
Η απόφαση -έκπληξη του ΟΠΕΚ+ την Πέμπτη να αυξήσει και, μάλιστα κατά πολύ, τα επίπεδα παραγωγής του πετρελαίου, θεωρήθηκε από αρκετούς αναλυτές ως «κλάδος ελαίας» της Σαουδικής Αραβίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι σχέσεις των οποίων είναι ιδιαίτερα τεταμένες, ενόψει και του φημολογούμενου ταξιδιού του Τζο Μπάιντεν στο Ριαντ. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η επίσκεψη αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει συνομιλίες με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έδωσε τροφή στη ρητορική αυτή την Παρασκευή, αναγνωρίζοντας δημόσια ότι ενδέχεται να ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία σύντομα.
Ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει ακόμη άμεσα σχέδια να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, αλλά αν το κάνει θα ήταν για να προσπαθήσει να προωθήσει τις ειρηνευτικές προοπτικές στη Μέση Ανατολή.
Πηγές που επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι ο Μπάιντεν σχεδιάζει ένα ταξίδι στη Σαουδική Αραβία σε συνδυασμό με ένα ταξίδι στην Ευρώπη και το Ισραήλ στα τέλη Ιουνίου, και μάλιστα Αμερικανοί αξιωματούχοι το ετοιμάζουν εδώ και εβδομάδες.
Η υπόθεση Κασόγκι…
Σημειώνεται πάντως, ότι μόλις την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Μπάιντεν εξακολουθεί να αισθάνεται ότι ο Μπιν Σαλμάν ήταν «παρίας» για τον ρόλο του στη δολοφονία ενός πολιτικού του αντιπάλου, του δημοσιογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, στην Τουρκία το 2018. Η δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη έπληξε την εικόνα του διαδόχου ως μεταρρυθμιστή. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή.
«Κοιτάξτε, δεν πρόκειται να αλλάξω την άποψή μου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών η δουλειά μου είναι να φέρω ειρήνη αν μπορώ και αυτό θα προσπαθήσω να κάνω», είπε ο Μπάιντεν εξηγώντας το σκεπτικό του, γιατί μπορεί να κάνει το ταξίδι.
Ενίσχυση των σχέσεων
Η επίσκεψη θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία σε μια περίοδο που ο Μπάιντεν προσπαθεί να βρει τρόπους για να μειώσει τις τιμές της βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οΜπάιντεν θα συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στο Ριάντ, μιας περιφερειακής ένωσης της οποίας μέλη είναι το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Υπάρχει πιθανότητα να συναντηθώ τόσο με τους Ισραηλινούς όσο και με ορισμένες αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας. Αλλά δεν έχω άμεσα σχέδια αυτή τη στιγμή.» τόνισε.
Η απόφαση του ΟΠΕΚ
Οι προοπτικές για μια επίσκεψη Μπάιντεν βελτιώθηκαν την Πέμπτη, όταν ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 200.000 βαρέλια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και η κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Υεμένης παρατάθηκε.
Ο Λευκός Οίκος έκανε το σπάνιο βήμα να αναγνωρίσει τον ρόλο που έπαιξε ο Μπιν Σαλμάν στην παράταση της εκεχειρίας στην Υεμένη.
Η Σαουδική Αραβία και η γείτονά της τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκφράζουν δυσαρέσκεια σχετικά με την αντίθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν στη στρατιωτική εκστρατεία στην Υεμένη και την αποτυχία να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες του Κόλπου σχετικά με το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν και τους περιφερειακούς πληρεξούσιους του.
Ο Λευκός Οίκος
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι χαιρετίζει την απόφαση της Πέμπτης και αναγνώρισε τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην επίτευξη συναίνεσης στον ΟΠΕΚ+.
Οι δυτικές κυρώσεις θα μπορούσαν να μειώσουν την παραγωγή από τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, έως και 2 έως 3 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με μια σειρά εκτιμήσεων της βιομηχανίας.
Ωστόσο, παραμένει ασαφές το αν οι ΗΠΑ θα μπορέσουν τελικά να κάνουν τη Σαουδική Αραβία σύμμαχο στην προσπάθειά τους να απομονώσουν οικονομικά την Ρωσία, καθότι το Ριάντ δεν έχει κλείσει τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα.
«Θα χρειαστεί περισσότερο προσπάθεια για την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ. Μεγαλύτερη πρόκληση αποτελεί το γεγονός εάν οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να μπουν σφήνα ανάμεσα στο Ριάντ και στη Μόσχα», αναφέρει ο Μπιλ Φάρεν-Πρινς, διευθυντής του Enverus Intelligence Research.
Αποσυμφόρηση στις τιμές
Επίσης, η αγορά παραμένει επιφυλακτικοί ως προς το αποτέλεσμα που θα έχει η αύξηση της αύξησης στις τιμές πετρελαίου. Ας μην ξεχνούμε ότι τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ εκφράζουν ανησυχίες ως προς το διαθέσιμο επίπεδο της πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά διστακτικά στο να αυξήσουν την παραγωγή υπερβολικά γρήγορα.
Αναλυτής της Energy Aspects αναφέρει ότι η πραγματική αύξηση της παραγωγής τον Ιούλιο-Αύγουστο κυμαίνεται γύρω στα 560.000 βαρέλια ημερησίως, καθότι αρκετά μέλη έχουν ήδη φθάσει το μέγιστο της παραγωγικής τους ικανότητας. «Η νέα ποσότητα πετρελαίου που θα διοχετευθεί στην αγορά μετά δυσκολίας να καλύψει το έλλειμμα», είπε χαρακτηριστικά.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το εμπάργκο της Ε.Ε. θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών πετρελαίου αλλά και των υπόλοιπων προϊόντων, όπως βενζίνη, ντίζελ και καύσιμα για αεροσκάφη», αναφέρει ο Φριντερίκ Λόρενς στης Capital Alpha.


Latest News

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Ιαπωνία: Εξετάζει παραχωρήσεις σε σόγια και ρύζι στις συνομιλίες για τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν για 90 μέρες τους «αμοιβαίους δασμούς» 24% στα Ιαπωνικά προϊόντα, ενώ σε ισχύ είναι ο καθολικός δασμός 10% και 25% για τα αυτοκίνητα

H Volvo «λύνει το χειρόφρενο» των απολύσεων στις ΗΠΑ - Περικοπές 800 θέσεων εργασίας
Οι απολύσεις στη Volvo είναι η πιο πρόσφατη απάντηση από τη βιομηχανία αυτοκινήτων και φορτηγών που πλήττεται από τους δασμούς

Ντάλι (Fed): Στον «πάγο» τα επιτόκια για όσα χρειαστεί – Πότε βλέπει μειώσεις
Η Ντάλι της Fed εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι πιο αυξημένοι φέτος

Ταϊβάν: Φρένο στις ανοικτές πωλήσεις μετοχών εν μέσω δασμολογικής αβεβαιότητας
Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Ταϊβάν σημείωσε ότι οι περιορισμοί θα συνεχιστούν, χωρίς να αναφέρει πότε μπορεί να αρθούν.

Τα πρώτη κινεζικά αεροπλάνα COMAC πετούν στο Βιετνάμ
Η COMAC ήδη από το 2024 αύξησε τα σχέδια πωλήσεων και παραγωγής και εμπορεύεται το C919 εκτός Κίνας.