Οι εσωτερικές αντιδράσεις εμπόδισαν τελικά τον Λευκό Οίκο να προχωρήσει σε βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Βενεζουέλα παρά το δέλεαρ του πετρελαίου που μπορεί να προσφέρει η χώρα, όμως φαίνεται πως η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να κάνει τα… στραβά μάτια στην μεταφορά πετρελαίου από την Βενεζουέλα προς την Ευρώπη στο πλαίσιο της αναζήτησης εναλλακτικών προμηθευτών πέρα από την Ρωσία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η ιταλική Eni SpA και η ισπανική Repsol SA θα ξεκινήσουν να εισάγουν πετρέλαιο από την Βενεζουέλα για την προμήθεια της ευρωπαϊκής αγοράς, ίσως και από τον ερχόμενο μήνα. Η συμφωνία θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος «πετρέλαιο αντί χρεών», το οποίο ουσιαστικά έχει παγώσει εδώ και δύο χρόνια, όταν οι Αμερικανοί επί Ντόναλντ Τραμπ είχαν κλιμακώσει τις κυρώσεις κατά της χώρας και της κυβέρνησης του Νίκολας Μαδούρο.
Η Eni και η Repsol διατηρούν ήδη οικονομικές σχέσεις με την Βενεζουέλα και συμμετέχουν σε κοινοπραξίες με την κρατική PDVSA.
Να καλυφθεί το ρωσικό κενό
Οι ποσότητες που θα μεταφέρουν οι δύο ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα είναι σε πρώτη φάση μεγάλες και δεν θα έχουν σημαντική επίδραση στα επίπεδα των τιμών. Όμως, το πράσινο φως των Αμερικανών και το άνοιγμα του διαδρόμου αυτού θα αποδειχτεί σταδιακά ωφέλιμο για την ευρωπαϊκή αγορά και βέβαια θα προσφέρει μια σημαντική συμβολική όσο και ουσιαστική νίκη στον Νίκολας Μαδούρο.
Με τον τρόπο αυτό εξάλλου η δυτική διπλωματία ελπίζει να πιέσει τον Μαδούρο να καθίσει και πάλι στο τραπέζι του διαλόγου με την αντιπολίτευση στη χώρα του.
Σύμφωνα με το Reuters, ο μόνος, απαράβατος όρος είναι πως το πετρέλαιο που θα μεταφερθεί από την Βενεζουέλα θα διοχετευτεί αποκλειστικά στην ευρωπαϊκή αγορά προκειμένου να καλύψει τα όποια κενά θα δημιουργήσει η απώλεια του ρωσικού αργού και δεν πρόκειται να μεταπουληθεί οπουδήποτε αλλού.
Η Ουάσιγκτον για την ώρα δεν έχει προχωρήσει σε ανάλογες συναινέσεις προς άλλες εταιρείες, όπως η αμερικανική Chevron, η γαλλική Maurel & Prom SA και η ινδική Oil and Natural Gas Corp. οι οποίες εμφανίζονται να έχουν επίσης ασκήσει πιέσεις προς τις αμερικανικές αρχές, ώστε να τους δοθεί το δικαίωμα να πάρουν πετρέλαιο από την Βενεζουέλα αντί συσσωρευμένων χρεών που αριθμεί η χώρα. Ωστόσο είναι βέβαιο πως θα είναι όλο και πιο δύσκολο να πει «όχι», ειδικά σε αιτήματα από ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες.
Δεν είναι τυχαίο πως ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλα, Ντέλσι Ροντρίγκεζ υποστήριξε, τον περασμένο μήνα, πως οι αμερικανικές κινήσεις «θα ανοίξουν σταδιακά το δρόμο για την πλήρη άρση των παράνομων κυρώσεων που επηρεάζουν όλο τον πληθυσμό της χώρας».
Επαναπροσέγγιση με ΗΠΑ
Θυμίζουμε πως και η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση είχε ξεκινήσει συνομιλίες και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο με το Καράκας τους προηγούμενους μήνες. Και μάλιστα στο πλαίσιο της έναρξης του διαλόγου είχε γίνει ανταλλαγή πολιτών τους που είχαν συλληφθεί και βρίσκονταν στη φυλακή. Όμως, η έντονη αντίδραση από το Κογκρέσο, κυρίως από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αλλά και από τμήμα των Δημοκρατικών υποχρέωσε τον Λευκό Οίκο να «κατεβάσει» ταχύτητα στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης με το Καράκας.
Πάντως, τον περασμένο μήνα έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε εντολή στην Chevron, την μεγαλύτερη αμερικανική πετρελαϊκή που εξακολουθεί να έχει κάποια δραστηριότητα στην Βενεζουέλα, να προσεγγίσει την κυβέρνηση Μαδούρο και την PDVSA προκειμένου να επεξεργαστούν από κοινού μελλοντικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με το Reuters, το ίδιο περίπου διάστημα ήταν που η Eni και η Repsol έλαβαν σε καθεστώς μυστικότητας επιστολή από την Ουάσιγκτον, στην οποία τους μεταβιβαζόταν το πράσινο φως του Λευκού Οίκου για την επανέναρξη του προγράμματος πετρέλαιο αντί χρεών, προκειμένου να αυξηθούν οι πετρελαϊκές ροές προς την Ευρώπη.
Σήμερα, λόγω των κυρώσεων, η Κίνα αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο πελάτη για το πετρέλαιο της Βενεζουέλας απορροφώντας έως και το 70% της μηνιαίας παραγωγής των διυλιστηρίων της χώρας.
Latest News
Στα χέρια του κράτους το δίκτυο εξαγωγής φυσικού αερίου της Νορβηγίας - Σε 1,6 δισ. δολ. το τίμημα
Η Νορβηγία κατέληξε σε συμφωνία με επτά ιδιώτες για να αγοράσει το μερίδιό τους στο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου
Πώς ο Τραμπ θα επηρεάσει τις εξαγωγές αμερικανικού LNG στην ΕΕ - Τα σενάρια και τα ανοιχτά ερωτήματα
Οι εξαγγελίες Τραμπ δημιουργούν διαφορετικά σενάρια για το πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο στις ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG από την ΕΕ
Οι αμερικανικές εξαγωγές LNG γίνονται κρίσιμο χαρτί στις συνομιλίες ΗΠΑ-ΕΕ
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αναφερθεί στο ρόλο του αμερικανικού LNG στον απογαλακτισμό της ηπείρου από τις ρωσικές εισαγωγές
Επιδόσεις υψηλής τάσης... από τη ΔΕΗ βλέπει η AXIA - Στις 13 Νοεμβρίου τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου
Η ΑΧΙΑ διατηρεί τη σύσταση αγορά (buy) για τη ΔΕΗ, με τιμή στόχο στα 22,60 ευρώ
Η εξάρτηση των ΗΠΑ από το καναδικό πετρέλαιο ίσως αποτρέψει τους δασμούς Τραμπ
Ο Καναδάς είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως στο πετρέλαιο και ο έκτος μεγαλύτερος παραγωγός στο φυσικό αέριο
Αυξήσεις έως 79% σε μία ημέρα στο ρεύμα – Το φαινόμενο «dunkelflaute» χτυπά τις αγορές σε Ευρώπη και Ελλάδα
Η νηνεμία και η λιγότερη ηλιοφάνεια έσβησαν τις ΑΠΕ – Το πρόβλημα με την απουσία αποθήκευσης στις τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια
Ισχυρή ελληνική παρουσία στην COP29 - Ποιοι θα παραστούν στο Μπακού
Επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας στη διεθνή Διάσκεψη COP29 θα είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Γιατί μεγάλοι traders πετρελαίου στρέφονται στην εξόρυξη μετάλλων
Οι μεγαλύτεροι traders πετρελαίου στον κόσμο επιδιώκουν να επεκταθούν και στα μέταλλα αποσκοπώντας στη ζήτηση για EV
Άλλο ένα βήμα για τις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις «Green Aegean» και «GREGY»
Τρέχουν οι διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας - Εντός του έτους η μελέτη τεχνικοοικονομικής σκοπιμότητας για την «Green Aegean» και η ανάθεση των μελετών για τη GREGY
Μεγάλη ανατροπή στα χρηματιστήρια ενέργειας στην ΕΕ - Στις φθηνότερες αγορές ρεύματος η Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι στις δέκα χώρες με τις χαμηλότερες χονδρεμπορικές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια - Το μήνυμα Μητσοτάκη