H παροχή απομακρυσμένης εργασίας (remote working) από οποιοδήποτε σημείο της χώρας, η χορήγηση μπόνους και οι ετήσιες αποδοχές γύρω στις 29.000 ευρώ συνθέτουν το εργασιακό προφίλ των στελεχών πληροφορικής στη χώρα μας.
Πάντως οι αμοιβές των στελεχών πληροφορικής στη χώρα μας υπολείπονται σημαντικά από αυτές των χωρών του εξωτερικού όπου δίδονται υπερδιπλάσιοι μισθοί.
Σε έρευνα, που διεξήγαγε διαδικτυακά – την περίοδο από τον Νοέμβριο 2021 έως τον Μάρτιο 2022 – το portal «kariera.gr», η απομακρυσμένη εργασία καταγράφηκε, ως η πλέον σημαντική παροχή. Η έρευνα αφορούσε τους μισθούς και τις παροχές, που λαμβάνουν τα στελέχη πληροφορικής.
Ιδιαιτέρως υψηλές είναι οι ετήσιες αποδοχές όσων στελεχών του κλάδου εργάζονται στο εξωτερικό, καθώς λαμβάνουν ετήσιες αμοιβές ύψους 72.170 ευρώ. Αντιθέτως, όσοι διαμένουν και εργάζονται στην Ελλάδα, λαμβάνουν μεικτές αποδοχές κάτω των 29.752 ευρώ, δηλαδή καθαρές αποδοχές γύρω στα 26.632 ευρώ.
Τα ευρήματα της έρευνας
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 90% των στελεχών πληροφορικής εργάζονται ως μισθωτοί με πλήρη απασχόληση, γεγονός που αποδεικνύει το μεγάλο ποσοστό απορρόφησης του ανθρωπίνου δυναμικού του κλάδου. Το 6,55% είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και μόνο ένα 3,62% δηλώνει πως δεν εργάζεται αυτή τη στιγμή.
Το 65% των εργαζομένων δήλωσε ανοιχτό σε νέες ευκαιρίες εργασίας ακόμα κι αν δεν τις αναζητά ενεργά. Σχεδόν ένας στους τέσσερις, εργάζονται στον κλάδο Information Technology & Services, με καθαρές αποδοχές στα 26.829 ευρώ, ενώ το 12% εργάζεται στον κλάδο Computer Software, αντίστοιχα με 27.533 ευρώ.
Υψηλότερες αποδοχές εμφανίζουν οι κλάδοι Healthcare και Banking και χαμηλότερες οι κλάδοι Computer & Network Security και Construction. Όλα τα ποσά αφορούν μέσες ετήσιες αποδοχές.
Πέραν αυτών, οι τρείς κυριότερες παροχές που δίδονται στους μισθωτούς πλήρους Απασχόλησης, αλλά και στους Ανεξάρτητους Επαγγελματίες (freelancers) με βάση την έρευνα είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας και η παροχή Bonus, πέραν των τακτικών αμοιβών.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές της έρευνας «τα στελέχη πληροφορικής αποτελούν την πιο περιζήτητη, καλοπληρωμένη ειδικότητα, που δεν περιορίζεται από γεωγραφικά, αλλά ούτε και από γλωσσικά εμπόδια, καθώς ένας προγραμματιστής δουλεύει με πολύ καλές αποδοχές, από όπου θέλει, για όσο θέλει».
Latest News
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη
Νωρίτερα οι συντάξεις Φεβρουαρίου - Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά
Οι ημερομηνίες πληρωμής από τον e-ΕΦΚΑ ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών
e-ΕΦΚΑ: Η «Θάλεια» απαντά στα ερωτήματα των ασφαλισμένων
Η «Θάλεια», η οποία έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2024, είναι ένα ψηφιακό avatar, που δημιούργησε ο e-ΕΦΚΑ
Προκήρυξη για 2.213 θέσεις μόνιμου προσωπικού: Ποιους αφορά - Πότε είναι οι αιτήσεις
Ζητούνται δεκάδες ειδικότητες αποκλειστικά για προσωπικό ΔΕ που κατανέμονται σε φορείς του Δημοσίου ανά την Ελλάδα
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Ποιοι θα βρεθούν στο στόχαστρο της εφορίας το 2025 – Τι ισχύει με τις δαπάνες [γράφημα]
Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται από την Εφορία για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις - Ποιες αλλαγές έρχονται
Πότε καταβάλει ο e-ΕΦΚΑ τις συντάξεις Φεβρουαρίου
Οι ημερομηνίες πληρωμής από τον e-ΕΦΚΑ ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών
Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει να δηλώσουν το φορολογικό διαζύγιο - 18 ερωτήσεις, απαντήσεις
Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι