλων στον τουρισμό, τις τράπεζες και το real estate. Μίλησε για ένα όραμα για την Κύπρο του 2035, που συνίσταται στο να αναδειχθεί η Κύπρος ως μια από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο για να ζει κανείς, να εργάζεται και να επιχειρεί.
Ευκαιρίες στην Ελλάδα
«H Eλλάδα αποτελεί ευκαιρία για τους επενδυτές διότι βρίσκεται σε ένα αρχικό στάδιο εξέλιξης στο πλαίσιο της τεχνολογικής παγκοσμιοποίησης”, εκτίμησε ο συνιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Accusonus Μιχάλης Τζάννες, στέλνοντας μήνυμα στους Έλληνες επιχειρηματίες: «Ό,τι μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ, μπορεί να κάνει και η Ελλάδα. Στην καινοτομία οι προκλήσεις είναι παντού κοινές». Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε απαράβατη προϋπόθεση την αξιοκρατία, στην οποία διέκρινε σημαντικά βήματα προόδου από την πλευρά της Ελλάδας.
Latest News
Σήμερα το τετ α τετ Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου - Εν αναμονή των ανακοινώσεων για ΠτΔ
Σε τηλεοπτικό μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το πρόσωπο που προτείνει για ΠτΔ
Πρεμιέρα σήμερα για τα «ανέπαφα εισιτήρια» στα ΜΜΜ - Πώς θα λειτουργεί το tap2ride
Με το σύστημα tap2ride οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται χρησιμοποιώντας απλώς τη χρεωστική τους κάρτα
Xαμηλές θερμοκρασίες – Πού θα σημειωθούν καταιγίδες και χιονοπτώσεις
Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια και κεντρικά παγετός. Ο καιρός ανά περιοχή την Τετάρτη
Κινηματογραφική σύλληψη του προέδρου της Νότιας Κορέας - Τι θα ακολουθήσει
Ο Γιουν είπε ότι ότι συμφώνησε να πάει για ανάκριση προκειμένου να αποφευχθεί η «αιματοχυσία» στη Νότια Κορέα
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»