Υποκύπτοντας στις πιέσεις της Δύσης οι χώρες του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν τελικά να αυξήσουν και μάλιστα κατά πολύ τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου, ώστε να ανακοπεί το ράλι στις τιμές.
Ειδικότερα, οι υπουργοί του καρτέλ συναίνεσαν σε μια αύξηση της παραγωγής κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ήτοι δηλαδή μια ποσότητα αισθητά υψηλότερη σε σχέση με τον μετριοπαθή ρυθμό αυξήσεων που ακολουθούσε μέχρι τώρα, της τάξεως των 432.000 βαρελιών την ημέρα.
Η είδηση για την απόφαση αυτή, οδήγησε σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες αρχικά υποχωρούσαν. Σημειώνεται επίσης ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 5,1 εκατομμύρια βαρέλια στα 414,7 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση 1,3 εκατομμυρίων βαρελιών.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent σημείωσαν άνοδο 1,16 δολ. ή 1%, στα 117,45 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε 1,51 δολ. ή 1,3%, στα 116,77 δολ.
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις
Οι τιμές, υποστηρίχθηκαν επίσης και από το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, που εγκρίθηκε την Πέμπτη, το οποίο θα περιλαμβάνει άμεση απαγόρευση νέων ασφαλιστικών συμβολαίων για πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο και εξάμηνη σταδιακή κατάργηση των υφιστάμενων συμβάσεων.
Η επίσκεψη Μπάιντεν
Η απόφαση του ΟΠΕΚ εκτός του ότι προκάλεσε έκπληξη, θεωρείται από αναλυτές ως μία κίνηση από πλευράς Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου να αντλήσουν περισσότερα μετά από μήνες πίεσης από τη Δύση για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ελλείψεων ενέργειας, που επιδεινώθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.
Σημειώνεται επίσης ότι Αμερικανοί διπλωμάτες εργάζονται εδώ και εβδομάδες για να οργανώσουν την πρώτη επίσκεψη του Μπάιντεν στο Ριάντ μετά από δύο χρόνια τεταμένων σχέσεων λόγω διαφωνιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πόλεμο στην Υεμένη και τις προμήθειες όπλων των ΗΠΑ στο βασίλειο.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγόρησαν τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστό ως MbS, ότι ενέκρινε τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, μια κατηγορία που ο πρίγκιπας αρνείται.
Η Σαουδική Αραβία και η γείτονά της τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκφράζουν δυσαρέσκεια σχετικά με την αντίθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν στη στρατιωτική εκστρατεία στην Υεμένη και την αποτυχία να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες του Κόλπου σχετικά με το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν και τους περιφερειακούς πληρεξούσιους του.
Ο Λευκός Οίκος
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι χαιρετίζει την απόφαση της Πέμπτης και αναγνώρισε τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην επίτευξη συναίνεσης στον ΟΠΕΚ+.
Οι δυτικές κυρώσεις θα μπορούσαν να μειώσουν την παραγωγή από τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, έως και 2 έως 3 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με μια σειρά εκτιμήσεων της βιομηχανίας.
Ωστόσο, παραμένει ασαφές το αν οι ΗΠΑ θα μπορέσουν τελικά να κάνουν τη Σαουδική Αραβία σύμμαχο στην προσπάθειά τους να απομονώσουν οικονομικά την Ρωσία, καθότι το Ριάντ δεν έχει κλείσει τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα.
«Θα χρειαστεί περισσότερο προσπάθεια για την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ. Μεγαλύτερη πρόκληση αποτελεί το γεγονός εάν οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να μπουν σφήνα ανάμεσα στο Ριάντ και στη Μόσχα», αναφέρει ο Μπιλ Φάρεν-Πρινς, διευθυντής του Enverus Intelligence Research.
Αποσυμφόρηση στις τιμές
Επίσης, η αγορά παραμένει επιφυλακτικοί ως προς το αποτέλεσμα που θα έχει η αύξηση της αύξησης στις τιμές πετρελαίου. Ας μην ξεχνούμε ότι τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ εκφράζουν ανησυχίες ως προς το διαθέσιμο επίπεδο της πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά διστακτικά στο να αυξήσουν την παραγωγή υπερβολικά γρήγορα.
Αναλυτής της Energy Aspects αναφέρει ότι η πραγματική αύξηση της παραγωγής τον Ιούλιο-Αύγουστο κυμαίνεται γύρω στα 560.000 βαρέλια ημερησίως, καθότι αρκετά μέλη έχουν ήδη φθάσει το μέγιστο της παραγωγικής τους ικανότητας. «Η νέα ποσότητα πετρελαίου που θα διοχετευθεί στην αγορά μετά δυσκολίας να καλύψει το έλλειμμα», είπε χαρακτηριστικά.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το εμπάργκο της Ε.Ε. θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών πετρελαίου αλλά και των υπόλοιπων προϊόντων, όπως βενζίνη, ντίζελ και καύσιμα για αεροσκάφη», αναφέρει ο Φριντερίκ Λόρενς στης Capital Alpha.
Latest News
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων