Το «Άγιο Δισκοπότηρο» των συλλεκτών vintage ηλεκτρονικών, ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής στον κόσμο, ο Apple-1 βγαίνει σε δημοπρασία.
Κατασκευάστηκε από τον Στήβεν Βόζνιακ, το 1976, στο γκαράζ του πατρικού σπιτιού του Στιβ Τζομπς, πολλά χρόνια πριν οι δυο τους ιδρύσουν τον τεχνολογικό κολοσσό της Apple, που έφερε την επανάσταση στη βιομηχανία των καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών και των προσωπικών υπολογιστών.
Σε αντίθεση με άλλους υπολογιστές για ερασιτέχνες που κυκλοφορούσαν και πωλούνταν σαν κιτ συναρμολόγησης, ο Apple-1 ήταν μια έτοιμη συναρμολογημένη ηλεκτρική πλακέτα που περιείχε περίπου 30 τσιπς .
Ωστόσο, για να γίνει λειτουργικός ο υπολογιστής απαιτούνταν ένα κουτί, μονάδα παροχής ρεύματος, πληκτρολόγια και μια οθόνη.
Σημειώνεται ότι κατασκευάστηκαν μόλις 200 Apple-1 υπολογιστές, που είχαν τιμή πώλησης τότε 666,66 δολάρια επειδή… στον Βόζνιακ άρεσαν οι επαναλαμβανόμενοι ίδιοι αριθμοί με δεκαδικά ψηφία.
Αυτός που βγαίνει στο «σφυρί» πωλήθηκε τότε στην πετρελαϊκή εταιρεία Schlumberger Overseas.
Διαθέτει όλα τα αρχικά του εξαρτήματα και λειτουργεί κανονικά αφού έχει υποστεί τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης τυχόν βλαβών των συστημάτων του.
Ο αγοραστής θα τον παραλάβει με το αρχικό μόνιτορ, το κασετόφωνο που έμπαιναν οι κασέτες με τα προγράμματα και τα παιχνίδια, με το αρχικό βιβλίο οδηγιών λειτουργίας και με περιοδικά εκείνης της εποχής, στα οποία ο Στιβ Τζομπς έγραφε άρθρα για τους υπολογιστές και την Apple.
Οι εκτιμητές τέτοιων αντικειμένων υπολογίζουν ότι ο υπολογιστής θα πωληθεί περίπου 500 χιλιάδες δολάρια.
Αυτό που διέκρινε τον Apple-1 ήταν η δυνατότητα του να συνδεθεί με πληκτρολόγιο και οθόνη υπολογιστή.
Ανταγωνιστικές μηχανές όπως ο Altair 8800 προγραμματίζονταν με ενσωματωμένους διακόπτες στο μπροστινό μέρος του κουτιού και φωτεινές ενδείξεις (LEDs), χρησιμοποιούνταν για έξοδο, και χρειαζόταν να προστεθεί ειδικό υλικό προκειμένου να μπορούν να συνδεθούν με πληκτρολόγιο και οθόνη.
Αυτό το χαρακτηριστικό του Apple-1 τον έκανε έναν καινοτόμο προσωπικό υπολογιστή για την εποχή του, παρά την απουσία γραφικών και ηχητικών δυνατοτήτων.
Η παραγωγή του διακόπηκε τον Μάρτιο του 1977 όταν αντικαταστάθηκε από τον Apple-2.
Latest News
Γιατί η Meta έπρεπε να «υποκλιθεί στον Τραμπ» πριν από την ορκωμοσία του
Η Meta έχει πολλά να διακινδυνεύσει, γι' αυτό και επαναπροσδιορίζει τη θέση της ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις - Τι κάνει τώρα με τον Τραμπ
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν - Εκεί που χτυπά η καρδιά της τεχνολογίας
Το νέο επιστημονικό πάρκο εισφέρει το 6% του ΑΕΠ της Ταϊβάν - Στο Σίντσου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες τεχνολογικές επιχειρήσεις
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Οργή στη Nvidia για τους επικείμενους περιορισμούς Μπάιντεν στις εξαγωγές μικροτσίπ
Η Nvidia είναι ο κορυφαίος πωλητής των λεγόμενων επιταχυντών τεχνητής νοημοσύνης και θα επηρεαστεί από τα νέα μέτρα
«Ανεβαίνει» ο ανταγωνισμος ανάμεσα στη Blue Origin και τη SpaceX - Την Κυριακή η εκτόξευση του πυραύλου New Glenn
Με ύψος 30 ορόφων, ο New Glenn αποτέλεσε βασικό στόχο της Blue Origin και επιδιώκει να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από τον Falcon 9 της SpaceX
Αντίστροφη μέτρηση για το TikTok στις ΗΠΑ - Ο «τελικός» στο Ανώτατο Δικαστήριο
TikTok και ByteDance αμφισβητούν τον νόμο που υποχρεώνει την πώληση της πλατφόρμας έως τις 19 Ιανουαρίου ή το «λουκέτο»
Τα μεγαλύτερα έσοδα από το 1994 κατέγραψε το 2024 η TSMC
Οι μετοχές της TSMC που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Ταϊβάν έχουν αυξηθεί κατά 88% τους τελευταίους 12 μήνες
Οι ΗΠΑ ξεκινούν έρευνα για την τεχνολογία «έξυπνης κλήσης» χωρίς οδηγό της Tesla
Οι αρχές θεωρούν ότι τα αυτοκίνητα της Tesla εξοπλισμένα με αυτό το λογισμικό έχουν προβλήματα αναγώρισης αντικειμένων και σταθμευμένων οχημάτων
Μια ακόμη από τις Big Tech, η Microsoft προσφέρει ενα εκατ. δολ. για την ορκωμοσία Τράμπ
Microsoft, Google, Meta και Amazon έχουν δώσει ή πρόκειται να συμβάλλουν. με ένα εκατ. δολ η κάθε μια, στο ταμείο για την ορκωμοσία Τράμπ