
Project Syndicate
Oταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τα τμήματα πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών να προσδιορίσουν την προέλευση της COVID-19, το συμπέρασμά τους ήταν εντυπωσιακά υποτιμημένο, αλλά παρ’ όλα αυτά σοκαριστικό. Σε μια περίληψη μιας σελίδας, οι υπηρεσίες ασφαλείας κατέστησαν σαφές ότι δεν μπορούσαν να αποκλείσoυν την πιθανότητα ο SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί τον COVID-19) να προέκυψε σε εργαστήριο.
Αλλά ακόμα πιο σοκαριστικό για τους Αμερικανούς και τον κόσμο είναι ένα επιπλέον σημείο: Εάν ο ιός προέκυψε όντως από εργαστηριακή έρευνα και πειραματισμό, σχεδόν σίγουρα δημιουργήθηκε με την αμερικανική βιοτεχνολογία και τεχνογνωσία που είχαν τεθεί στη διάθεση ερευνητών στην Κίνα.
Για να μάθουμε την πλήρη αλήθεια σχετικά με την προέλευση της COVID-19, χρειαζόμαστε μια πλήρη, ανεξάρτητη έρευνα όχι μόνο για το ξέσπασμα της επιδημίας στην Ουχάν της Κίνας, αλλά και για τη σχετική επιστημονική έρευνα των ΗΠΑ, τη διεθνή προσέγγιση και την αδειοδότηση τεχνολογίας.
Δεδομένων των ερωτημάτων που παραμένουν αναπάντητα, καλούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διεξαγάγει δικομματική έρευνα. Μπορεί να μην καταλάβουμε ποτέ την προέλευση του SARS-CoV-2 χωρίς να ανοίξουμε τα βιβλία των σχετικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένου και του υπουργείου Αμυνας) και των εταιρειών βιοτεχνολογίας.
Ενας βασικός στόχος της έρευνας θα ήταν να ρίξει φως σε ένα βασικό ερώτημα: Αμερικανοί ερευνητές ανέλαβαν έρευνα ή βοήθησαν τους κινέζους ομολόγους τους σε έρευνα για τον SARS, παίζοντας έτσι πιθανό ρόλο στη δημιουργία νέου παθογόνου όπως αυτό που οδήγησε στην τρέχουσα πανδημία;
Οι έρευνες για την προέλευση της COVID-19 δεν θα πρέπει πλέον να αποτελούν μυστικά εγχειρήματα υπηρεσιών πληροφοριών. Η διαδικασία πρέπει να είναι διαφανής, με όλες τις σχετικές πληροφορίες να δημοσιοποιούνται για χρήση από ανεξάρτητους επιστημονικούς ερευνητές. Μας φαίνεται ξεκάθαρο ότι έχει γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια να αποσιωπηθούν οι πληροφορίες σχετικά με τα πρώτα γεγονότα της επιδημίας και να παρεμποδιστεί η αναζήτηση πρόσθετων στοιχείων που είναι σαφώς διαθέσιμα στις ΗΠΑ. Προτείνουμε να δημιουργηθεί μια ομάδα ανεξάρτητων ερευνητών σε σχετικούς κλάδους και να παραχωρηθεί πρόσβαση σε όλα τα σχετικά δεδομένα προκειμένου να ενημερωθεί το Κογκρέσο των ΗΠΑ και το κοινό.
Υπάρχει μια καλή πιθανότητα να μάθουμε περισσότερα για την προέλευση αυτού του ιού χωρίς να περιμένουμε την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, απλώς κοιτάζοντας στις ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια έρευνα έχει καθυστερήσει πολύ.
Ο Νιλ Χάρισον είναι καθηγητής στο Columbia University
Ο Τζέφρι Σακς είναι καθηγητής στο Columbia University. Είναι διευθυντής του Κέντρου Διατηρήσιμης Ανάπτυξης του Columbia και πρόεδρος του Development Solutions Network του ΟΗΕ


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας