Μετά από δύο δύσκολα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, ο τουρισμός ανακάμπτει στην Ισπανία, αλλά η βιομηχανία φιλοξενίας αντιμετωπίζει μια νέα κρίση, την έλλειψη σερβιτόρων.
Από τη Μαγιόρκα μέχρι τη Μαδρίτη, οι εστιάτορες κάνουν «σαφάρι» για σερβιτόρους με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας να παραμένουν κενές. Το ξενοδοχείο Hard Rock στην Ίμπιζα είναι τόσο απελπισμένο που προσφέρει μπόνους 200 ευρώ για να βρει κατάλληλους υπαλλήλους.
Το παράδοξο είναι ότι η ανεργία στην Ισπανία ανέρχεται στο 13,4% – υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 6,2% – ωστόσο υπάρχουν περισσότερες από 100.000 κενές θέσεις εργασίας, με τις μισές από αυτές να έχουν να κάνουν με τη φιλοξενία, παρόλο που η εθνική στατιστική υπηρεσία αναφέρει ότι 85.000 μπαρ και εστιατόρια έκλεισαν οριστικά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.
Που πήγαν όμως όλοι οι σερβιτόροι;
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, πολλοί ήταν μετανάστες και έχουν πια φύγει από τη χώρα, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν λόγω πανδημίας, την περίοδο που ήταν όλα κλειστά στον χώρο της εστίασης, να αναζητήσουν δουλειά σε άλλους κλάδους και πλέον εργάζονται αλλού.
Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως η δουλειά του σερβιτόρου στην Ισπανία συνοδεύεται από ένα «στίγμα» με αποτέλεσμα να μην θεωρείται πλέον ελκυστική παρά μόνο σε φοιτητές που αναζητούν ένα εισόδημα ταυτόχρονα με τις σπουδές τους.
Όσο για τον μισθό, οι μέσες μηνιαίες απολαβές των εργαζομένων στον κλάδο της φιλοξενίας στην Ισπανία είναι, σύμφωνα με το συνδικάτο UGT, κοντά στα 1.260 ευρώ, ποσό το οποίο δεν ξεπερνά κατά πολύ τον κατώτατο μισθό που είναι κοντά στα 1.000 ευρώ.
Ο Τζέφρι Φελίζ Χιμένες εργάστηκε ως σερβιτόρος για οκτώ χρόνια στην Αλμερία στη νότια Ισπανία, αλλά τα παράτησε για πιο κανονικές ώρες εργασίας σε μια αποθήκη επίπλων. «Κανείς δεν σέβεται τα συμβόλαια και ποτέ δεν ξέρεις ποιες είναι οι ώρες σου. Πρέπει να δουλεύεις μέχρι το κλείσιμο, αλλά δεν ξέρεις πότε είναι αυτό και καταλήγεις να δουλεύεις απλήρωτες υπερωρίες».
«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο στίγμα στο να είσαι σερβιτόρος, σαν να μην είναι σωστή δουλειά, παρόλο που ασχολείσαι με το να κάνεις τους ανθρώπους ευτυχισμένους», λέει ο Πάτρικ Πεσέτο που διευθύνει επιχείρηση εστίασης στη Βαρκελώνη.
Με πληροφορίες από Guardian
Latest News
Έρχονται αυστηρές προδιαγραφές για τα Airbnb - Η ρύθμιση «κλειδί» και η ανατροπή στις μισθώσεις
Οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου αφορούν στα καταλύματα τύπου Airbnb και όχι τους κοινόχρηστους χώρους
Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στο ενδεχόμενο αύξησης στα τέλη παρεπιδημούντων
Οι ξενοδόχοι υπενθυμίζουν σε όλους πως η τουριστική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας της Αττικής
«Κλείδωσε» το ρεκόρ στον τουρισμό - Πόσοι ήρθαν τον Σεπτέμβριο, πόσες ημέρες έμειναν [γραφήματα]
Ο τουρισμός συνεχίζει την εντυπωσιακή του πορεία - Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025
Καταγγελία στην Κομισιόν για τα μέτρα θηλιά στο Airbnb
Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους στις ισπανικές αρχές για τα Airbnb
Η ακρίβεια «πλήγωσε» Μύκονο και Σαντορίνη - Απώλειες για καταλύματα και εστίαση
Σαντορίνη και Μύκονος κατέγραψαν απώλειες στον τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία
Το mega project των 800 εκατ. του Μπορίσοφ στην Ελούντα – To deal με τον Ralph Lauren
Πώς θα χρηματοδοτηθεί η τουριστική επένδυση του Elounda Hills του επιχειρηματία – Η προπώληση κατοικιών και η συνεργασία με εταιρεία του Ralph Lauren
Πάνω από 100 επενδυτές ψάχνουν ξενοδοχεία στην Αθήνα - Πώς ενισχύεται ο τουρισμός
Ο τουρισμός ενισχύεται με νέα ξενοδοχεία απο Wyndham - Ενδιαφέρον απο Highgate για την ελληνική αγορά - Η αξία του τοπικού management
Πού θα επενδύσει σε νέα ξενοδοχεία ο όμιλος Μήτση - Τι «βαθμό» πήρε το 2023
Ο Όμιλος Μήτση συνεχίζει να αναπτύσσεται στον ελληνικό τουρισμό - Τι λέει ο CEO της εταιρείας, Κώστας Μήτσης
Επενδύσεις σε υποδομές και όχι τέλη - Το μήνυμα της MSC για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας
Ο επικεφαλής της MSC στάθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών στα λιμάνια - Kρουαζιέρες με home port τον Πειραιά όλο τον χειμώνα
Φλερτάρει με Καραϊβική και Μέση Ανατολή η Sani/Ikos – Νέο ξενοδοχείο στην Ισπανία
Παγκόσμια επέκταση σχεδιάζει ο όμιλος Sani/Ikos, όπως δήλωσε ο COO του Ομίλου Alexander Schneider σε συνέντευξη του στο γερμανική έκδοση FVW