![Εξαγωγές: Σηκώνουν κεφάλι κεράσια και βερίκοκα – Μειωμένοι ρυθμοί για καρπούζι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/fruit-g7bf26e5de_1280.jpg)
Αντιστρέφεται το αρνητικό κλίμα για τα κεράσια και τα βερίκοκα, τα οποία όπως φαίνεται την τελευταία εβδομάδα, βρήκαν τους ρυθμούς τους και σημειώνουν θετικό πρόσημο στις εξαγωγές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas, την τελευταία εβδομάδα οι εξαγωγές κερασιών είναι αυξημένες κατά 4,9% φτάνοντας τους 2.657 τόνους, ενώ τα βερίκοκα σημείωσαν μία θεαματική αύξηση της τάξης του 49,1% αγγίζοντας τους 2.441 τόνους
Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές στα καρπούζια παρουσιάζονται μειωμένες κατά 7,2% φτάνοντας ττους 43.157 τόνους.
Αυξημένες κατά 13,6% συνεχίζονται οι εξαγωγές φράουλας, οι οποίες για την περίοδο από 1/1 έως 2/6/2022 ανέρχονται σε 69.092 τόνους έναντι 60.811 τόνων, που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Αντίστοιχα, οι εξαγωγές ντομάτας την περίοδο 1/1-2/6/2022 παρουσιάζουν μια μείωση κατά -24,8% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Να σημειωθεί ότι το 75,5% και 8,9% των ποσοτήτων εξήχθησαν προς Βουλγαρία και Ρουμανία, αντίστοιχα.
Παράλληλα, οι εισαγωγές ντομάτας από 1/5 έως 2/6/2022 ανήλθαν σε 1.419 τόνους εκ των οποίων και 372 τόνοι προήλθαν από την Αλβανία, 253 τόνοι από την Τουρκία και 284 τόνοι από την Ολλανδία.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2022/06/image002-8-600x443.jpg)
Μια κανονική χρονιά
Η φετινή παραγωγή θερινών φρούτων στην χώρα μας, με τις μέχρι σήμερα καιρικές συνθήκες, που επικρατούν αλλά και τις ζημιές που έχουν προκληθεί , εκτιμάται – σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων – ότι θα είναι μια κανονική χρονιά, με την παραγωγή και τις εξαγωγές να κυμαίνονται στα επίπεδα του 2020 (το 2021 λόγω καταστροφών υπήρξαν μεγάλες απώλειες παραγωγής και εξαγωγών θερινών φρούτων).
Την ίδια στιγμή, το κόστος παραγωγής και εμπορίου διακίνησης -ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά, ξύλο, χαρτόνι ή πλαστικά για συσκευασίες- έχουν εκτοξευθεί τον τελευταίο χρόνο. Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις αυξήσεις του κόστους και έχει ήδη δημιουργήσει μια κατάσταση υπερπροσφοράς στην κατανάλωση της ΕΕ.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2022/06/fraoula-600x391.jpg)
Κίνδυνος να μείνει ασυγκόμιστο μέρος της παραγωγής
«Η παραπάνω πρόβλεψη για την εξαγωγή της φετινής παραγωγής τελεί υπό την αίρεση της άμεσης αντιμετώπισης από την πολιτεία του προβλήματος της έλλειψης εργατών γης (η πρόσφατη νομοθεσία είναι ελλιπής και ανεποτελεσματική) άλλως ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνει μέρος της παραγωγής στο χωράφι», επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ήδη στις φράουλες και σε θερμοκηπιακά προϊόντα έχει παρατηρηθεί μη συγκομιδή λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν η φετινή συγκομιδή και εμπορία της παραγωγής εξελιχθεί ομαλά, όπως σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης «θα επιφέρει μείωση του εισοδήματος των παραγωγών, λόγω υπερπροσφοράς στις καταναλωτικές αγορές, δεδομένου ότι η οποιαδήποτε ποσοστιαία μεσοσταθμική αύξηση της τιμής πώλησης δεν θα καλύψει την αύξηση του κόστους (το πρώτο τρίμηνο +15% έναντι αύξησης κόστους της τάξεως του 35%)».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΕ: Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_georgos_PROIONTA-1-600x352.png)
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
![Αγρότες: Εν αναμονή της συνάντησης με τους υπουργούς – Παραταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.thessalia.mploka3-600x400.jpg)
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
![Μεσογειακή διατροφή: Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό και θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elaiolado_0606-600x391.jpg)
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)
![LEADER: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsiaras.oreina-600x391.jpeg)
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου το πρόγραμμα Leader
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «34ου Συνέδριου Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER»
![Κτηνίατροι δημοσίου: Προχώρησαν σε 24ωρη απεργία – Τι ζητούν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vet_2009-600x391.jpg)
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα
![Έβρος: Ποια μέτρα ανακοίνωσε σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/rsiaras.ebros_-600x450.jpg)
Ποια μέτρα ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας
Τι ανακοίνωσε για τις αποζημιώσεις από τις ζωονόσους, τις ζωοτροφές, το μέτρο για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου
![ΕΘΕΑΣ: Ενίσχυση της μοριοδότησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών για επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/metapoiisi_1705-600x391.jpg)
Ενίσχυση της μοριοδότησης των Συνεταιρισμών για επενδύσεις, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Κρίσιμη για την οικονομική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της υπαίθρου οι επενδύσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, τονίζει η ΕΘΕΑΣ
![Αγρότες: Παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.poreia.trakter2-1-600x400.jpg)
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των αγροτών με υπουργούς - Τι θα ζητήσουν
Ποια αιτήματα θα προτάξουν οι αγρότες στη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς - Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις
![ΕΕ: Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_wines-600x352.png)
Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ
Να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία στην ΕΕ για να επιταχυνθεί η διάσωση των αμπελώνων, ζητά η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για το κρασί
![Αγροτικά προϊόντα: Γιατί δεν κλείνει η ψαλίδα στις τιμές παραγωγού – καταναλωτή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_ladi_elies_feta_apples_kiwi-600x352.png)
Από το χωράφι στο ράφι - Εφτά φορές πάνω οι τιμές σε αγροτικά προϊόντα [γραφήματα]
Αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλούν στον ΟΤ για τη διαφορά των τιμών σε κρέας, γάλα και φρούτα - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν