«Θα συνεχίσουμε τη δουλειά». Αυτό είναι το μήνυμα που επέλεξε να στείλει ο Μπόρις Τζόνσον μετά την «πύρρειο νίκη» που πέτυχε στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής σε βάρος του. «Αυτή είναι μία κυβέρνηση που φέρνει αποτελέσματα στα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους ανθρώπους αυτής της χώρας», σημειώνει επίσης η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Το κακό για τον Τζόνσον και όσους εξακολουθούν να τον εμπιστεύονται είναι ότι με τα παραπάνω δεν συμφωνούν οι περισσότεροι: Το 41% των Συντηρητικών βουλευτών, όπως έδειξε το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας. Η πλειοψηφία των συμπατριωτών του, όπως φαίνεται στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα και τις δημοσκοπήσεις, που δίνουν σαφές προβάδισμα στους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ. Και το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ, έντυπων και ηλεκτρονικών, όπως αποδεικνύουν οι εκτιμήσεις τους.

Πρωτοσέλιδα-κόλαφος

Ειδικά τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων είναι κόλαφος για τον πρωθυπουργό και ηγέτη των Τόρις, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την αρχή του τέλους του. Προβλέποντας, παράλληλα, ότι το πιθανότερο σενάριο είναι πως αυτό δεν θα αργήσει.

Είναι κάτι, άλλωστε, που δείχνει και η ιστορική εμπειρία, καθώς τόσο η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1990 όσο και η Τερέζα Μέι το 2018 είχαν αναγκαστεί να παραιτηθούν παρά την επικράτησή τους στην αντίστοιχη ψηφοφορία. Το έκαναν δε καθώς αντιλήφθηκαν πως το κύμα αποδοκιμασίας σε βάρος τους ήταν μεγάλο, κάτι που σημαίνει ότι απλώς τους δινόταν η ευκαιρία να αποχωρήσουν «εκουσίως» και να μην υποστούν την ταπεινωτική ανατροπή.

«Ένας πληγωμένος νικητής», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος που επέλεξαν οι Times του Λονδίνου, τονίζοντας ότι «το αποτέλεσμα είναι χειρότερο από ό,τι αναμενόταν» για τον Τζόνσον, ενάντια στον οποίος τάχθηκε το ίδιο ποσοστό βουλευτών με το αντίστοιχο στην περίπτωση της Θάτσερ, το 1990 (204 υπέρ και 152 κατά). Οι δε Financial Times υπογραμμίζουν πως «η έκταση της ανταρσίας προκάλεσε σοκ στην Ντάουνινγκ Στριτ», όπως επίσης και ότι «η ψηφοφορία αποκάλυψε τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές εντός του κόμματος».

Θα φύγει μέσα σε ένα χρόνο

«Η κατ’ επίφαση νίκη διαλύει τους Τόρις», εκτιμά στον δικό της τίτλο η Daily Telegraph, διαπιστώνοντας ότι «οι αντάρτες συσπειρώνονται προκειμένου να τον αποτελειώσουν». Για «ταπεινωτικό αποτέλεσμα» κάνει λόγο από την πλευρά του ο Guardian, αμφισβητώντας ευθέως τη δήλωση του ίδιου ότι επρόκειτο για ένα «εξαιρετικά καλό και αποφασιστικό αποτέλεσμα».

«Το πάρτι τελείωσε Μπόρις», διαμηνύουν με τους δικούς τους τίτλους τόσο η Daily Mirror όσο και η Metro, που διανέμεται δωρεάν – με την πρώτη, μάλιστα, να προβλέπει ότι ο Τζόνσον θα αποτελεί παρελθόν από την πρωθυπουργία και την ηγεσία το αργότερο σε ένα χρόνο. Όσο για την Sun, αναφέρεται στο πώς ο Τζόνσον επιβίωσε οριακά της «νύχτας των ξανθών μαχαιριών», φέροντας 148 πληγές στην πλάτη του.

Η επόμενη ημέρα, λοιπόν, κάθε άλλο παρά καλή διαγράφεται για τον νυν πρωθυπουργό. Ειδικά καθώς στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος ολοένα περισσότεροι κατανοούν ότι εάν πάνε με αυτόν επικεφαλής στις εκλογές, η ήττα (ενδεχομένως και ευρεία) πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη.

Η ΕΕ ετοιμάζεται για προκλήσεις

Σε κάθε περίπτωση, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μια χώρα με σημαντικό διεθνή ρόλο, οι εταίροι του και οι αντίπαλοί του θα πάρουν το μήνυμα ότι έχει εισέλθει σε μια περίοδο κυβερνητικής και πολιτικής αστάθειας. Θα αποφύγουν, έτσι, να συζητήσουν και να συμφωνήσουν οτιδήποτε σοβαρό με τον Τζόνσον, γνωρίζοντας ότι σε μερικούς μήνες πιθανώς να μην βρίσκεται στη θέση του.

Αυτό είναι κάτι που αφορά πολλούς. Όπως για παράδειγμα την ΕΕ, η οποία έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με το Λονδίνο, ειδικά όσον αφορά στο πρωτόκολλο της συμφωνίας για το Brexit που έχει να κάνει με τη Βόρειο Ιρλανδία. Πλέον, με βάση και το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται βορείως της Μάγχης, στις Βρυξέλλες οφείλουν να ανασχεδιάσουν την τακτική τους, εξετάζοντας όλα τα σενάρια: Τόσο μιας κυβερνητικής αλλαγής στο ορατό μέλλον όσο και ενός «καιροσκοπισμού» από την πλευρά του Τζόνσον, ο οποίος θα επιχειρήσει έτσι να ανακατέψει την τράπουλα και να παραπλανήσει τους Βρετανούς.

Ο Ζελένσκι και οι Βρετανοί

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση της Ουκρανίας. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θεωρεί τον νυν Βρετανό πρωθυπουργό ως τον καλύτερο υποστηρικτή του, πολιτικά και στρατιωτικά και έχει ποντάρει πολλά πάνω του. Μόνο που τώρα θα πρέπει να εξετάσει και το σενάριο στο οποίο στην «εξίσωση» δεν θα υπάρχει ο Τζόνσον αλλά κάποιος άλλος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Οι ίδιοι οι Βρετανοί, τέλος, θα αναγκαστούν να κοιταχτούν στον… καθρέφτη. Θέτοντας στους εαυτούς τους το ερώτημα εάν και κατά πόσο οι εξελίξεις δικαιώνουν την επιλογή τους να τα ποντάρουν σχεδόν όλα στον πολιτικό ο οποίος είχε ως «σημαία» του την πάση θυσία έξοδο από την ΕΕ – τον μόνο στόχο, άλλωστε, που υπηρέτησε πιστά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα