Οι νέοι ηλικίας 18 – 24 ετών κινδυνεύουν σε σημαντικό βαθμό – σε σχέση με άλλες κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες – από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία των νέων (36,8% τον Απρίλιο) καταδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα των νέων της χώρας μας.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ οι νέοι στην Ελλάδα διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο φτώχειας στην εργασία. Τη διετία 2019-2020, κίνδυνο φτώχειας στην εργασία αντιμετώπισε το 15% των νέων 18-24 ετών στην Ελλάδα έναντι 12,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο δείκτης που απεικονίζει το ποσοστό του κινδύνου φτώχειας στην εργασία αποτυπώνει το ποσοστό των απασχολουμένων που έχουν ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το όριο του κινδύνου φτώχειας. Με άλλα λόγια εργαζόμενοι που δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους.
Εκτός εργασίας και εκπαίδευσης
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα αρκετά υψηλό είναι το ποσοστό των νέων 18-24 ετών που δεν εργάζονται αλλά ούτε συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης.
Μέχρι το 2010 υπήρχε σχετική σύγκλιση των ποσοστών μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, τα επόμενα χρόνια αυξήθηκε σημαντικά στη χώρα μας το ποσοστό των νέων που βρίσκονταν εκτός εργασίας, εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ενδεικτικά την περίοδο 2013-2017 στην Ελλάδα το ποσοστό ήταν 24,3% ενώ στην ΕΕ 15,9%.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σχετική βελτίωση στην Ελλάδα αν εξαιρέσουμε το 2020 όπου λόγω της πανδημικής κρίσης το ποσοστό σημείωσε μια αύξηση φτάνοντας το 19,3%. Το 2021 το ποσοστό των νέων δίχως εργασία, εκπαίδευση και κατάρτιση στην Ελλάδα μειώθηκε στο 16,7%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ ήταν 13,7%.
Latest News
Τι θα ισχύσει για το μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο
Δικαιούχοι του νέου συστήματος είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που λόγω αρμοδιότητας, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του κυβερνητικού προγράμματος
Τι αλλάζει σε απασχόληση και ασφάλιση το 2025 – Οι έξι προτεραιότητες
Απασχόληση και ασφάλιση με πολιτικές για τη μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση του εισοδήματος και την ψηφιοποίηση του e-ΕΦΚΑ
Ο νέος φορολογικός χάρτης του 2025 - Ολες οι αλλαγές
Σε τρεις άξονες ο σχεδιασμός της φορολογικής πολιτικής από την Εφορία για το 2025 -Τι περιλαμβάνουν
Συνταξιοδοτικό: Οι 7 κατηγορίες που παίρνουν σύνταξη πριν από τα 62 το 2025
Σήμερα οι ασφαλισμένοι αναγνωρίζουν έως και 7 έτη, εφόσον αυτά περιλαμβάνονται στη λίστα των 12 κατηγοριών πλασματικών χρόνων που ορίζει η νομοθεσία. Ποιοι μπορούν να πάρουν νωρίτερα σύνταξη
Ανατροπές στα Airbnb - Πώς θα φορολογούνται, τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες [παραδείγματα]
Αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο τα ακίνητα που αξιοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους για Airbnb - Οδηγός ΑΑΔΕ
Τι αλλάζει στο εργόσημο – Οι 49.000 περιπτώσεις απάτης και οι νομοθετικές παρεμβάσεις
Το εργόσημο αλλάζει και η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση επιδιώκει να περιορίσει τις απάτες - Οι έλεγχοι του ΕΦΚΑ
Αναβαθμίζονται τα τελωνεία στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο - Στόχος η πάταξη στο λαθρεμπόριο
Ενισχύονται με την ίδρυση και λειτουργία νέου Τμήματος με έδρα τις συνοριακές διαβάσεις και με αρμοδιότητες «Δίωξης Λαθρεμπορίου»
Στο 9,6% «έπεσε» η ανεργία τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία [γραφήματα]
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 454.695 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 47.562 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023
Σε 30 ημέρες οι επιστροφές φόρου - Το στρατηγικό σχέδιο της ΑΑΔΕ μέχρι το 2029
Το σχέδιο της ΑΑΔΕ 2025-2029 προβλέπει αύξηση του ποσοστού εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος στο 96% και ΦΠΑ στο 99%
Όλοι οι «κόφτες» και τα SOS της εφορίας για τα Airbnb
Οι υποχρεώσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στον νέο οδηγό που εξέδωσε η ΑΑΔΕ