Κάθε μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ο ΕΦΚΑ δίνουν στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων σε εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και κάθε μήνα προκύπτουν σταθερά δύο στοιχεία. Το πρώτο στοιχείο είναι ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν σταθερά αυξητική πορεία με ελάχιστες εξαιρέσεις και το δεύτερο ότι το κράτος από αυτά τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που του χρωστούν περίπου 4.000.000 πολίτες και επιχειρήσεις δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει τρόπο να τα εισπράξει (πάλι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων).

Μάλιστα και στις περιπτώσεις που καταφέρνει να εισπράξει κάποια ποσά την ίδια στιγμή ξεφυτρώνουν άλλα και ουσιαστικά ζούμε το «Σύνδρομο του Σίσυφου» που όποια προσπάθεια και αν γίνεται από το κράτος πάλι στα ίδια καταλήγει: πολίτες και επιχειρήσεις να χρωστούν συστηματικά πάνω από 140 δισ. ευρώ.

Ένα από τα μέτρα που είχαν σκεφτεί στο υπουργείο Οικονομικών πριν από 11 χρόνια ήταν να νομοθετήσουν τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων που χρωστούν συνολικά άνω των 150.000 ευρώ και τα χρέη αυτά έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα πάνω ένα έτος.

Η «λίστα της ντροπής» όπως τη χαρακτηρίζουν κάποιοι και όχι άδικα, τελικά φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή για να συνετιστούν οι μεγαλο-οφειλέτες και να σπεύσουν να ρυθμίσουν έστω τα χρέη τους σε πολλές δόσεις. Το αντίθετο, κάθε φορά που δίνεται στη δημοσιότητα η συγκεκριμένη λίστα στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν τα ίδια και τα ίδια ονόματα. Και κάθε φορά βλέπουμε τη λίστα αυτή να έχει εμπλουτιστεί και με νέα που έχουν επιβαρύνει το κράτος (δηλαδή όλους τους πολίτες) με δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στα τέλη του 2017 η λίστα περιλάμβανε ονόματα 8.909 πολιτών που χρωστούν στην εφορία, τα τελωνεία και τα ασφαλιστικά ταμεία ποσά άνω των 150.000 ευρώ. Τα συνολικά χρέη των παραπάνω οφειλετών ανέρχονταν σε 20,8 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1/5 των χρημάτων που όφειλαν τότε στο Δημόσιο περίπου 4.267.000 πολίτες. Μαζί με τα ονόματα των φυσικών προσώπων αναρτήθηκαν και τα στοιχεία 4.083 νομικών προσώπων που οφείλουν στο Δημόσιο και στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ. Αξίζει να τονιστεί ότι το 2019 δόθηκε η νέα επικαιροποιημένη λίστα χωρίς πολλές αλλαγές σε ονόματα και χρέη.

Υπενθυμίζεται ότι στον ιστότοπο της AAΔΕ βρίσκονται τα ονόματα εκείνων των οφειλετών, που είχαν ειδοποιηθεί με e-mail για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις, για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων χρεών του και με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι συνεπής με τους όρους της, καθώς και όταν έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής των οφειλών του. Επίσης, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εξαιρούνται οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα), των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα.

Στις 30 Ιουνίου αναμένεται να βγει στη δημοσιότητα η νέα λίστα με ονόματα και ΑΦΜ αλλά είναι πολύ πιθανό και πάλι να δούμε τα ίδια πρόσωπα και τα ίδια χρέη. Η λίστα της Ντροπής έχει γίνει η λίστα της ρουτίνας δυστυχώς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Opinion |

Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]

Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη