Σε μία περίοδο που η Ευρώπη αναζητεί άμεσες, ευέλικτες και λειτουργικές λύσεις με σκοπό να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα και συντεταγμένα μπορεί στον περιορισμό της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ορισμένοι ίσως πιστεύουν ότι η «Πράσινη Επανάσταση» θα έλθει από τη μία ημέρα στην άλλη. Θα έλθει, αλλά ο πραγματισμός δεν βλάπτει. Αυτό που απαιτείται στην παρούσα φάση είναι να αυξηθούν οι πηγές τροφοδοσίας με αέριο από πηγές εκτός Ρωσίας, όπως π.χ. η Ανατολική Μεσόγειος και κυριότερα το Ισραήλ. Φαίνεται δε ότι πιο ρεαλιστικές λύσεις εμφανίζονται που αποκτούν προβάδισμα έναντι φαραωνικών έργων όπως ο αγωγός EastMed.
Πέραν των δύο διασυνδετηρίων καλωδίων που θα συνδέουν το Ισραήλ με την Ελλάδα μέσω Κύπρου και την Αίγυπτο με την Ελλάδα, μία λύση που συζητείται εσχάτως ολοένα και περισσότερο είναι η κατασκευή μιας πλωτής μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου (Floating Liquefied Natural Gas – FLNG) στο Βασιλικό της Κύπρου. Η ιδέα της ελληνικής εταιρείας Energean, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια με επιτυχία στο Ισραήλ, προβλέπει την κατασκευή ενός μικρού αγωγού (περίπου 190 χιλιομέτρων) από κοιτάσματα εντός της ισραηλινής ΑΟΖ, ο οποίος θα μεταφέρει το αέριο στον πλωτό τερματικό σταθμό και από εκεί πλοία θα μπορούν να το μεταφέρουν είτε π.χ. στην Ελλάδα είτε σε άλλες αγορές.
Πρόκειται για μία λύση που θα ωφελήσει και την ίδια την Κύπρο, που έχει ανάγκη από νέες πηγές ενέργειας, ενώ έχει επίσης καθυστερήσει στην ανάπτυξη δικών της ανακαλύψεων για διάφορους λόγους, αλλά και εμπλακεί και σε μία συμφωνία με κινεζική εταιρεία που πηγαίνει μάλλον με ρυθμούς… χελώνας. Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι – ξανά – από την Energean στο πλαίσιο της τελευταίας συνάντησης των υπουργών Ενέργειας Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου στην Ιερουσαλήμ τον περασμένο Απρίλιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), όπως πρόσφατα είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εμφανίζεται να στηρίζει το έργο.
Όσοι γνωρίζουν μιλούν για μία επένδυση περίπου δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων και ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το πλοίο που θα αποτελέσει το FLNG θα είναι ελεύθερο σχετικά γρήγορα για τέτοιες περιπτώσεις: εντός του 2026. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το FLNG θα μπορεί να… φιλοξενήσει περί τα 3,5 – 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm). Το κλειδί βρίσκεται πλέον στη διασφάλιση των απαραίτητων αδειών – ιδιαίτερα των εξαγωγικών αδειών από το Ισραήλ – ώστε να μπορέσει το έργο να κερδίσει και από όσα προβλέπονται στο σχέδιο RePowerEU που πρόσφατα παρουσίασε η Κομισιόν.
Στην τρέχουσα συγκυρία, η Ανατολική Μεσόγειος – και σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα και η Κύπρος – μπορεί να βγει κερδισμένη από τις ανατροπές που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσία στην Ουκρανία. Δεν χρειάζονται μεγαλεπήβολα και ίσως ματαιόδοξα σχέδια, αλλά ιδέες γρήγορα υλοποιήσιμες που μπορούν παράλληλα να αναβαθμίσουν τη γεωπολιτική αξία της περιοχής. Αυτές είναι οι ιδέες που μπορούν ακόμη και να παρακάμψουν την Τουρκία, η οποία ως «ταύρος εν υαλοπωλείω» επιδιώκει, σαν να μη συνέβη τίποτα στο πρόσφατο παρελθόν, να τα βρει με όλους. Όσοι αντίθετα επιμένουν να κυνηγούν… ανεμόμυλους στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνουν μάλλον κακό, παρά καλό.
Latest News
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή