Κατά περίπου έναν χρόνο ετησίως προβλέπεται να μειωθεί το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της Ελλάδας εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Αυτό ανέφεραν μεταξύ άλλων τα μέλη του Climpact- Eθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν ενόψει του 5ου φόρουμ τους με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Ατμοσφαιρική Ρύπανση» που ξεκινάει στα Κύθηρα και διοργανώνεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τον Δήμο Κυθήρων.

Εξαρση πυρκαγιών

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συζήτησης, τα μέλη του Climpact αναφέρθηκαν εκτενώς στην αύξηση που θα παρουσιάσει η συχνότητα των πυρκαγιών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, καθώς έως το τέλος του αιώνα οι πυρκαγιές στην Μεσόγειο πρόκειται να έχουν διπλασιαστεί ενώ η αντιπυρική περίοδος να έχει επεκταθεί κατά 40 μέρες.

Η κλιματική αλλαγή

Όπως τόνισε ο διευθυντής στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος του δικτύου CLIMPACT, καθηγητής Νίκος Μιχαλόπουλος, η κλιματική αλλαγή συνδέεται άρρηκτα με τις εκπομπές των θερμοκηπικών αερίων, αέρια που η πλειοψηφία τους παράγεται  από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και μάλιστα από την καύση ορυκτών καυσίμων, που είναι η κύρια πηγή παραγωγής θερμοκηπικών αερίων.

Το προσδόκιμο

«Οι πολύ σημαντικές ποσότητες των θερμοκηπικών αερίων επηρεάζουν πάρα πολύ την ανθρώπινη υγεία και το κλίμα με αποτέλεσμα  το προσδόκιμο της ανθρώπινης ζωής στην Ελλάδα ετησίως να μειώνεται κατά 12-13 μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλόπουλος.  Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιδράσει με διάφορους τρόπους στην κλιματική αλλαγή, καθώς η ίδια η σύσταση της ατμόσφαιρας είναι πολύ σημαντική για το κλίμα μέσω των αιωρούμενων σωματιδίων.

Εφιάλτης στη Μεσόγειο

«Τα αιωρούμενα σωματίδια ανάλογα τη σύστασή τους μπορούν είτε να οδηγήσουν σε μία ψύξη της ατμόσφαιρας, είτε στην περίπτωση του μαύρου άνθρακα που παράγεται από τις καύσεις στις πυρκαγιές να θερμάνουν την ατμόσφαιρα», υπογράμμισε ο κ. Μιχαλόπουλος.

Παράλληλα ο κ. Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε στην τελευταία έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την οποία τα επόμενα χρόνια έως το 2070 όλη αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας που αναμένεται αλλά και η μείωση της βροχόπτωσης θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών, ενώ έως το τέλος του αιώνα με πιθανότητα πάνω από 95% οι περιπτώσεις πυρκαγιών στην Μεσόγειο θα έχουν διπλασιαστεί.

Συνεπώς, η περίοδος που θα είναι επικίνδυνη από τις πυρκαγιές αναμένεται να επεκταθεί κατά 40 μέρες, δηλαδή πρόκειται να επεκταθεί η αντιπυρική περίοδος.

Οι επιπτώσεις

Το φόρουμ έρχεται να ολοκληρώσει έναν κύκλο επιστημονικού διαλόγου που πραγματοποιείται εδώ και πάνω από 4 χρόνια γύρω από την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της σε διάφορους τομείς, όπως το θαλάσσιο περιβάλλον, τη γεωργία, τον τουρισμό κλπ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα