Σε συνθήκες μόνιμης και παρατεταμένης οικονομικής ζημιάς, καλλιεργούν τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι 160.000 αμπελοκαλλιεργητές της χώρας. Μάλιστα, εξαιτία των χαμηλών τιμών και της συμπίεσης του αμπελουργικού εισοδήματος, περίπου 65.000 στρέμματα με αμπελώνες έχουν εγκαταληφθεί.

Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ κ. Χρήστος Μάρκου, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά, κατά την διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με το νεοεκλεγέν ΔΣ, περιγράφοντας την δεινή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει, ο τομέας της αμπελοκαλλιέργειας στη χώρα.

«Το ελληνικό οινοποιήσιμο σταφύλι απεγνωσμένα ζητεί τη στήριξη και την προστασία της πολιτείας μιας και οι 160.000 αμπελοκαλλιεργητές, τέσσερα χρόνια τώρα καλλιεργούν με συνθήκες μόνιμης και παρατεταμένης οικονομικής ζημιάς, τη στιγμή που πλουτίζουν κερδοσκόποι και το μαύρο εμπόριο. Εμείς οι Έλληνες αμπελουργοί πληρώσαμε την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, για να στηρίξει ο κλάδος τη δημοσιονομική εκτροπή. Εμείς οι ίδιοι πληρώσαμε, με το κλείσιμο της εστίασης και του τουρισμού τις επιπτώσεις  της πανδημίας, με την πρωτοφανή μείωση των τιμών σταφυλιών που παράγουμε  και πάλι σήμερα καλούμαστε να βάλουμε πλάτη στη στήριξη του αγώνα κατά της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης», επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, υπογραμμίζοντας ότι «είναι αδύνατον να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε μ’ αυτές τις συνθήκες. Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών και της συμπίεσης του αμπελουργικού εισοδήματος, 65.000 στρέμματα με αμπελώνες εγκαταλείφθηκαν. Με ζημιές ή με 3 ευρώ κέρδος το στρέμμα κανένας αμπελουργός δεν θα συνεχίσει στο επάγγελμα».

Για τους λόγους αυτούς, ζήτησε από τον ΥπΑΑΤ, να χτυπήσει αυτούς που υπονομεύουν τον κλάδο με την παράνομη διακίνηση οινικών προϊόντων που παραπλανούν και τον καταναλωτή (ελληνοποιήσεις), να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από το αμπέλι μέχρι την αγορά και τέλος να στηριχτεί οικονομικά ο κλάδος που «στήριξε με τη σειρά του πρώτ’ απ’ όλα στο μέτρο του δυνατού με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης την ελληνική οικονομία και απαιτεί σήμερα δίκαια να στηριχθεί οικονομικά,  από τα σχετικά προγράμματα του κράτους και της ΕΕ, όπως πολλά αγροτικά προϊόντα  και το σύνολο των επαγγελματιών της χώρας».

Στην συνέχεια  ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ κ. Χρήστος Μάρκου περιέγραψε τα διαρθρωτικά  μεγέθη και την κατάσταση του κλάδου της ελληνικής αμπελοοινικής  οικονομίας, ενώ ο  διάλογος που ακολούθησε διεξήχθη σε άριστο κλίμα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με ιδιαίτερη ευαισθησία για εκείνους που παράγουν όπως τόνισε χαρακτηριστικά, κατανόησε το δίκαιο των αιτημάτων του αμπελοοινικού τομέα και ταυτόχρονα δήλωσε απερίφραστα την πρόθεσή του να στηρίξει τον υπό αντίξοες συνθήκες κλάδο των Ελλήνων αμπελουργών, εντάσσοντάς τον στα μέτρα στήριξης,  που έλαβε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  μέσω του β΄ πυλώνα της ΚΑΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO