
Περαιτέρω άνοδο των πετρελαϊκών τιμών «βλέπει» η Goldman Sachs, καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα και η μείωση της ρωσικής παραγωγής δημιουργεί την ανάγκη για την αποκατάσταση των παγκόσμιων αποθεμάτων.
Έτσι λοιπόν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, Ντάμιεν Κούρβαλιν και Τζέφρι Κιούρι σε σημείωμα τους υποστηρίζουν πως το Brent θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 135 δολάρια το βαρέλι σε δωδεκάμηνη βάση, από τον Ιούλιο.
Στα επίπεδα αυτά ουσιαστικά η αμερικανική τράπεζα αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για τα επίπεδα των πετρελαϊκών τιμών έως και κατά 10 δολάρια το βαρέλι, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση της, ώστε τα παγκόσμια αποθέματα να ομαλοποιηθούν μέχρι τα τέλη του 2023.
Σήμερα η τιμή του Brent κινείται λίγο πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι, με τα κέρδη του για τη χρονιά να ξεπερνούν το 50%!
Ποιοι λόγοι πυροδοτούν το ράλι
Η ανάκαμψη της ζήτησης με το τέλος των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, έχουν πυροδοτήσει ένα άνευ προηγουμένου συνεχόμενο ράλι στις τιμές. Η εξέλιξη αυτή και η πίεση που έχει δημιουργήσει στις κοινωνίες έχει υποχρεώσει πολλές χώρες διεθνώς να βάλουν… χέρι στα στρατηγικά τους αποθέματα, προκειμένου να περιορίσουν τις τιμές. Παρόλ’ αυτά οι τιμές των commodities συνέχισαν να ανεβαίνουν.
Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζες επισημαίνουν δε, πως οι αρνητικές τάσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη δεν είναι αρκετές για να επαναφέρουν την ισορροπία στα αποθέματα, στα τωρινά επίπεδα των τιμών. Αυτό σημαίνει πως «οι πετρελαϊκές τιμές θα χρειαστεί να συνεχίσουν να αυξάνονται για να ομαλοποιηθούν τα μη βιώσιμα χαμηλά επίπεδα των παγκόσμιων πετρελαϊκών αποθεμάτων».
Τα παγκόσμια αποθέματα υπολογίζεται πως είναι κατά 75 εκατ. βαρέλια χαμηλότερα από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ το παγκόσμιο έλλειμμα εκτιμάται στα 400.000 βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο, για το τρίτο τρίμηνο.
Οι Αμερικανοί αναλυτές εξηγούν πως, αν και η απώλεια της ρωσικής παραγωγής είναι μέχρι τώρα μικρότερη από ότι αναμενόταν, η παραγωγή της χώρας εκτιμάται πως θα υποχωρήσει περαιτέρω με δεδομένο και το εμπάργκο που δρομολογεί η Ευρώπη. Την ίδια ώρα η ανάκαμψη των επιπέδων ζήτησης στην Κίνα διευρύνει και πάλι το έλλειμμα στον κλάδο.


Latest News

Γεράσιμος Καλογηράτος: H ενεργειακή μετάβαση και η ζήτηση ενέργειας για data centers επηρεάζουν τις προοπτικές του LNG
Η ενεργειακή μετάβαση και οι προοπτικές του LNG συζητήθηκαν στο 19ο Ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Φόρουμ της Capital Link, σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε ο Γεράσιμος Καλογηράτος (Capital Clean Energy Carriers Corp.)

Χωρίς επιδότηση οι λογαριασμοί ρεύματος τον Απρίλιο – Ικανοποιημένο το ΥΠΕΝ από τις τιμές
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Μεγάλες μειώσεις στο ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Απρίλιο
Η ΔΕΗ ανάρτησε τις χρεώσεις για το ειδικό οικιακό και το νέο διζωνικό τιμολόγιο ρεύματος που θα ισχύουν τον Απρίλιο

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024