
Μετά από δύο δύσκολα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, ο τουρισμός ανακάμπτει στην Ισπανία, αλλά η βιομηχανία φιλοξενίας αντιμετωπίζει μια νέα κρίση, την έλλειψη σερβιτόρων.
Από τη Μαγιόρκα μέχρι τη Μαδρίτη, οι εστιάτορες κάνουν «σαφάρι» για σερβιτόρους με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας να παραμένουν κενές. Το ξενοδοχείο Hard Rock στην Ίμπιζα είναι τόσο απελπισμένο που προσφέρει μπόνους 200 ευρώ για να βρει κατάλληλους υπαλλήλους.
Το παράδοξο είναι ότι η ανεργία στην Ισπανία ανέρχεται στο 13,4% – υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 6,2% – ωστόσο υπάρχουν περισσότερες από 100.000 κενές θέσεις εργασίας, με τις μισές από αυτές να έχουν να κάνουν με τη φιλοξενία, παρόλο που η εθνική στατιστική υπηρεσία αναφέρει ότι 85.000 μπαρ και εστιατόρια έκλεισαν οριστικά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.
Που πήγαν όμως όλοι οι σερβιτόροι;
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, πολλοί ήταν μετανάστες και έχουν πια φύγει από τη χώρα, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν λόγω πανδημίας, την περίοδο που ήταν όλα κλειστά στον χώρο της εστίασης, να αναζητήσουν δουλειά σε άλλους κλάδους και πλέον εργάζονται αλλού.
Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως η δουλειά του σερβιτόρου στην Ισπανία συνοδεύεται από ένα «στίγμα» με αποτέλεσμα να μην θεωρείται πλέον ελκυστική παρά μόνο σε φοιτητές που αναζητούν ένα εισόδημα ταυτόχρονα με τις σπουδές τους.
Όσο για τον μισθό, οι μέσες μηνιαίες απολαβές των εργαζομένων στον κλάδο της φιλοξενίας στην Ισπανία είναι, σύμφωνα με το συνδικάτο UGT, κοντά στα 1.260 ευρώ, ποσό το οποίο δεν ξεπερνά κατά πολύ τον κατώτατο μισθό που είναι κοντά στα 1.000 ευρώ.
Ο Τζέφρι Φελίζ Χιμένες εργάστηκε ως σερβιτόρος για οκτώ χρόνια στην Αλμερία στη νότια Ισπανία, αλλά τα παράτησε για πιο κανονικές ώρες εργασίας σε μια αποθήκη επίπλων. «Κανείς δεν σέβεται τα συμβόλαια και ποτέ δεν ξέρεις ποιες είναι οι ώρες σου. Πρέπει να δουλεύεις μέχρι το κλείσιμο, αλλά δεν ξέρεις πότε είναι αυτό και καταλήγεις να δουλεύεις απλήρωτες υπερωρίες».
«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο στίγμα στο να είσαι σερβιτόρος, σαν να μην είναι σωστή δουλειά, παρόλο που ασχολείσαι με το να κάνεις τους ανθρώπους ευτυχισμένους», λέει ο Πάτρικ Πεσέτο που διευθύνει επιχείρηση εστίασης στη Βαρκελώνη.
Με πληροφορίες από Guardian


Latest News

Επιστρέφει... δριμύτερο το εισιτήριο στη Βενετία για τους τουρίστες
Πέρσι το μέτρο απέφερε απροσδόκητα έσοδα στη Βενετία ύψους 2,4 εκατ. ευρώ - Φέτος ο δήμος ετοιμάζεται

Αύξηση πάνω από 18% στις κρατήσεις για το Πάσχα - Οι πρωταθλητές και οι χαμένοι
Ο ρόλος του Ορθόδοξου και Καθολικού Πάσχα, η περίπτωση της Κρήτης και το momentum Σαντορίνης και Μυκόνου - Τι δείχνουν οι κρατήσεις

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ

Απευθείας πτήσεις από τη Βαρσοβία προς Θεσσαλονίκη ξεκινάει η LOT
Με την εναρκτήρια πτήση (17/6) θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη και δημοσιογράφοι πολωνικών μέσων μαζικής επικοινωνίας

Ξενοδοχεία: Απόβαση πεντάστερων στην Κρήτη – Ανεβαίνει πίστα το νησί
Πυρετός επενδύσεων για την αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υποδομών της Κρήτης - Τα project που είναι σε εξέλιξη

«Ξεπουλάνε» τα ακτοπλοϊκά για το Πάσχα - «Ζαλίζουν» οι τιμές
Οι τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν ότι για την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ελάχιστα

Αλλάζει εικόνα το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με επενδύσεις 1,28 δισ. - Οι νέοι στόχοι
Ανοδικά ξεκίνησε η επιβατική κίνηση το 2025 κόντρα στην διεθνή αβεβαιότητα- Οι νέες πηγές εσόδων και το πράσινο φως στο μέρισμα των 0,78 ευρώ ανά μετοχή

Πληρότητες ως 95% στις πτήσεις της Aegean- Οι top5 προορισμοί σε Ελλάδα και εξωτερικό
Υψηλές πληρότητες καταγράφονται για την πασχαλινή έξοδο σε αεροπορικές πτήσεις της Aegean τόσο για προορισμούς εσωτερικού όσο και εξωτερικού

Συνεργασία Mercan Group με Wyndham Hotels & Resorts στην Κέρκυρα
Η συμφωνία σηματοδοτεί την πρώτη επένδυση του ομίλου Mercan Group στην Ελλάδα, ενισχύοντας την παρουσία της Wyndham στη Μεσόγειο

Άνοδος τιμών, σταθερές πληρότητες για τα ξενοδοχεία - Προς νέο ρεκόρ εισπράξεων
Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται τα ελληνικά ξενοδοχεία - Αύξηση των εισπράξεων αναμένει η Τράπεζα της Ελλάδας