![ΔΝΤ: Συστάσεις προς τις κυβερνήσεις για την διαχείριση των υψηλών τιμών σε καύσιμα και τρόφιμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/imf.jpg)
Συστάσεις προς τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου που προσπαθούν να ελέγξουν τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων περιλαμβάνει έκθεση που δημοσίευσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η έκθεση (Fiscal Policy for Mitigating the Social Impact of High Energy and Food Prices) παροτρύνει τις κυβερνήσεις να στρέψουν στοχευμένα την προσοχή τους στους πιο ευάλωτους και φτωχούς πολίτες.
Η έκθεση επισημαίνει πως οι προσπάθειες να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς τους. «Τα κράτη θα πρέπει να επιτρέπουν τις εγχώριες τιμές να ακολουθήσουν τις διεθνείς τιμές». Εξάλλου, «οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα ενθαρρύνουν την αποτελεσματικότερη χρήση της ενέργειας και την δρομολόγηση επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ, ενώ αντιστοίχως οι αυξημένες τιμές των τροφίμων θα ενθαρρύνει περισσότερο την αγροτική παραγωγή».
Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες των κυβερνήσεων θα πρέπει να επικεντρωθούν συγκεκριμένα στην προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών που επηρεάζονται περισσότερο από τις αυξήσεις.
Προτεραιότητα στην επισιτιστική ασφάλεια
«Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση επαρκούς πρόσβασης στα βασικά είδη διατροφής, ειδικά όπου τίθεται εν αμφιβόλω η επισιτιστική ασφάλεια» επισημαίνει η έκθεση, προτείνοντας απευθείας χορήγηση μετρητών ή άλλα στοχευμένα εργαλεία στήριξης προς τις πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλά εισοδήματα, αντί δηλαδή της συνολικής περικοπής των φόρων και της δρομολόγησης επιδοτήσεων. Μάλιστα, ειδικά για τις επιδοτήσεις σχολιάζει πως θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να καταργηθούν!
Αν και οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν υποχωρήσει κάπως σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά που είχαν «πιάσει» τον Μάρτιο, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να πυροδοτεί τον πληθωρισμό και να κρατά τις τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και βασικά αγροτικά προϊόντα, όπως τα σιτηρά, σε υψηλά επίπεδα. Αυτό προφανώς δυσχεραίνει τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, αλλά ταυτόχρονα ανεβάζει και το κόστος που καλούνται να διαχειριστούν οι κυβερνήσεις.
Στοπ στις επιδοτήσεις
Αντιστοίχως σε σχέση με το ενεργειακό κόστος η έκθεση επισημαίνει πως οι επιδοτήσεις που πρόσφεραν οι κυβερνήσεις προς τους καταναλωτές ουσιαστικά κατέληξαν να ενθαρρύνουν την ενεργειακή κατανάλωση, κάτι που κατέληξε τελικά να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις τιμές.
Η έκθεση υποστηρίζει πως αντί για τους προσωρινούς φόρους που επιβάλουν κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία, στις ενεργειακές εταιρείες, τα κράτη θα πρέπει καλύτερα να προτιμήσουν να δρομολογήσουν μόνιμους φόρους στα υπερβάλλοντα κέρδη των επιχειρήσεων. Και βέβαια σε κάθε περίπτωση οι χώρες θα πρέπει να παραμείνουν μακριά από περιορισμούς και πλαφόν στις εξαγωγές, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και βέβαια θα ενέτεινε τις πιέσεις που ασκούνται στις τιμές των τροφίμων.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου