
Με την ακρίβεια να παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών και το κυβερνητικό έργο – αλλά και αυτό των κομμάτων της αντιπολίτευσης – να κρίνεται αρνητικά, η ΝΔ, μετά μια περίοδο φθοράς, αυξάνει την εκλογική επιρροή της κατά 1%, διαμορφώνοντας μια διαφορά 6 μονάδων από τον επίσης οριακά ενισχυμένο, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της τακτικής πολιτικής έρευνας της Prorata, που δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών», στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 31% το Μάιο του 2022 (αύξηση 1% από τη μέτρηση του Απριλίου), ο ΣΥΡΙΖΑ 25% (24,5% τον Απρίλιο) και τον ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,5% (12% τον Απρίλιο).
Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜέΡΑ25 – που μένει εκτός Βουλής, βάσει της μέτρησης – με ποσοστό 2.2%. Τα ποσοστά και των τριών αυτών κομμάτων παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας.

Απογοητευμένοι από κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Στην ερώτηση «πόσο ικανοποιημένοι είστε από το κυβερνητικό έργο της ΝΔ, το 66% απαντά «όχι ιδιαίτερα/καθόλου», ενώ το 34% απαντά «απόλυτα/αρκετά».
Αυτό που είναι εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πολύ πιο δυσαρεστημένοι από το αντιπολιτευτικό έργο και, μάλιστα, όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μέτρησης, «όχι ιδιαίτερα/καθόλου» ικανοποιημένοι από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε το 79%, από του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το 82% και από αυτό του ΚΚΕ το 85%.
Παράλληλα, το 73% των πολιτών απάντησε πως δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση το μέγα πρόβλημα της ακρίβειας.
Για πρώτη φορά μια «χαραμάδα» ελπίδας
Ωστόσο, όπως σημειώνεται στη μέτρηση, πλάι στην παγιωμένη πλέον μεγάλη εικόνα της απογοήτευσης και του θυμού, παρατηρείται για πρώτη φορά, μετά πολλούς μήνες, οριακή αύξηση όσων αισθάνονται ελπίδα (+3% από την προηγούμενη μέτρηση) και αισιοδοξία (+4%).
Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται, «το εντεινόμενο ενδιαφέρον για τα εθνικά θέματα, που αποτυπώνεται στην αναρρίχησή τους στη λίστα των σημαντικότερων κατά την κοινή γνώμη ζητημάτων της περιόδου (δεύτερο, μετά την ακρίβεια, με ποσοστό 35%), προσφέρει στην κυβέρνηση πολύτιμο οξυγόνο».
Και αυτό, όπως εξηγείται, επειδή μέσα στην πιεστική συνθήκη «της απόλυτης κυριαρχίας του ζητήματος της ακρίβειας, το γεγονός είναι ότι ένα θέμα, που παραδοσιακά αποτελεί ‘θεματική αρμοδιότητα’ κεντροδεξιών και δεξιών κομμάτων, δίνει στη ΝΔ την ευκαιρία να επαναπατρίσει προσώρας μια μικρή μερίδα πρώην ψηφοφόρων της».
Εμπιστεύονται περισσότερο τον Μητσοτάκη στα οικονομικά και σε αποτελεσματικότητα
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι ενώ η πλειοψηφία (64%) των ερωτηθέντων κρίνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συναισθάνεται ιδιαίτερα/καθόλου τα προβλήματα και τις ανησυχίες των πολιτών – πολύ κοντά σε ποσοστό βρίσκεται και ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτό το ερώτημα, με 60% αρνητικές απόψεις – οι περισσότεροι απάντησαν ότι εμπιστεύονται περισσότερο τον πρωθυπουργό στη διαχείριση των οικονομικών της χώρας – ποσοστό 41% έναντι 27% για τον Αλέξη Τσίπρα.
Επιπλέον, η πλειοψηφία θεωρεί πιο αποτελεσματικό στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων τον Κυριάκο Μητσοτάκη (40%), έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ (24%).
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αναδρομική επιστροφή μέρους των πρόσθετων επιβαρύνσεων στους καταναλωτές ενέργειας, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα, αλλά και την αύξηση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ευνοούν την κυβέρνηση, σύμφωνα με τη μέτρηση.
Ωστόσο, η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο παραμένει χαμηλή, αλλά πάντως υψηλότερη της εκλογικής επιρροής της ΝΔ, εύρημα που επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση «αντέχει».
Παράλληλα, ο αντίκτυπος των εσωκομματικών διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήταν θετικός σε γενικές γραμμές. Η συμμετοχή ψηφοφόρων στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η ενωτική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ευνοούν τη δημιουργία συνθηκών «αντεπίθεσης» για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίστοιχα, η εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ έστειλε μήνυμα ενότητας, μακριά από διαμάχες του παρελθόντος, λειτουργώντας θετικά για μια μερίδα δυνητικών ψηφοφόρων του κόμματος.
Εν κατακλείδι, διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν να βρίσκονται σε τροχιά αξιοποίησης της κυβερνητικής φθοράς, αλλά και η κυβέρνηση δείχνει πως έχει ακόμα όπλα στη φαρέτρα της και είναι πολύ… «σκληρή για να πεθάνει», σε αντίθεση με τις προσδοκίες των πολιτικών της αντιπάλων.


Latest News

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Βλέπει υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Αν και δέχεται το ΧΑ κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, δεν δείχνουν προς ώρας ικανές να διαταράξουν την ανοδική του πορεία

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Οι μεγάλες ανατροπές - Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης
Ο ανασχηματισμός αφήνει 14 υπουργούς και υφυπουργούς εκτός κυβέρνησης

«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης - Ευκαιρίες στη νέα γενιά» λένε κυβερνητικοί κύκλοι
«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης και ευκαιριών στη νέα γενιά» είναι το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα
Ποια υπουργεία αλλάζουν χέρια, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται και ποιοι αναβαθμίζονται

Ανασχηματισμός: Στις 11:00 η ανακοίνωση για τη νέα κυβέρνηση
Στις 11.00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά
Η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί με τρόπο βιαστικό μια εκεχειρία στην Ουκρανία χωρίς να αρνείται τη σχετική διαπραγμάτευση