Στα Βαλκάνια «προσγειώνονται» οι αμερικανικές κυρώσεις κατά αξιωματούχων τρίτων χωρών, μετά την ανατολική Ευρώπη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον πρόεδρος της Βοσνιακής-Κροατικής ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και σε ανώτατο στέλεχος της σερβοβοσνιακής οντότητας για ενέργειες που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε ως απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής.

Η Συμφωνία του Ντέιτον και οι κυρώσεις

Συγκεκριμένα, κατά τις ΗΠΑ ο Μαρίνκο Καβάρα, μέλος ενός εθνικιστικού Κροατικού Κόμματος της Βοσνίας και ο Άλεν Σεράνιτς, υπουργός Υγείας της Σερβικής Δημοκρατίας, έχουν υπονομεύσει τη Συμφωνία του Ντέιτον του 1995 που τερμάτισε τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο του 1992-1995, καθώς και τις «δημοκρατικές διαδικασίες και θεσμούς», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Οι κυρώσεις μπλοκάρουν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν οι εν λόγω πολιτικοί παράγοντες της Βοσνίας στις ΗΠΑ και απαγορεύουν στους Αμερικανούς πολίτες να προχωρούν σε οποιαδήποτε συναλλαγή συνδέεται με αυτά.

Πρόκειται για την πιο επιθετική κίνηση των ΗΠΑ στην προσπάθεια να ασκηθεί πίεση προς τους εθνικιστές πολιτικούς να τηρήσουν τη Συμφωνία του Ντέιτον, με βάση την οποία η χώρα διαιρέθηκε σε αυτόνομες περιοχές: Τη Σερβική Δημοκρατία, όπου είναι πλειοψηφικό το σερβικό στοιχείο, και τη Βοσνιακή-Κροατική ομοσπονδία. Οι δύο ομοσπονδίες συνδέονται μέσω μιας πολυεθνικής κεντρικής κυβέρνησης. Ο Καβάρα είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας από το 2015.

Φυγόκεντρες δυνάμεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον Καβάρα αφορούν την άρνησή του ήδη από το 2019 να προτείνει δικαστές για το ανώτατο δικαστήριο της χώρας από λίστες υποψηφίων οι οποίες καταρτίστηκαν μέσω ειδικής διαδικασίας, με στόχο τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου δικαστικού σώματος.

«Ο Καβάρα κρίνεται επιπλέον ως υπεύθυνος ή συνένοχος για άμεση ή έμμεση εμπλοκή σε ενέργειες ή πολιτικές που υπονομεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και θεσμούς στα Δυτικά Βαλκάνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι κυρώσεις κατά του Σεράνιτς οφείλονται στην ενίσχυση των «αποσταθεροποιητικών» αποσχιστικών δραστηριοτήτων του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία ηγέτη της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ, σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ.

Ο Σεράνιτς προώθησε νόμο για τη δημιουργία μιας ξεχωριστής υπηρεσίας στη Σέρβικη Δημοκρατία για τον έλεγχο και την αδειοδότηση νέων φαρμάκων, υπονομεύοντας την εθνική υπηρεσία που έχει τον ίδιο ρόλο. Ο νόμος δεν έχει τεθεί σε ισχύ ακόμη.

Ο Ντόντικ, ο Σέρβος που συμμετέχει στην τριμερή προεδρία, πυροδότησε τη χειρότερη μεταπολεμική πολιτική κρίση στη Βοσνία, επιχειρώντας την απομάκρυνση της σερβοκρατούμενης περιοχής του από ορισμένους εθνικούς θεσμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα