
Στην έκτακτη έκδοση μετοχών προσανατολίζεται η κρατική ρωσική αεροπορική εταιρία Aeroflot για να αντλήσει 3 δισ. δολάρια (2,81 δισ. ευρώ), καθότι βρίσκεται αντιμέτωπη με την βαριά πίεση των δυτικών κυρώσεων, αλλά και τις απαγορεύσεις στη χρήση εναέριου χώρου.
Η Aeroflot, που τελεί υπό τον έλεγχο του ρωσικού δημοσίου, ανακοίνωσε ότι οι μέτοχοί της στην ετήσια συνέλευσή της ενέκριναν την έκδοση 5,42 δισεκατομμυρίων νέων μετοχών, οι οποίες μπορούν να αγοραστούν σε μία τιμή 34,29 ρουβλίων (0,52 ευρώ) η καθεμιά, σε μία διαδικασία προεγγραφής για τη διάθεσή τους.
Παραγγελία 300 αεροσκαφών
Η αναφερόμενη αεροπορική εταιρία προγραμματίζει να παραγγείλει 300 αεροσκάφη από την United Aircraft Corporation, η πλειοψηφία της οποίας, ανήκει στην Rostec, τη ρωσική κοινοπραξία αεροδιαστημικής και άμυνας, σύμφωνα με την επιχειρηματική εφημερίδα “Vedomosti.”
Η εφημερίδα, επικαλείται δύο πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η Aeroflot εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς του αεροσκάφους μεσαίων αποστάσεων MS-21, το οποίο είναι γνωστό και ως MC-21, με μεταφορική ικανότητα άνω των 200 επιβατών. Το αεροσκάφος αυτό αναμένεται να εισέλθει σε ενεργό υπηρεσία τη χρονιά που διανύουμε.
Η Aeroflot επιθυμεί επίσης να αποκτήσει το αεροσκάφος Sukhoi Superjet 100, το οποίο είναι το κύριο επιβατικό αεροσκάφος που κατασκευάζεται στη Ρωσία, με ικανότητα μεταφοράς περίπου 100 επιβατών. Μία παραγγελία για μικρότερο αριθμό αεροσκαφών θα γίνει για το Tu-214 της Tupolev που μπορεί να μεταφέρει γύρω στους 200 επιβάτες, σύμφωνα με τη ρωσική αεροπορική εταιρία.
Οι συνέπειες των κυρώσεων
Με τους αριθμούς των επιβατών να βρίσκονται ακόμη στο 1/3 του επιπέδου της επιβατικής κίνησης πριν από την πανδημία, η Aeroflot, ήρθε στη συνέχεια αντιμέτωπη με τις συνέπειες της επιβολής των κυρώσεων από τη Δύση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά επιβατικά αεροσκάφη, αποκόπτοντας την Aeroflot από επικερδείς πτήσεις στις δυτικές αγορές.
Η Airbus και η Boeing αριθμούσαν μόνο δέκα από το σύνολο των 187 αεροσκαφών της Aeroflot στις αρχές του 2022, ενώ έχουν διακόψει την προμήθεια ανταλλακτικών, αλλά και τεχνικής υποστήριξης προς τις ρωσικές αεροπορικές εταιρίες.
Αντιδρώντας η Aeroflot προσανατολίζεται στην μη καταβολή μερισμάτων από τα κέρδη της για το 2021, ενώ δεν προχώρησε στη δημοσιοποίηση του οικονομικού αποτελέσματος της για τη χρονιά που διανύουμε, ώστε να μην αποκαλύψει τη ζημιά που έχει υποστεί από την εφαρμογή των κυρώσεων της Δύσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Τι θα συμβούλευαν σήμερα τον Τραμπ οι Μπρεζίνσκι και Κίσινγκερ
Τι θα έλεγαν σήμερα στον Τραμπ οι δύο μεγάλοι «στρατηγοί» που συμβούλεψαν προέδρους και άλλαξαν το ρου του Ψυχρού Πολέμου

Σίμον Κάρτερ: Ο Βρετανός επιχειρηματίας που κέρδισε το στοίχημα της επιστροφής στο γραφείο
Η British Land, δια χειρός του CEO Σίμον Κάρτερ, στοιχημάτισε στην επιστροφή στο γραφείο και βλέπει τώρα ρεκόρ ενοικιάσεων στη Βρετανία

Πώς μια χώρα που ο Τραμπ «δεν είχε ξανακούσει ποτέ» βρέθηκε στο στόχαστρό του
Το Λεσότο, που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ μετέτρεψε σε κέντρο παραγωγής τζιν Levi’s και ρούχων του Τραμπ, βρίσκεται μπροστά σε μια επικείμενη οικονομική καταστροφή

Μπιλ Άκμαν: Γιατί βλέπει σύμπραξη Uber και Hertz
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν αποκάλυψε ότι κατέχει σχεδόν το 20% των μετοχών της Hertz

Ο Πούτιν επαινεί τον Μασκ συγκρίνοντάς τον με σοβιετικό πρωτοπόρο πυραύλων
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τον Ίλον Μασκ για τα επιτεύγματά του στα διαστημικά ταξίδια και τον θεωρεί τολμηρό οραματιστή αντάξιο των σοβιετικών πρωτοπόρων του διοαστήματος

«Τσουνάμι» απολύσεων στις γερμανικές επιχειρήσεις - 1 στις 3 σχεδιάζει περικοπές το 2025
Οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν ζοφερές στη Γερμανία και τον επιχειρηματικό της κόσμο, σύμφωνα με έρευνα

Έτοιμη για τη μεγάλη στροφή η Ευρώπη - Πώς επιδρούν οι δασμοί στο μοντέλο της
Η Citi προβλέπει μεγάλη στροφή στο οικονομικό μοντέλο της Γηραιάς Ηπείρου - Οι επιπτώσεις στο εμπόριο από τους δασμούς Τραμπ

Πάουελ: Το μεγάλο διακύβευμα της απόλυσής του – Ποιοι τον υπερασπίζονται
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε τους τόνους εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη με το Λευκό Οίκο να εξετάζει την απόλυσή του

Γιατί η Apple εγκλωβίστηκε στους δασμούς Τραμπ
Η Apple πωλεί περισσότερα από 220 εκατομμύρια iPhone ετησίως και σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, εννέα στα δέκα κατασκευάζονται στην Κίνα

Ο γιoς δισεκατομμυριούχου κληρόνομου της Chanel αποκαλύπτει τις δικές του επενδύσεις
Ο 38χρονος Ντέιβιντ Βερτχάιμερ προσέλαβε τον Ντέιβιντ Αν για να ηγηθεί των επενδύσεών στην εταιρεία του 1686 Partners