Η εβδομάδα υποδέχεται το καλοκαίρι του 2022. Μικρή πνοή ευφορίας συνοδεύει την έλευσή του. Η πανδημία είχε διαταράξει τις εποχές και ο ημερολογιακός χρόνος είχε χάσει τη βεβαιότητά του. Μοιάζει όλα να επανέρχονται σε μια τάξη και να κερδίζουν τη γνωστή αρμονία τους. Η διαταραχή είναι παρελθόν, οι οικείες συνήθειες μπορούν να επιστρέψουν.
Ηδη το τουριστικό κύμα κερδίζει ως γεγονός τις πρώτες θέσεις στα δελτία ειδήσεων, οι σχετικές εικόνες ανακαλούν παλαιότερες εποχές, τότε που η ευμάρεια κορυφωνόταν ως φαντασία και ως ατέλειωτο ταξίδι.
Στην ίδια ήπειρο, δίπλα, ένας πόλεμος συνεχίζεται καταστροφικός, μια άνιση μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη, μια νέα ισορροπία σχέσεων βρίσκεται στη διαδικασία της οικοδόμησής της, το ΝΑΤΟ διευρύνεται, η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα, η Ευρώπη σε αδυναμία σύλληψης των βαθύτερων μεταβολών στους κοινωνικούς κόλπους της, μια νέα αμφισβήτηση στην καρδιά της επιμένει, οι ενδοσυγκρούσεις την υπονομεύουν, οι εχθρικές στη δημοκρατία μεγάλες δυνάμεις στον πλανήτη αναδιπλώνονται προστατευτικά υπέρ της φύσης μιας εξουσίας, που το παράδειγμα της Δύσης προκλητικά και επικίνδυνα τις «εγκαλούσε».
Μέσα στην ευφορία του καλοκαιριού θα περάσουν σε δεύτερη γραμμή παρατήρησης και ενδιαφέροντος τα μεγάλα προβλήματα, που από τα θεμέλιά τους έχουν ήδη θέσει σε δοκιμασία έναν τρόπο ζωής που στηρίχθηκε στην πλάνη της γραμμικής εξέλιξης και πίστεψε σχεδόν θρησκευτικά ότι ο άνθρωπος μπορεί να κατακτήσει ένα αιώνιο καλοκαίρι.
Η ενεργειακή κρίση, που ο χειμώνας θα επαναφέρει στην προσοχή του καθημερινού ανθρώπου μέσα από τη βιωμένη ακρίβεια, που ήδη τον δοκιμάζει, αλλά κατά κάποιον τρόπο, με εργαλείο την παλαιά μέθοδο σκέψης, απωθεί και μεταθέτει, θα διδάξει ότι δεν υπάρχουν ανεξάντλητοι πόροι, ότι ένας περιορισμός ανάγκης συνοδεύει τα πράγματα, ότι το κράτος δεν μπορεί να παράσχει προστασία σε όλους και ότι τα στρώματα που το «υποβαστάζουν» κοινωνικά και εκλογικά θα έχουν πάντα προτεραιότητα.
Ο βαθμός συμμετοχής στα αγαθά μιας εποχής είναι και το μέτρο των ανισοτήτων που τη διαπερνούν. Στο τουριστικό κύμα του καλοκαιριού του 2022, πολλοί, σε μεγάλο αριθμό Ελληνες και Ευρωπαίοι, θα μείνουν πίσω. Δίπλα στη δοξαστική εικόνα των πανηγυρικών λόγων και των εξωραϊστικών υπερβολών, η πραγματική ζωή οπισθοδρομεί και αυτό που συνηθίζουμε να ονομάζουμε ποιότητα ζωής αποκτά για πολλούς, ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, όλη την προσχηματικότητά της.
Πέρα από την ψευδή εικόνα που διαμορφώνει η απόδοση της επικαιρότητας στα δελτία ειδήσεων, βουβά, ένας νέος κύκλος ιστορικός έχει ανοίξει. Οι πρώτες σελίδες του βιβλίου που θα τον «φιλοξενήσει» γράφονται ήδη. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τον τελικό τίτλο του βιβλίου. Με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι το «καλοκαίρι 2022» θα είναι ένα από τα πρώτα κεφάλαιά του.
Ο κ. Λευτέρης Κουσούλης είναι πολιτικός επιστήμονας.
Latest News
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς