
Project Syndicate
H επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έρχεται να μας θυμίσει κάποιες προηγούμενες γεωπολιτικές κρίσεις. Στην πορεία της ιστορίας, επεισόδια τα οποία αρχικά έμοιαζαν να είναι προσωρινές αναταράξεις αποδείχθηκαν συγκρούσεις διαρκείας. Ο,τι ξεκινά ως μια σύντομη αντιπαράθεση είναι, πολύ συχνά, αποτέλεσμα ενός φαινομενικά ατέρμονου τέλματος.
Η πιο γνωστή τέτοια κρίση είναι ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, τον οποίο ο Τζορτζ Κέναν περιέγραψε επακριβώς ως τη «μεγαλύτερη σπερματική καταστροφή» του εικοστού αιώνα. Η ελεγχόμενη κινητοποίηση δυνάμεων τον Αύγουστο του 1914 προκάλεσε μια γενικευμένη αίσθηση ότι η σύγκρουση «θα τελείωνε μέχρι τα Χριστούγεννα». Αυτό που ακολούθησε, όμως, ήταν ένας πόλεμος φθοράς, στη διάρκεια του οποίου δεν υπήρξε σχεδόν καμία κίνηση στο Δυτικό Μέτωπο. Οπως η Ιπρ, στη Φλάνδρα, ήταν ένα μέτωπο σφοδρών μαχών το 1914, έτσι παρέμεινε και το 1918. Θα συνεχίσουν να διεξάγονται, άραγε, μάχες στη Μαριούπολη το 2026;
Είναι γεγονός ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς έχει δεσμεύσει την κυβέρνησή του γύρω από το μήνυμα ότι η Ρωσία «δεν πρέπει να κερδίσει» αυτόν τον πόλεμο. Τι, όμως, μπορεί να σημαίνει αυτή η δήλωση σε περίπτωση αδιεξόδου; Εκτός και εάν η Ρωσία καταρρεύσει ή βρεθεί ξαφνικά μπροστά σε μια αλλαγή καθεστώτος και μια διαδικασία εκδημοκρατισμού, είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς η Ουκρανία θα μπορούσε «να μη χάσει».
Κρίσεις όπως αυτή της Ουκρανίας τείνουν να ακολουθήσουν έναν παρόμοιο δρόμο κλιμάκωσης και πόλωσης. Καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται, οι εμπλεκόμενοι επενδύουν περισσότερα σε αυτήν, όχι απλώς οικονομικά αλλά και πνευματικά. Οι θυσίες που γίνονται για έναν συγκεκριμένο σκοπό μετασχηματίζουν τη σύγκρουση σε κάτι ιερό – ή, αν μη τι άλλο, σε κάτι που έχει ανακηρυχθεί σε ιερό.
Από τη στιγμή που αυτός ο δρόμος εδραιωθεί, καθίσταται ολοένα πιο δύσκολο να δει κανείς πώς θα μπορούσε να τερματιστεί η σύγκρουση χωρίς να έχει υπάρξει η πλήρης κατάρρευση μιας πλευράς. Είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι η στρατηγική του Πούτιν είναι να κρατήσει μέχρις ότου Ευρώπη και ΗΠΑ απολέσουν την ικανότητα να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία και να τιμωρούν τη Ρωσία. Το Κρεμλίνο ελπίζει, αναμφίβολα, ότι οι πλούσιες χώρες δεν θα είναι σε θέση να υπερκεράσουν τις δυσκολίες που αντιπροσωπεύουν οι ακριβότερες τιμές στα καύσιμα και τα τρόφιμα, καθώς και τις συνέπειές τους στην οικονομία και τα εισοδήματα.
Στο μεταξύ, δε, κάθε πλευρά θα προσπαθήσει να ελέγχει τη γλώσσα της πολιτικής. Ενόσω οι πολιτικοί της Δύσης θα καταγγέλλουν τα ψέματα του Πούτιν, οι ρώσοι προπαγανδιστές θα δημιουργούν μια πλαστή εικόνα της ιστορίας και της πραγματικότητας. Μήπως θα μπορούσε να υπάρξει κάποιου είδους συζήτηση για το τέλος του πολέμου; Ή μήπως οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους; Το δεύτερο είναι το πιθανότερο, κάτι που σημαίνει ότι το να κερδηθεί ο πόλεμος είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να αποκτήσουν πάλι το νόημά τους. Ακόμη κι αυτό, όμως, δεν θα έθετε τέλος στην κρίση.
Ο Harold James είναι καθηγητής Ιστορίας και Διεθνών Θεμάτων στο Πανεπιστήμιο Princeton


Latest News

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα