
Ο πληθωρισμός και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού καλπάζει με ταχύτατους ρυθμούς, που εγγίζουν υψηλά πολλών δεκαετιών, προκαλώντας πονοκέφαλο σε κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και νοικοκυριά.
Στην ευρωζώνη τα στοιχεία εκπέμπουν SOS και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιρρίπτουν ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι έχει καθυστερήσει σημαντικά να λάβει μέτρα για να ανακόψει το ράλι στις τιμές.
Ωστόσο, αυτός καθ’ αυτός ο πληθωρισμός δεν το μοναδικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το χάσμα
Γιατί μπορεί οι τιμές στην ευρωζώνη να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά από ρεκόρ, αλλά το χάσμα μεταξύ του υψηλότερου και του χαμηλότερου ποσοστού μεταξύ των 19 μελών του νομισματικού μπλοκ έχει επίσης εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η κλίμακα αυτή κυμαίνεται από το 5,6% της Μάλτας έως το 20,1% της Εσθονίας, με τη διαφορά να ξεπερνά τις 14 ποσοστιαίες μονάδες, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από την κυκλοφορία του ευρώ το 1999.
Θέμα πολιτικής
Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η αναντιστοιχία αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εθνικές πολιτικές: Ορισμένες κυβερνήσεις είναι λιγότερο πρόθυμες να ρυθμίσουν τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, όπου το κόστος έχει εκτιναχθεί στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και ορισμένα προσφέρουν στα νοικοκυριά περισσότερη βοήθεια από άλλα για να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών.
«Είμαι σίγουρος ότι με την πάροδο του χρόνου όλοι θα νιώσουν το ενεργειακό σοκ με παρόμοιο τρόπο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν σε συνέδριο αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι. «Αλλά υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών στον τρόπο με τον οποίο θα μεταφερθούν στις τιμές».
Πρόσθετη πρόκληση για την ΕΚΤ
Το μεγάλο αυτό χάσμα δυσχεραίνει το έργο της ΕΚΤ, η οποία θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, χωρίς να εκτροχιάσει την ανάκαμψη.
Και αυτή η εξίσωση έχεις αρκετές μεταβλητές.
Μεταξύ των μελών της ευρωπεριφέρειας, έξι έχουν ρυθμούς πληθωρισμού άνω του 10%, με επικεφαλής τα τρία κράτη της Βαλτικής που εντάχθηκαν στο μπλοκ πιο πρόσφατα.
Η επόμενη συνεδρίαση
Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 9 Ιουνίου κι εκεί όλοι περιμένουν πλέον σαφές χρονοδιάγραμμα για το πώς θα πραγματοποιηθούν οι προσπάθειες αναχαίτισης των πολύ υψηλών τιμών, ιδιαίτερα καθώς το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων καλπάζουν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του εμπράγκο στη Ρωσία.
Πλέον οι αγορές προεξοφλούν δύο ή τρεις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, κατά 25 μονάδες βάσης η κάθε μια. Φωνές όμως στους κόλπους της ΕΚΤ, ειδικά από τις χώρες του Βορρά όπως η Ολλανδία, δεν αποκλείουν την ανάγκη αύξηση επιτοκίων ακόμη και κατά 50 μονάδες βάσης στα πρότυπα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.


Latest News

Γιατί ο ακροδεξιός Φάρατζ θέλει τα... χλωριωμένα κοτόπουλα των ΗΠΑ στη Βρετανία
Ο Φάρατζ δήλωσε ότι οι Βρετανοί καταναλωτές αγοράζουν ήδη κοτόπουλα από μέρη όπως η Ταϊλάνδη που εκτρέφονται σε κακές συνθήκες

Καμπανάκι επικεφαλής Fed Σικάγο για ανάγκη ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας
Οι κεντρικές τράπεζες όπως η Fed που μπορούν να ασκούν νομισματική πολιτική χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τις οικονομίες τους

Μπέσεντ: Σχοινοβάτης σε ένα εύθραυστο σχοινί
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε ένα απρόβλεπτο Τραμπ και στο να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στα αμερικανικά ομόλογα και στο δολάριο
![Δισεκατομμυριούχοι: Οι περιουσίες των κροίσων εν μέσω της μεγάλης κόντρας για τους δασμούς [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_bloomberg_billionaires_25-600x352.png)
Οι περιουσίες των κροίσων εν μέσω της μεγάλης κόντρας για τους δασμούς [γράφημα]
Μεγάλος χαμένος ο Ίλον Μασκ

Ποιοι CEO πούλησαν μετοχές αξίας δισ. δολαρίων
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Washington Service, η οποία παρακολουθεί τις αγορές και τις πωλήσεις των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες

COP30: Κίνα - Βραζιλία θα υποστηρίξουν στην προσεχή COP30
Τι δήλωσε από την Κίνα ο υποψήφιος πρόεδρος της COP30 Andre Aranha Correa do Lago

Ο έλεγχος της Κίνας στις σπάνιες γαίες προκαλεί φόβους για ελλείψεις και διακοπή στην παραγωγή αυτοκινήτων
Οι «ελαφριές» σπάνιες γαίες, όπως το νεοδύμιο και το πρασεοδύμιο, που χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε μαγνήτες δεν έχουν στοχοποιηθεί

Νότια Κορέα: Ο εμπορικός διαπραγματευτής στις ΗΠΑ για συνομιλίες αυτή την εβδομάδα
Ο κορυφαίος εμπορικός αξιωματούχος που εκπροσωπεί τη Νότια Κορέα θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα

Δασμοί Τραμπ: Μια πρώτη αποτίμηση των συνεπειών τους στην παγκόσμια οικονομία
Οι νέες οικονομικές προβλέψεις και τα κυριότερα γεγονότα της παγκόσμιας οικονομίας την εβδομάδα που έρχεται

Οι δασμοί Τραμπ αλλάζουν τις ισορροπίες στη μάχη των αιωνίων
Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη για την Pepsi, η οποία ήδη βρισκόταν σε μειονεκτική θέση