Κάθε μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ο ΕΦΚΑ δίνουν στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων σε εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και κάθε μήνα προκύπτουν σταθερά δύο στοιχεία. Το πρώτο στοιχείο είναι ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν σταθερά αυξητική πορεία με ελάχιστες εξαιρέσεις και το δεύτερο ότι το κράτος από αυτά τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που του χρωστούν περίπου 4.000.000 πολίτες και επιχειρήσεις δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει τρόπο να τα εισπράξει (πάλι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων).
Μάλιστα και στις περιπτώσεις που καταφέρνει να εισπράξει κάποια ποσά την ίδια στιγμή ξεφυτρώνουν άλλα και ουσιαστικά ζούμε το «Σύνδρομο του Σίσυφου» που όποια προσπάθεια και αν γίνεται από το κράτος πάλι στα ίδια καταλήγει: πολίτες και επιχειρήσεις να χρωστούν συστηματικά πάνω από 140 δισ. ευρώ.
Ένα από τα μέτρα που είχαν σκεφτεί στο υπουργείο Οικονομικών πριν από 11 χρόνια ήταν να νομοθετήσουν τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων που χρωστούν συνολικά άνω των 150.000 ευρώ και τα χρέη αυτά έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα πάνω ένα έτος.
Η «λίστα της ντροπής» όπως τη χαρακτηρίζουν κάποιοι και όχι άδικα, τελικά φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή για να συνετιστούν οι μεγαλο-οφειλέτες και να σπεύσουν να ρυθμίσουν έστω τα χρέη τους σε πολλές δόσεις. Το αντίθετο, κάθε φορά που δίνεται στη δημοσιότητα η συγκεκριμένη λίστα στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν τα ίδια και τα ίδια ονόματα. Και κάθε φορά βλέπουμε τη λίστα αυτή να έχει εμπλουτιστεί και με νέα που έχουν επιβαρύνει το κράτος (δηλαδή όλους τους πολίτες) με δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Στα τέλη του 2017 η λίστα περιλάμβανε ονόματα 8.909 πολιτών που χρωστούν στην εφορία, τα τελωνεία και τα ασφαλιστικά ταμεία ποσά άνω των 150.000 ευρώ. Τα συνολικά χρέη των παραπάνω οφειλετών ανέρχονταν σε 20,8 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1/5 των χρημάτων που όφειλαν τότε στο Δημόσιο περίπου 4.267.000 πολίτες. Μαζί με τα ονόματα των φυσικών προσώπων αναρτήθηκαν και τα στοιχεία 4.083 νομικών προσώπων που οφείλουν στο Δημόσιο και στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ. Αξίζει να τονιστεί ότι το 2019 δόθηκε η νέα επικαιροποιημένη λίστα χωρίς πολλές αλλαγές σε ονόματα και χρέη.
Υπενθυμίζεται ότι στον ιστότοπο της AAΔΕ βρίσκονται τα ονόματα εκείνων των οφειλετών, που είχαν ειδοποιηθεί με e-mail για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις, για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων χρεών του και με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι συνεπής με τους όρους της, καθώς και όταν έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής των οφειλών του. Επίσης, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εξαιρούνται οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα), των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα.
Στις 30 Ιουνίου αναμένεται να βγει στη δημοσιότητα η νέα λίστα με ονόματα και ΑΦΜ αλλά είναι πολύ πιθανό και πάλι να δούμε τα ίδια πρόσωπα και τα ίδια χρέη. Η λίστα της Ντροπής έχει γίνει η λίστα της ρουτίνας δυστυχώς.
Latest News
Ρευστό τοπίο
Ποιο παράγοντες κάνουν ρευστό το πολιτικό τοπίο;
Η Αμερική αντιμέτωπη με την επιστροφή του Τραμπ
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο
Ακριβά σπίτια, δύσκολες δανειοδοτήσεις
Το σκηνικό αυτό, των ακριβών σπιτιών και των δύσκολων δανειοδοτήσεων, που διαμορφώνεται δεν αφορά τίποτα αμέριμνους επενδυτές, αλλά ανθρώπους που ψάχνουν σπίτι για να στεγάσουν την οικογένειά τους
Ο πόλεμος των φιλελεύθερων
Σοβαρές ιδεολογικές και πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η αντιπαράθεση μεταξύ φιλελευθέρων σοσιαλιστών και ελευθεριαζόντων ακτιβιστών, που σήμερα παίζουν το παιχνίδι Πούτιν και λοιπών αυταρχικών ηγετών.
Το σασπένς των επιδοτήσεων
Στην ελληνική περιφέρεια αυτές τις μέρες κυριαρχεί ένα θέμα στις συζητήσεις, ο χρόνος καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων
Αυξήσεις αυτοί, μειώσεις εμείς…
Γάλλοι, Ιταλοί, ακόμα και οι Γερμανοί και σχεδόν όλη η Βόρεια Ευρώπη ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αυξήσεις φόρων για να μειώσουν τα ελλείμματά τους
Μισθωτοί... επιχειρηματίες
Χιλιάδες υψηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι μέσω εταιρειών τους, κάθε μορφής, «προμηθευτές» των εταιρειών όπου εργάζονται
Πλούτος, φτώχεια και επιχειρηματικό πνεύμα
Στη Δύση έχουμε αλλαγή οικονομικού παραδείγματος και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε
Ουραγοί στις κατασκευές (;)
Υπάρχουν κίνδυνοι να μην τρέξουν πιο γρήγορα οι κατασκευές;
Μειώστε τον φόρο
Ολο το φορολογικό βάρος των μισθωτών που ίσχυε το 2019 συνεχίζει να αυξάνεται μαζί με την αύξηση των εισοδημάτων τους, καθώς η κλίμακα φορολόγησής τους παρέμεινε στα επίπεδα των χειρότερων στιγμών των Μνημονίων