
Πού βρίσκεται η πρώην καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ; Γιατί είναι τόσο σιωπηλή, με εξαίρεση μια ανακοίνωση διά της εκπροσώπου της πριν από μήνες για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία; Πολλοί στη Γερμανία διερωτώνται για όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι οι πρώην καγκελάριοι επιλέγουν κατά έναν άγραφο κανόνα μια χαμηλών τόνων δημόσια παρουσία.
Παρόλα αυτά η Άγκελα Μέρκελ έκανε χθες την πρώτη της δημόσια εμφάνιση με αφορμή την αποχώρηση του Ράινερ Χόφμαν από την ηγεσία της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων. Στην ομιλία που εκφώνησε επέλεξε να στείλει το δικό της μήνυμα προς την Ουκρανία αλλά και τη Ρωσία. «H αλληγεγγύη μου είναι προς την Ουκρανία, η οποία έχει δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία και στο δικαίωμά της να αμυνθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρώην καγκελάριος.
Η Άγκελα Μέρκελ έκανε μάλιστα λόγο για έναν «βάρβαρο επιθετικό πόλεμο» της Ρωσίας, δηλώνοντας ότι συμφωνεί με τις ενέργειες που έχουν αναλάβει ως τώρα η γερμανική κυβέρνηση, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και οι G7. Ως πρώην καγκελάριος δεν θα ήθελε να προβεί σε εκτιμήσεις, όπως είπε, ωστόσο πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη μεταπολεμική Ευρώπη.
«Η Μπούτσα αποτυπώνει την φρίκη»
Η Άγκελα Μέρκελ θέλησε επίσης στα σταθεί ιδαίτερα στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στην Ουκρανία. «Η Μπούτσα αποτυπώνει την φρίκη» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στα εγκλήματα πολέμου, τα οποία όπως όλα δείχνουν διαπράχθησαν σε αυτή την πόλη λίγο έξω από το Κίεβο.
H επί 16 χρόνια καγκελάριος της Γερμανίας επέλεξε ωστόσο να μην προβεί σε δηλώσεις με αυτοκριτική χροιά για τα δικά της πεπραγμένα σε σχέση με τη Ρωσία ή τη στενή κατά πολλούς σχέση της με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο παρελθόν. Ούτε για το φιλόδοξο κοινό τους ενεργειακό πρότζεκτ, τον αγωγό Nord Stream 2. Επέλεξε να μην πει, προς το παρόν τουλάχιστον, τίποτα για όλα αυτά, σε αντίθεση με το mea culpa του Γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Πάντως με την εμφάνισή της στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας Συνδικάτων η καγκελάριος Μέρκελ φαίνεται ότι έκανε ένα χαμηλών τόνων comeback στον δημόσιο βίο. Στις 7 Ιουνίου είναι επίσης καλεσμένη από τον εκδοτικό οίκο Aufbau Verlag για να συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα «Ποια είναι λοιπόν η χώρα μου;». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Berliner Ensemble, όπου η πρώην καγκελάριος θα απαντήσει σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου του Spiegel Αλεξάντερ Όζανγκ.
Πηγή: DW


Latest News

Τραμπ: Η ειρηνευτική συμφωνία είναι κοντά αλλά την εμποδίζει ο Ζελένσκι
«Είμαστε πολύ κοντά σε μια Συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που «δεν έχει χαρτιά να παίξει» θα πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ»

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων για τον διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου
Το όνομα, η καταγωγή και η ηλικία του επόμενου πάπα γίνονται αφορμή για έντονο διαδικτυακό παιχνίδι στοιχημάτων

Το γραφείο του Μακρόν διαψεύδει τα περί πρόωρων εκλογών
Σε διάψευση των δημοσιευμάτων για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο προέβη το Ελυζέ , μέσω ανάρτησης στο «X»

Πωλείται το ιστορικό αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου
Το αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου βρίσκεται στην Αθήνα, στα χέρια ενός συλλέκτη που δε θέλει να εμφανίζεται το όνομά του
![Μόσχα: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης [βίντεο]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/54656-600x432.jpg)
Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Μόσχας [βίντεο]
Ένα αυτοκίνητο εξερράγη σε υπόγειο πάρκινγκ στη Μόσχα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για περισσότερες εκρήξεις

Ναυάγησαν οι συνομιλίες στο Λονδίνο για το ουκρανικό - Το μήνυμα Βανς
Γιατί ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του στις συζητήσεις για την τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη με επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Πενθήμερο εθνικό πένθος στην Ιταλία – Eκτακτα μέτρα για την κηδεία του Πάπα
Ο Πάπας Φραγκισκος θα κηδευτεί το Σάββατο – Πόσο κόστισαν στην κυβέρνηση Μελόνι τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας

H «τελική πρόταση» Τραμπ για την ειρήνη στην Ουκρανία - Πού τραβά τη γραμμή των συνόρων
Η Ουκρανία αναμένεται να δώσει σήμερα την απάντησή της στην «πρόταση» των ΗΠΑ που ζητά από το Κίεβο να παραδώσει τις κατειλημμένες περιοχές στον ρωσικό έλεγχο

Παραμένουν τα 25άρια - Πού θα σημειωθούν καταιγίδες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού