Με μια ακτογραμμή 7.516 χιλιομέτρων η οποία εκτείνεται σε εννέα επαρχίες με συνολικό πληθυσμό 420 εκατομμυρίων, η Ινδία, σύμφωνα με τους κλιματολόγους, πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις για την παρακολούθηση ακραίων καιρικών φαινομένων και συχνότερων κυκλώνων που προκαλών ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες καταστροφή σε παράκτιες περιοχές.
Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας των Ωκεανών, που γιορτάζεται την Τετάρτη, ο Ρόξι Μάθιου Κολ, κλιματολόγος στο Ινδικό Ινστιτούτο Τροπικής Μετεωρολογίας, δήλωσε ότι λόγω της θέρμανσης των ωκεανών, η συχνότητα και η ένταση των κυκλώνων έχουν αυξηθεί στην Αραβική Θάλασσα, στη δυτική ακτογραμμή της.
«Ο κόλπος της Βεγγάλης έχει γενικά περισσότερους κυκλώνες αφού τα νερά εκεί είναι πιο ζεστά. Τώρα, λόγω της θέρμανσης των ωκεανών, η συχνότητα και η ένταση των κυκλώνων έχουν αυξηθεί στην Αραβική Θάλασσα, ενώ έχουν παραμείνει σχεδόν σταθερές στον Κόλπο της Βεγγάλης», σημείωσε ο επιστήμονας.
Κατά τον Μάθιου Κολ, η συχνότητα των κυκλώνων έχει αυξηθεί κατά 50% στην Αραβική Θάλασσα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ενώ η ένταση των φαινομένων έχει επίσης αυξηθεί κατά 20% έως 40%.
Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η ινδική κυβέρνηση ενημέρωσε το κοινοβούλιο ότι συνολικά 720 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το 2016 έως τις 3 Αυγούστου 2021, λόγω των κυκλώνων.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως ενώ το σύστημα πρόβλεψης έχει βελτιωθεί, υπάρχει ανάγκη να υπάρχει ένα καλύτερο σύστημα παρακολούθησης για την παρατήρηση των υδάτων του ωκεανού. Πρόσθεσε ότι η χώρα θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις δορυφόρους για την παρακολούθηση των ανέμων πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό.
Αύξηση επενδύσεων
«Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε καν να παρακολουθούμε τους ανέμους του κυκλώνα κάθε φορά, μόνο το 60% του Ινδικού Ωκεανού παρακολουθείται για ανέμους. Επομένως, ακόμη και οι καλύτερες εκτιμήσεις μας για την ένταση ενός κυκλώνα είναι αποσπασματικές. Πρέπει να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας έτσι ώστε να μπορούμε τουλάχιστον να εφαρμόσουμε αυτά τα συστήματα παρατήρησης για την παρακολούθηση των ακραίων καιρικών φαινομένων», τόνισε ο επιστήμονας.
Όπως εξήγησε, δεδομένου ότι οι κυκλώνες αντλούν ενέργεια από τα ζεστά νερά, η θέρμανση των ωκεανών οδηγεί στη συχνή εμφάνισή τους με μεγαλύτερη ένταση.
«Ο αντίκτυπος της υπερθέρμανσης του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής και η επίδρασή της σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι μεγάλης συχνότητας και υψηλής έντασης τροπικοί κυκλώνες που σχηματίζονται στις παγκόσμιες λεκάνες των ωκεανών, είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία. Οι κυκλώνες υψηλής έντασης έχουν γίνει πιο συχνοί στον Βόρειο Ινδικό Ωκεανό, προκαλώντας σημαντικoύς κινδύνους στις παράκτιες περιοχές», τόνισε ο κλιματολόγος του Ινδικού Ινστιτούτου Τροπικής Μετεωρολογίας.
Ταχεία αύξηση έντασης των κυκλώνων
Υπενθύμισε ότι κυκλώνες όπως ο Tauktae (2021) και ο Fani (2019) εντάθηκαν από αδύναμοι σε ισχυρούς σε λιγότερο από 24 ώρες.
🔴 CYCLON TAUKTAE in MUMBAI!
Destructive Cyclon Tauktae in Mumbai now and it affects the city severely.
Video about #Gateway_of_India. #Tauktaecyclone #MumbaiRains#CyclonTauktae #Tauktae #BreakingNews #NewsUpdate #NewsAlert #Video #FLASH pic.twitter.com/g2L1mgGrav— loveworld (@LoveWorld_Peopl) May 17, 2021
«Αυτή η ταχεία αύξηση της έντασης των κυκλώνων είναι μια πρόκληση για την πρόβλεψη των μετεωρολόγων και επίσης για τη διαχείριση καταστροφών ώστε να υπάρξουν έγκαιρες ενέργειες από τη μεριά της πολιτείας. Η ταχεία αύξηση της έντασης ανάλογων φαινομένων λόγω των θερμότερων νερών των ωκεανών συμβαίνει τόσο στην Αραβική Θάλασσα όσο και στον Κόλπο της Βεγγάλης», είπε.
Terrifying scenes of an ONGC rig getting wrecked by the wrath of the #TauktaeCyclone . I pray for the survival of the crew members. pic.twitter.com/GfVIFC3rx1
— Harsh Goenka (@hvgoenka) May 20, 2021
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο Ινδικός Ωκεανός θερμαίνεται με ταχύτερο ρυθμό από άλλους ωκεανούς και οι περιοχές κατά μήκος των ακτών του αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
«Σε ορισμένες περιοχές του Ινδικού Ωκεανού, η μεταβολή της θερμοκρασίας της επιφάνειας κατά τον περασμένο αιώνα ήταν περίπου 1,2 έως 1,4 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η μεταβολή είναι μεγαλύτερο από τη μέση υπερθέρμανση του πλανήτη, των 1,1 βαθμών Κελσίου. Αυτός ο γρήγορος ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας σημαίνει ότι θα υπάρξουν πιο έντονα καιρικά φαινόμενα όπως κυκλώνες και ακραίες βροχοπτώσεις στις περιοχές που περιβάλλουν τον Ινδικό Ωκεανό», κατέληξε ο Μάθιου Κολ.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων