Η τιμή του ψωμιού μέσα σε έναν μήνα και συγκεκριμένα τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 5%, ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση φθάνει στο 13,1% και ένα κιλό ψωμί τύπου «χωριάτικο» από 2,60 ευρώ έχει φθάσει να πωλείται 3,20 ευρώ. Τον Μάιο, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι πιθανόν να δείξουν νέα ανατίμηση στο ψωμί η οποία αποδίδεται στο ράλι της τιμής του σιταριού που καταγράφει αύξηση 40% από την αρχή του έτους και στο αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό να έχουν πάρει «φωτιά» και να πλήττουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, το οικονομικό επιτελείο δέχεται πιέσεις για νέα μέτρα στήριξης. Ετσι βάζει ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων το σενάριο της μείωσης του ΦΠΑ στο ψωμί και σε συγκεκριμένα τρόφιμα, αλλά με ημερομηνία λήξης. Πρόκειται για ένα μέτρο με ισχυρό δημοσιονομικό κόστος, καθώς η μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% μόνο για το ψωμί κοστίζει στον προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Αν και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι από τον Ιούνιο θα υπάρξει κάποια σταθεροποίηση του πληθωρισμού και αποκλιμάκωσή του από τον Ιούλιο όταν θα τεθούν σε ισχύ οι παρεμβάσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο αρμόδια στελέχη σημειώνουν ότι όπως εξελίσσεται το πληθωριστικό φαινόμενο οι προβλέψεις εμπεριέχουν υψηλό ρίσκο και αβεβαιότητα, επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε σε διαρκή επιφυλακή για νέα πυροσβεστικά μέτρα.
Οι πόροι
Το μέγα ζητούμενο είναι πότε και πόσος δημοσιονομικός χώρος θα προκύψει έτσι ώστε να βρεθούν οι πόροι για τυχόν επέκταση και διεύρυνση του πακέτου των παρεμβάσεων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα βρεθεί και πάλι δημοσιονομικός χώρος λόγω της θετικής πορείας του προϋπολογισμού, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί συγκεκριμένα σε κάποια μελλοντική παρέμβαση, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στο ψωμί.
Το εύρος των παρεμβάσεων θα κριθεί από το εύρος του δημοσιονομικού χώρου, αλλά θεωρείται βέβαιο πως όσο μεγάλο και εάν είναι το πακέτο των μέτρων δεν επαρκεί για να σβήσει τη φωτιά της ακρίβειας.
Τα νέα «πυροσβεστικά» μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τα μέσα Ιουνίου και αφού το οικονομικό επιτελείο θα έχει στα χέρια του τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού τον Μάιο και θα έχει δει το νέο ρεκόρ που θα έχει σημειώσει ο πληθωρισμός. Στις 9 Ιουνίου, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει νέο άλμα του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Μάιο και το κοντέρ αναμένεται να δείξει πάνω από 11%.
Τα έσοδα
Τα καλά νέα έρχονται πάντως από το μέτωπο των φορολογικών εσόδων. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο Μάιος κλείνει με νέα υπέρβαση, λόγω της αύξησης των τουριστικών εισπράξεων σε μια χρονιά που θυμίζει 2019, όπως εκτιμούν οι παράγοντες της αγοράς.
Στο τετράμηνο, τα φορολογικά έσοδα ήταν πολλαπλάσια σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού κατά 1,745 δισ. ευρώ, με την ηγεσία του υπουργείου να υποστηρίζει πως ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος είχε ήδη αξιοποιηθεί με τις παρεμβάσεις που έχουν προηγηθεί (επιταγή ακρίβειας, fuel pass, επιδότηση ντίζελ κ.λπ.). Αν ο Μάιος αποδειχθεί τόσο καλός όσο και ο Απρίλιος διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για μια σημαντική παρέμβαση.
Τα καύσιμα
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι οι τιμές στα υγρά καύσιμα που έχουν πάρει «φωτιά» και καίνε τις τσέπες των καταναλωτών.
Η κυβέρνηση εξετάζει αντίμετρα τα οποία θα ενεργοποιηθούν από τον Ιούλιο υπό την προϋπόθεση ότι θα απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος. Τα εναλλακτικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν:
– Συνέχιση της επιδότησης βενζίνης από 30 έως 50 ευρώ για όλους και μετά τον Ιούνιο που λήγει το ισχύον μέτρο.
– Παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία με 15 λεπτά το λίτρο, μέτρο το οποίο ισχύει και για τον τρέχοντα μήνα.
– Διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου με το οποίο επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση.
– Στοχευμένη και προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα σε συγκεκριμένα μικρά νησιά και με ορίζοντα τριών μηνών.
Latest News
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη