Στη δημοσιότητα έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την απόφαση με τις κατευθυντήριες οδηγίες προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για την εφαρμογή των νέων ενιαίων εντύπων λογαριασμών ρεύματος και αιτήσεων προσφοράς προγραμμάτων.
Οι πάροχοι δεν είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν την απόφαση και να αλλάξουν τη μορφή των λογαριασμών και των προσυμβατικών κειμένων που αποστέλλουν στους πελάτες. Εντούτοις, όπως έγραψε ο ΟΤ στις 31 Μαίου, προχωρούν στις αλλαγές με βάση το κείμενο της απόφασης και τα πρότυπα που σχεδίασε ο Ρυθμιστής. Μάλιστα η ΡΑΕ στην απόφαση της κάνει γνωστό πως θα προχωρά μέσω της ιστοσελίδας της σε θετική αναφορά των εταιρειών παροχής ρεύματος που υιοθετούν τα προτεινόμενα έντυπα.
Ουσιαστικά με κίνητρο τη θετική δημοσιότητα επιδιώκει την καθολική υιοθέτηση της απόφασης.
Για να γίνει πιο κατανοητό, η ΡΑΕ προτρέπει τους παρόχους να εφαρμόσουν για τους καταναλωτές Χαμηλής Τάσης (νοικοκυριά, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις) τα πρότυπα της απόφασης της για την έκδοση ενιαίων εντύπων:
· Λογαριασμών Ηλεκτρικής Ενέργειας και
· Αιτήσεων Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας
Οι προθεσμίες
Έτσι στην απόφαση της δίνει ως προθεσμίες προσαρμογής τις ημερομηνίες ανάρτησης στην ιστοσελίδα της των θετικών αναφορών:
1. Τη δημοσίευση στις 30 Ιουνίου 2022 της πρώτης «Θετικής Αναφοράς» των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν υιοθετήσει το θεσπιζόμενο πρότυπο έγγραφο «Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και το έχουν αναρτήσει στον ιστότοπό τους. Με πιο απλά λόγια από την 1η Ιουνίου οι πάροχοι μπορούν να εκδώσουν τη νέα μορφή του προαναφερόμενου εγγράφου.
2. Τη δημοσίευση στις 31 Ιουλίου 2022 της πρώτης «Θετικής Αναφοράς» των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν υιοθετήσει το θεσπιζόμενο υπόδειγμα «Λογαριασμού Κατανάλωσης ΧΤ», κατόπιν επισκόπησης εκδοθέντων λογαριασμών που περιέχουν τιμολόγηση καταναλώσεων Ιουνίου 2022. Πιο συγκεκριμένα οι πάροχοι μπορούν να εκδώσουν τα νέα έντυπα των λογαριασμών από την 1η Ιουλίου.
Η ρήτρα αναπροσαρμογής
Με τις αλλαγές που προτείνει η ΡΑΕ στους λογαριασμούς ρεύματος δίνονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την «ταυτότητα της σύμβασης» ανάμεσα στον πάροχο και τον πελάτη.
Τέτοιες είναι ο «αριθμός της σύμβασης», η «υπολειπόμενη διάρκεια της σύμβασης», το «όνομα του τιμολογίου», ο «τύπος τιμολόγησης», «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τιμολογίου», ο χρόνος έκδοσης του λογαριασμού, το αν υπάρχει ή όχι ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, οι «εκπτώσεις προμήθειας» και φυσικά θα δίνεται αναλυτική εξήγηση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά και για το ποσό της επιδότησης (ΤΕΜ).
Το ενδιαφέρον είναι πως με βάση τα ενιαία έντυπα οι τύποι των τιμολογίων διακρίνονται σε τρεiς κατηγορίες:
1. Σταθερή χρέωση
Πρόκειται για προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερές ανταγωνιστικές χρεώσεις προμήθειας. Δηλαδή δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής της Οριακής Τιμής Συστήματος.
Έτσι, οι καταναλωτές που θα επιλέξουν το συγκεκριμένο προϊόν θα γνωρίζουν πως για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ένα ή δύο χρόνια δεν θα αυξομειώνεται η τιμή της κιλοβατώρας.
2. «Κυμαινόμενη χρέωση με όριο αυξομείωσης»
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας με ανταγωνιστικές χρεώσεις προμήθειας και ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος. Οι πάροχοι σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει εκ των προτέρων να προσδιορίζουν το όριο της αυξομείωσης της τιμής της κιλοβατώρας. Στην περίπτωση που η διαμόρφωση της χονδρεμπορικής τιμής ξεπερνά τα όρια αύξησης τότε οι προμηθευτές θα απορροφούν τη διαφορά και δεν θα την περνάνε στους καταναλωτές.
3. «Κυμαινόμενη χρέωση χωρίς όριο αυξομείωσης»
Πρόκειται για τα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της Οριακής Τιμής Συστήματος. Οι αυξήσεις ανεξαρτήτως ορίου θα μετακυλίονται στις χρεώσεις
Latest News
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων