Μείωση της επιχειρηματικής αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς κατέγραψε το Μάϊο ο Δείκτης «Φόβου» που καταρτίζει το ΚΕΠΕ, σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα και με διακυμάνσεις εντός του μήνα.

Το ΚΕΠΕ καταρτίζει και δημοσιεύει σε μηνιαία βάση δύο καινοτόμους και εξειδικευμένους δείκτες με στόχο την τακτική παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας. Σήμερα, ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις Μαίου 2022 για το Σύνθετο Δείκτη Προήγησης και για το Δείκτη «Φόβου».

O Σύνθετος Δείκτης Προήγησης

Ο λεγόμενος Σύνθετος Δείκτης Προήγησης (ΣΔΠ) καταρτίζεται βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Φεβρουάριο του 2022, ο ΣΔΠ σημείωσε πτώση, σε συνέχεια της ανόδου της προηγούμενης περιόδου αναφοράς, που είχε οδηγήσει τον δείκτη πολύ κοντά στα επίπεδα του 2007, τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί για τη συνολική περίοδο εξέτασης. Η εν λόγω εξέλιξη ενδέχεται να συνδέεται με την ενδιάμεση μεταβλητότητα που συχνά χαρακτηρίζει τον ΣΔΠ. Εντούτοις, δύναται να αντανακλά μια δυσμενή μεταστροφή των προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για επιδείνωση των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών.

Σε αυτή τη βάση, η πτώση του ΣΔΠ ενδέχεται να αντικατοπτρίζει τις αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία μιας σειράς διεθνών εξελίξεων που αφορούν τις αγκυλώσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις πληθωριστικές πιέσεις συνολικά, αλλά, κυρίως, στον τομέα της ενέργειας, και συνδέονται με την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν καθιστούν αναγκαία την επανεκτίμηση του ΣΔΠ με στόχο την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Ο δείκτης «Φόβου»

Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.

Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV τον Μάιο του 2022 έφτασε το 33,00% στις 31/5/2022 από 33,72% στις 29/4/2022. Σημειώνεται ότι η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε τον Μάιο του 2022 φτάνοντας το 32,62% από 34,73% τον Απρίλιο του 2022. Ο δείκτης κινήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,65%.

Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα, με διακυμάνσεις εντός του μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ακίνητα: Διαθέσιμα σε κινητά και υπολογιστές νέα ψηφιακά στοιχεία – Αναβαθμίζεται ο «χάρτης αξιών»
Ακίνητα |

Σε κινητά και υπολογιστές νέα ψηφιακά στοιχεία για τα ακίνητα - Αναβαθμίζεται ο «χάρτης αξιών»

Η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών «χαρτών αξιών», αποτελεί επιτακτική ανάγκη, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος που καταγράφεται για την πορεία της ελληνικής κτηματαγοράς