
Σύμφωνο συνεργασίας με το Cluster Maritime Français, υπεγράφη στο πλαίσιο της δημιουργίας της Ναυτιλιακής Επιτροπής του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Γάλλος Πρέσβης Πατρίκ Μεζονάβ χαιρέτισε την πρόταση για τη δημιουργία μιας Ναυτιλιακής Επιτροπής που θα φέρει κοντά τους δύο τομείς ναυτιλίας, οι οποίοι είναι πολύ συμπληρωματικοί και πολύ φιλόδοξοι.

O πρόεδρος του Cluster Maritime Français, Frédéric Moncany de Saint-Aignan με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Γαλλίας και Ελλάδας, Laurent Thuillier
Όπως τονίζεται, η Επιτροπή αυτή, από την ύπαρξή της και μόνο, θα προσφέρει ένα σημείο αναφοράς, μια μόνιμη δομή όπου οι Έλληνες και οι Γάλλοι φορείς θα μπορούν να συναντηθούν, να δημιουργήσουν συνέργειες, να ανταλλάξουν ιδέες, να αναπτύξουν νέες εμπορικές συναλλαγές και να κερδίσουν. Οι προοπτικές αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου κατά σχεδόν 45% την επόμενη δεκαετία, η ανάγκη απανθρακοποίησης των μεταφορών, η οποία θα απαιτήσει την ανανέωση του ενός τρίτου του στόλου κατά την ίδια περίοδο, και η αποχώρηση του ναυτιλιακού κέντρου του Λονδίνου από την ΕΕ αποτελούν μοναδικές ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιήσει η Επιτροπή αυτή.

Ενίσχυση των δεσμών
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Γαλλίας και Ελλάδας, Λοράν Τουιγέ, και ο πρόεδρος του Cluster Maritime Français, δήλωσαν ότι η ιδέα της δημιουργίας αυτής της Επιτροπής προέκυψε από πολύ σημαντικά κοινά επιτεύγματα μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στόχος της Επιτροπής είναι να δημιουργήσει και να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας στους διάφορους εξειδικευμένους τομείς της Ναυτιλίας, διοργανώνοντας εκδηλώσεις και θεματικά εργαστήρια σχετικά με τα διάφορα επαγγέλματα των θαλάσσιων μεταφορών.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών είναι μακροχρόνιες. Η δημιουργία της Ναυτιλιακής Επιτροπής αποσκοπεί στην προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των εξειδικευμένων εταιρειών των δύο χωρών.

Από την τελετή στη γαλλική πρεσβεία
Η επιτροπή αποτελείται από 10 μέλη. Με τη φιλοδοξία να επιτευχθούν σημαντικά αποτελέσματα, ο πρόεδρός της Φιλίπ Λουί-Ντρεϊφούς κάλεσε τους συμμετέχοντες να συμβάλουν ενεργά στο έργο της Επιτροπής με την τακτική παρουσία και συμμετοχή τους.
Η κ. Μαρίλυ Φραγκίστα, μέλος της Επιτροπής και εκπρόσωπος των Ελλήνων εφοπλιστών, εξέφρασε τη μεγάλη της ικανοποίηση που συνδέεται με την Επιτροπή λόγω της ιστορίας της εταιρείας της, αλλά και για την προώθηση της γαλλοελληνικής εταιρικής σχέσης χάρη στη γνώση των γαλλικών αξιών και του γαλλικού πολιτισμού.
Τέλος, ο κ. Λουί-Ντρεϊφούς ανέφερε τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Επιτροπή στο εγγύς μέλλον, όπως: smart shipping, περιβαλλοντικά θέματα, λιμενικές υποδομές, ασφάλεια και προστασία στη θάλασσα, θέματα ενέργειας και μεταφορών, νέες τεχνολογίες, χρηματοδότηση, ασφάλιση και φορολογία.


Latest News

Θα γίνουν οι ΗΠΑ ναυπηγική δύναμη;
Ενώ η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία παραμένουν κυρίαρχες δυνάμεις, η Αμερική, το Βιετνάμ και η Ινδία τοποθετούνται ως αναδυόμενοι παίκτες

Κατέρρευσαν οι παραγγελίες για bulk carriers - Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές
Η αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς αποθαρρύνει τους πλοιοκτήτες από τη σύναψη νέων συμβάσεων ναυπήγησης πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου

Κικίλιας: «Πρώτος στόχος μου να μην αυξηθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»
Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας παραλαμβάνοντας από τον Χρήστο Στυλιανίδη ανήγγειλε τέσσερις προτεραιότητες στη ναυτιλία και την ακτοπλοϊα

To LNG/C «Ασκληπιός» της Capital Ship Management, ύψωσε την ελληνική σημαία
Το LNG/C ‘ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ’, της Capital Gas Ship Management, είναι ένα πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου μεταφορικής ικανότητας 81,451 dwt, οικολογικού τύπου

Το σχέδιο Τραμπ να αναστήσει τη ναυπηγική βιομηχανία - Πρώτα «σκοτώνουμε την Κίνα»
Πατώντας στα χνάρια του κινεζικού σχεδίου ο Τραμπ σχεδιάζει να αναστήσει την αμερικανική ναυπηγική βιομηχανία

Τα σχέδια της Κίνας για να καταστεί παγκόσμιος ναυτιλιακός κόμβος
Έμφαση και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

Βασίλης Κικίλιας: Το crash test με την ακτοπλοΐα και η «προίκα» των 1,6 δισ. ευρώ
Γεμάτο προκλήσεις το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει ο Βασίλης Κικίλιας – Ο ανασχηματισμός 2025 τον έφερε στο υπουργείο Ναυτιλίας

Καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμπορευματοκιβωτίων - Τι αναφέρει το ΕΒΕΠ
Θέμα αποτελεί η τρέχουσα κατάσταση στον εμπορικό λιμένα του Πειραιά, που λόγω της υψηλής συμφόρησης πλοίων και εμπορευματοκιβωτίων

Προχωρεί το niologio.gov.gr - Έχουν εγγραφεί 21 ποντοπόρα πλοία
Από την έναρξη της λειτουργίας του συστήματος, 21 νέα ποντοπόρα πλοία έχουν εγγραφεί στο ελληνικό νηολόγιο, εκ των οποίων τα 19 μέσω της νέας ψηφιακής διαδικασίας

«Τρικυμία» στη ναυτιλία από τα τέλη σε πλοία κινεζικής κατασκευής που σχεδιάζει ο Τραμπ
Σε αναβρασμό η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία - Ποσα πλοία ναυπηγούν οι Έλληνες στην Κίνα