Ένα ακόμη βήμα έγινε για την υλοποίηση του μεγάλου συστήματος αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, του έργου που έχει σχεδιάσει να κατασκευάσει και λειτουργήσει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Πιο συγκεκριμένα, δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η απόφαση του υπουργού Κώστα Σκρέκα με την οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες χορήγησης λειτουργικής ενίσχυσης στο Σύστημα Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας της Αμφιλοχίας.

Οι λεπτομέρειες για τη στήριξη του συγκεκριμένου έργου κατόπιν και της σχετικής έγκρισης που έδωσε προ μηνών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οριστικοποιηθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης

Το «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα.

Πριν από εννέα χρόνια έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, ενώ πριν από οκτώ χαρακτηρίστηκε ως επένδυση Στρατηγικής Σημασίας. Έτσι οι μελέτες του έργου συγχρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Connecting Europe Facility και πλέον διαθέτει τώρα οριστικές μελέτες και πλήθος ολοκληρωμένων γεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών καθώς και Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), το έργο περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 κυβικά εκατοστόμετρα και 2 κυβικά εκατοστόμετρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.

Σκοπός του έργου είναι η αποθήκευση ενέργειας με στόχο την υποστήριξη της μέγιστης δυνατής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο μείγμα της ενεργειακής παραγωγής. Η ετήσια παραγωγής ενέργειας ανέρχεται σε 816 GWh και η επένδυση υπολογίζεται σε 550 εκ. ευρώ.

Το έργο  θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ),

Πώς λειτουργεί η αντλησιοταμίευση

Στο πλαίσιο της διείσδυσης της καθαρής ενέργειας που βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως, η αποθήκευση ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης θεωρείται κομβική για την ενεργειακή μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.

Η αντλησιοταμίευση είναι η πλέον δοκιμασμένη μέθοδος, η οποία αντιπροσωπεύει το 97% της παγκόσμιας αποθήκευσης. Ο λόγος είναι ότι βασίζεται στη δοκιμασμένη τεχνολογία της υδροηλεκτρικής παραγωγής, έχει δυνατότητα μαζικής αποθήκευσης, τεράστιο χρόνο ζωής που υπερβαίνει τα 50 χρόνια και κυρίως αποτελεί υποδομή με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, η οποία δημιουργεί συνθήκες ενεργειακής απεξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα και τεχνολογίες.

Η λειτουργία της απαιτεί δυο δεξαμενές με διαφορά υψομέτρου, δηλαδή γεωμορφολογικό ανάγλυφο που η χώρα μας διαθέτει εν αφθονία. Όταν υπάρχει περίσσεια ενέργειας στο σύστημα, η ενέργεια αυτή χρησιμοποιείται για να αντλήσει νερό από τον «κάτω» προς τον «άνω» ταμιευτήρα. Όταν στο σύστημα υπάρχει υψηλή ζήτηση, το νερό επανέρχεται στον χαμηλότερο ταμιευτήρα παράγοντας υδροηλεκτρική ενέργεια. Με αυτόν τον απλό τρόπο, η ενέργεια που «περισσεύει» αποθηκεύεται προσωρινά για να μετατραπεί σε υδροηλεκτρική ενέργεια, όταν το σύστημα την χρειαστεί.

Πέραν της απλής αυτής περιγραφής περί της αρχής λειτουργίας τους, τα αντλησιοταμιευτικά συστήματα προσφέρουν και πλήθος επικουρικών υπηρεσιών για την αξιόπιστη και βελτιστοποιημένη απόδοση της ενεργειακής αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»