Ενέδωσε επιτέλους στις πολύμηνες διεθνείς πιέσεις ο ΟΠΕΚ+ αποφασίζοντας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του, να αυξήσει και μάλιστα κατά πολύ τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου, ώστε να περιοριστεί το αδιάκοπο ράλι στις τιμές.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί του καρτέλ συναίνεσαν σε μια αύξηση της παραγωγής κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ήτοι δηλαδή μια ποσότητα αισθητά υψηλότερη σε σχέση με τον μετριοπαθή ρυθμό αυξήσεων που ακολουθούσε μέχρι τώρα, της τάξεως των 432.000 βαρελιών την ημέρα.

Από κοινού οι αυξήσεις

Την αύξηση θα μοιραστούν από κοινού, αναλογικά, όλα τα μέλη και μάλιστα κράτη που μέχρι τώρα δεν είχαν ανταποκριθεί στις συμφωνηθείσες αυξήσεις, όπως η Ανγκόλα, η Νιγηρία, όπως και η Ρωσία εσχάτως, θα κληθούν επίσης να συμμετέχουν στις νέες ποσοστώσεις.

Αυτό βέβαια, σύμφωνα με τους αναλυτές, εμπεριέχει τον κίνδυνο η πραγματική αύξηση της ροής προς τις αγορές να είναι αρκετά μικρότερη, όμως βέβαια γινόταν και τους προηγούμενους μήνες.

Ουσιαστικά μόνο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν πρακτικά την δυνατότητα να προχωρήσουν σε σημαντικές αυξήσεις της παραγωγής τους και μάλιστα γρήγορα.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ συνιστά μια σημαντική στροφή από την πλευρά του καρτέλ μετά από μήνες ασφυκτικών πιέσεων από τις δυτικές κυβερνήσεις και κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά και τα νέα δεδομένα που έφερε ο πόλεμος, επιταχύνοντας το ράλι στις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού, οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες υπό την άτυπη ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας αντιστέκονταν στην προοπτική να ανοίξουν τις στρόφιγγες με το επιχείρημα πως στις αγορές δεν υπάρχουν πραγματικές ελλείψεις που να δικαιολογούν μια τέτοια κίνηση. Όμως, ουσιαστικά απολάμβαναν τα υψηλά έσοδα που συγκεντρώνονταν στα ταμεία τους μετά την περίοδο των ισχνών αγελάδων που είχε φέρει η πανδημία.

Τα σενάρια για τη Ρωσία 

Πάντως, η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ δεν επηρέασε σημαντικά τις διεθνείς τιμές, που ήδη πριν την έναρξη της συνόδου είχαν υποχωρήσει σημαντικά λόγω των δημοσιευμάτων που εμφάνιζαν το καρτέλ να μελετά την πιθανότητα να αναστείλει την συμμετοχή της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα επίπεδα παραγωγής και την ίδια τη Σαουδική Αραβία να είναι πλέον διατεθειμένη να αυξήσει μονομερώς την παραγωγή της, αν η ρωσική παραγωγή που έχει ήδη υποχωρήσει, μειωθεί κι άλλο.

Από τα όσα διέρρευσαν από την σημερινή συζήτηση δεν φαίνεται η συνεδρίαση να ασχολήθηκε ειδικά με το ζήτημα της Ρωσίας. Η εξέλιξη αυτή απογοήτευσε κάπως τις αγορές με αποτέλεσμα οι τιμές να ανακάμψουν και να καλύψουν μέρος του εδάφους που είχαν χάσει. Αυτή την ώρα το Brent σημειώνει μικρή άνοδο κατά 0,33% στα 116,64 δολάρια, ενώ το αμερικανικό WTI κινείται στα 115,74 δολάρια αυξημένο κατά 0,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια